Джанлуиджи Буфон: Мечтата ми е отново да печеля с Юве
Ще остане ли Джанлуиджи Буфон в Ювентус? Това е вторият по важност въпрос в клуба в момента, след като Дидие Дешан подаде оставка. Може би именно от това кой ще е новият треньор на бианконерите зависи дали вратар №1 в света ще продължи да пази вратата на Старата госпожа.
Кажете честно, решихте ли вече дали ще останете, или ще си тръгнете?
- Почти, почти... С клуба постигнахме договорка, че ще обявим публично решението след края на сезона в Серия "В", някъде около 15-16 юни.
Но с всеки изминал ден вероятността да останете като че ли се увеличава...
- Вярно е, че шансовете са по-големи. Да кажем, че са се увеличили в сравнение с преди 20 дни. Преди срещата с ръководството вероятността да си тръгна беше 51%. Сега спокойно мога да кажа, че вероятността да остана е 75 процента
Голяма промяна. Какво се случи?
- Заслугата е на ръководството. Шефовете ме стимулираха по интелигентен начин, разкриха ми някои интересни планове. Накараха ме да повярвам, че моето присъствие е от голямо значение за клуба. Беше много полезен разговор.
Обещахте ли нещо?
- Не. Ясно ми е, че следващият сезон ще е много тежък. Може би Юве ще го прекара в борба за оцеляване. Но има ясни идеи, амбиция - да влезем в четворката и да играем в Шампионската лига.
Значи спечелването на титлата е утопия?
- Все още съществуват приказки и чудеса, но трябва да бъдем реалисти.
Можете ли да се превърнете в символ за Ювентус, какъвто е Паоло Малдини в Милан?
- Не. Тази роля е на Дел Пиеро. Но мога да имам престижно място в историята на този клуб.
Ако напуснете, бихте ли избрали да отидете в Милан?
- Ще бъда честен. Единственото, което ме подразни в цялата история, са твърденията, че ще остана, защото никой не ме иска. Това е колосална лъжа. Ако имах желание, бих си намерил отбор веднага. За да бъда коректен, няма да посочвам имена.
14 милиона фенове на Ювентус обаче се надяват да не напуснете.
- Тази представа не ми харесва. Не искам да се превърна в човек, когото смятат за предател. Разбирам, че изборът ми е важен. Затова обмислям всичко внимателно. Разговарям с мениджъра, с шефовете на клуба, с феновете. Фактът, че съм по-близо до оставане, отколкото до напускане, се дължи на уважението ми към клуба.
Какво ви кара да мислите за напускане?
- Страхът, че няма да мога да се боря за най-големите трофеи. За максималното, което е възможно. Че ще изкарам още един сезон, в който няма да играя главна роля. Рядко ми се е случвало да загубя два мача поред или да допусна 3 гола в един мач. Просто искам да разбера дали с оставането ми този отбор може отново да стане голям.
Какво ви повлия, щом сега сте по-близо до оставане в Юве?
- Нещо се освободи в мен. Може би тласък ми даде финалът на Шампионската лига. Не изпитах завист, а дълбоко уважение, когато видях Малдини, Неста, Пирло, Гатузо, Индзаги, Джилардино, които се прегръщаха и вдигаха купата. Тази гледка ме накара да разбера колко важен е колективът. Дори да не си фаворит в турнира, някои качества могат да надделеят и да ти донесат успех. Триумфът на Милан беше морален. Искам и аз да постигна такъв успех.
Явно това може да стане само в Ювентус?
- Според мен, ако спечелиш, но не се чувстваш част от групата, това няма да ти донесе истинска радост. Клубът, където се чувствам най-добре, е Ювентус. Мечтата ми е да печеля с тези момчета. С Дел Пиеро, Недвед, Каморанези, Трезеге.
Колко изоставате от Интер, Милан и Рома?
- Ние сме достатъчно конкурентоспособни и можем спокойно да заемем място в средата на таблицата. Ако дойдат още няколко класни играчи, ако ние с Дел Пиеро, Каморанези и останалите дадем 100% от себе си, можем да се борим с Интер, Милан и Рома.
Да, но още нямате треньор.
- Ситуацията е странна, но това не е минус. Все пак изборът на нов треньор е от изключително значение.
Кажете нещо за неочакваното напускане на Дешан.
- Моментът, в който стана всичко, ме озадачи, защото си мислех, че ще остане поне до края на сезона. Вместо това той си тръгна 2 кръга преди края. Изненадата беше голяма. Проблемите с ръководството бяха очевидни. Но вижте какво стана с Анчелоти. В продължение на 8 месеца той беше под страхотно напрежение, а после спечели Шампионската лига. Въпреки всичко винаги ще уважавам Дешан.
Има вероятност Марчело Липи да се върне в Ювентус. Преди няколко месеца казахте, че ако той поиска, бихте отишли навсякъде с него. Сега?
- Ако той се върне, това ще бъде огромен плюс за Ювентус. Той е човек, който има дълбока връзка и обща история с този клуб и феновете.
Ако Липи се върне, това би мотивирало много играчите. Чухте ли се вече с него?
- Говорили сме често. Според мен той няма да се върне, преди да се разреши проблемът със сина му (б.р. - подсъдим по скандала с мениджърската агенция "Гея"). Надявам се всичко да се реши бързо и да няма сериозни наказания. В противен случай Липи няма да се върне в треньорската професия. Но това са лични неща и не мисля, че е правилно да форсираме.
Ако Липи не се съгласи, кой трябва да поеме Ювентус?
- Човек с излъчване, личност от историята на клуба. Някой, който е имал много емоции с черно-бялата фланелка. Човек, на когото Ювентус е в кръвта.
Знае ли Буфон, че ще направи милиони хора щастливи, ако остане?
- Знам, че обичам Юве. И ще обичам клуба дори да напусна.
sportal.bg
_________________ Всичко идва,за да си отиде и да остави спомен за това,което никога няма да се върне !!!