Цитат:
“Етър” потопи “Янтра” с драматичен обрат в края
Анатоли ПЕТРОВ
Има срещи, в които качеството не е най-високото, но зарядът, емоциите, страстите и сладката радост от победата ги правят паметни и за тях се говори с години. Такъв бе съботният двубой, в който “Етър” обърна с 3:2 “Янтра” и го засили към “В” група, а ред знакови събития го превърнаха в нещо повече от оспорвано дерби.
“Това беше един от най-добрите мачове, на които съм бил в последните години. Не като игра, не като положения... Но атмосферата, желанието за победа, страстта това са нещата, които ме правят изключително горд от факта, че съм фен точно на този велик отбор. Съпортът си беше на ниво и аз съм сигурен, че ако днес домакинския отбор беше някой друг, а не “Етър”, никога нямаше да спечели. Да, ама не. Желанието за победа, предадено от агитката на играчите, беше решаващо за крайния резултат. Само “Етър”!
Цитираме това мнение от форума на “виолетовите”, защото то много точно изразява емоциите, които изпитаха онези 10001200 зрители на стадион “Ивайло”.
Срещата започна с кратка церемония, в която бе почетен “железният” защитник Марин Стефанов, изиграл своя мач № 100 с виолетовия екип в “Б” група. Бранителят отново игра сякаш с две сърца и бе отличен след двубоя от треньора Велин Кефалов. Не му отстъпваха в желанието си и останалите, въпреки че играта срещу “Янтра” вървеше трудно. Гостите жадуваха успешен изход, защото само това им запазваше шансовете за оставане в групата.
В 18-ата минута обаче леден душ обля трибуните. При първата и напълно безобидна атака на “Янтра” вратарят Стоянов за ужас на всички остави топката на младия Косев и той откри за гостите 0:1.
Етърци опитаха обрат и в 30-ата минута Петров излезе на добра позиция, но не успя да вкара. Много активен бе и Мичев, чийто удар с глава след центриране на Генов бе париран от вратаря. Все пак в 38-ата минута след мощен удар на Мичев Аврионов с пета акробатично прати топката в мрежата 1:1. Смутеният Стоянов обаче направи нови грешки и при поредно неразбирателство със защитник последва корнер, нова недобра намеса и Иванов вкара за 1:2.
Очакванията, че “Янтра” ще брани със зъби и нокти аванса си след почивката, се оправдаха. Футбол просто нямаше, и то по вина на гостите, които непрекъснато лежаха по терена и след като излизаха на носилка, тутакси скокваха и влизаха в игра. Другият им прийом бяха грубите влизания, донесли им пет жълти картона. В 65-ата минута за поредно влизане Милев си заработи втори жълт картон и реферът Анатоли Дончев го прати под душовете. “Това ли ви е футболът?”, започна да скандира агитката на “Етър”.
Огромно “браво” на феновете! Публиката бе не 12-ият, а първият играч на етърци. Подкрепата им не спря през целия мач, дори и в миговете, когато играта не спореше. Това даде нов приток на сили на играчите, които направиха жадувания обрат.
Е, намериха се и отделни “специалисти”, които решиха, че “клубът дава мача”. Прогнозите им бяха разбити и “Етър” за сетен път доказа, че не влиза в уговорки. В 80-ата минута след грешка на габровската защита Мичев стреля и отбитата топка с мощен удар бе довкарана от Йордан Петров 2:2. Влизането на Сезгин Али раздвижи играта и след няколко изстрела от движение в 85-ата минута Али с диагонален удар донесе победата.
И това не бе всичко в последната минута в игра влезе Ивайло Димитров, мощно приветстван от феновете. Отборът посвети победата на рождения ден на своя президент Радослав Владев, който получи изящна кристална футболна топка. А успехът дошъл от единството между играчи, публика и ръководство, изкачи “Етър” на пето място в класирането.
“Етър” “Янтра” 3:2
Голмайстори: 0:1 Косев ( 18 ), 1:1 Аврионов ( 38 ), 1:2 Иванов (44), 2:2 Петров ( 80 ), 3:2 Али ( 85 )
“Етър”: Стоянов, Гайдаров, Стефанов, Илиев, Йорданов, Д. Димитров, Генов (90 Ив. Димитров), Петров, Съботинов (56 Али), Мичев (89 Бориславов), Аврионов.
Златко Янков гледа Аврионов за “Черноморец”
Елитният “Черноморец” следи Мишо Аврионов, стана ясно в събота. На трибуните бе бившият национал и селекционер Златко Янков, който призна, че е дошъл да гледа Аврионов.
“Работя за “Черноморец”. Аврионов е добър нападетел, изигра положението за гола като голям играч. Като цяло качествата му ми харесаха и ще го препоръчам на Димитър Димитров Херо”, заяви Янков.
Йордан Петров бе избран за “играч на мача” в инициативата на в. “Хеттрик”. След мача той получи наградата си два стека с енергийната напитка “Джъмп”, любезно предоставени от фирма “Ирина”. Данчо веднага сподели напитката с всички свои съотборници. “На почивката си казахме, че трябва да се стегнем и да обърнем мача. Ние си играем за себе си и не влизаме в уговорки”, категоричен бе хафът, вкарал решаващия гол за обрата.
Велин Кефалов треньор на “Етър”: “Най-вече съм доволен от трите точки. Очаквах такъв труден мач, важното е, че бихме. Грешките на Стоянов дойдоха от неопитност, пратих Патеев да загрява, но реших, че ако го сменя, го губя занапред и предпочетох да го оставя. Надявам се да не ги повтаря повече. Искаше ми се да ги обърнем и се получи. Пожелавам на “Янтра” както играха днес, да играят и по-нататък. Бях твърдо решил да пусна Ивайло Димитров, за да добие самочувствие. Пожелавам му успех занапред. Бих отличил Марин Стефанов, не че има юбилей, но той е с две сърца. Победата посвещаваме на г-н Владев за рождения му ден.”
Илиян Василев треньор на “Янтра”: “Загубихме заради умората, измореният играч трудно мисли. Играхме добре, надявам се да се представяме така и занапред. Имаше емоция, хората гледаха хубав футбол. Не съм отписал отбора, но ме притесняват странични фактори в борбата за оставане.”
Марин Стефанов с мач № 100
Защитникът Марин Стефанов изигра своя стотен мач с виолетовия екип в “Б” група. Преди срещата той бе награден с красива статуетка от фенклуба и с грамота и виолетов букет от в. “Хеттрик”.
“Много съм щастлив, че успяхме да победим. Продължаваме напред, дано серията от победи продължи. Обърнахме мача с дух. Поласкан съм, че ме почетохте за юбилея, искам да кажа, че за мен най-голямо щастие ще бъде, ако изиграя един мач за “Етър” в “А” група”, пожела си всеотдайният играч.
Руския се завърна в игра
Точно 13 месеца и 13 дена след тежката контузия срещу “Спартак” (Пл) на терена се завърна нападателят Ивайло Димитров. Руския изживя най-тежкия период в живота си, но е на път да се върне във футбола. Влизането му в последната минута бе посрещнато с овации.
“Тръпката е невероятна, толкова хора да скандират твоето име и да се появиш на терена. Има още какво да се желае, не съм напълно готов, но мога да влизам в мачовете. Съвсем леко се притеснявах, но не е проблем. Победата е трудна, но сладка. Сами си направихме мача труден и после сами си го спечелихме”, сподели един от най-обичаните футболисти на “Етър”.