Васил Иванов, кмет на Девня:
Ще поканя Банев да издържа отбора
Възродихме футбола, защото хората в града имаха нужда от него
Васил Иванов е кмет на Община Девня и спонсор на футболния отбор. Роден е на 11.05.1954 г. Откакто е кмет, се е заел с трудната задача да възроди футбола в града.
-Господин Иванов, откога спонсорирате отбора на Девня?
- От година и половина съм кмет на Община Девня. В самото начало на моя мандат създадохме и футболния отбор. Започнахме в окръжните групи, класирахме се във "В". През миналото първенство завършихме на седмо място. Имахме сили и за по-предно класиране, но
Спартак (Вн) ни взеха треньора
Георги Иванов - Геша. Възродихме отбора, за да се радват хората, които се вълнуват от футболната игра. Идва доста публика - и на мачовете, и на тренировките.
- Какви цели са поставени пред тима?
- На този етап целите ни са да се представяме достойно. Казал съм на момчетата, че ако могат с почтен труд да влязат в "Б" група, няма да имаме никакви проблеми да ги издържаме.
- Какво е футболът за хората в Девня?
- Знаете, че по целия свят футболът е най-атрактивният спорт. Хората тук се вълнуват дали ще имаме отбор или не. Докато аз съм кмет, ще играем най-малко в Североизточната "В" група.
- Кажете нещо повече за спортното съоръжение, където отборът играе домакинските си срещи?
- Това е големият ни проблем. Преди години искахме да направим голям спортен комплекс с игрище, с плувни басейни. Поради политически игрички строителството се замрази. Сега играем на стадиона в квартал Повеляново, който е в отлично състояние.
- В отбора ви отново се завърна Геша.
- Геша го имам като мой син. Живял е и е учил в Девня. Той е изключително почтен човек, когото аз много уважавам. Бях го предупредил какво го чака в Спартак. След като ни напусна, назначихме за треньор Румен Димов. За Геша обаче винаги ще има място в клуба ни. Ще намерим къде да го назначим на работа.
- На последния мач с Ендже изригнахте против съдията. Емоционален ли сте, когато гледате отбора си?
- Емоционален съм, когато нещата са несправедливи. Понякога нервите на човек не издържат. В България просто нямаме съдии.
Идва някакъв, ами той дори не знае правилата на играта
Ощетени бяха и Ендже, ощетени бяхме и ние. Чудим се как да намираме пари, за да издържаме тези отбори, а те се подиграват с нас. Казвал съм го и на срещи в БФС, че почти с нищо не се помага на аматьорския футбол. Без да ни предупредят, върнаха четвъртите рефери. Аматьорите ли трябва да плащаме, за да произвеждаме съдии? Когато играем за Купата на България, ни карат да плащаме таксите за професионалния футбол. Като дойде някой отбор от "А" или "Б" група, трябва да плащаме по две-три хиляди лева съдийски такси. Не мога да се съглася с този регламент.
- Предстои ви гостуване на Черноломец в Попово. Какво очаквате?
- Както всеки път, имаме желание да победим. Дори да загубим достойно, ще поздравя домакините. Нека който е по-силен от нас, да ни бие. Но първия кръг отиваме в Балчик, никаква дузпа за тях се свири, после чиста дузпа за нас не се свири. Да не говорим, че в нашата половина сякаш нямаше страничен съдия. Как да играеш така?
- С какво може да се похвали самият град Девня?
- Девня е голям индустриален град. Силно развита е промишлеността - химическа, циментова, захарна, строителна. За съжаление заводите все още не помагат с нищо на футболния отбор. Закупиха ги чужди инвеститори - белгийци, италианци. Само един завод Калимери е собственост на г-н Николай Банев.
След като той има неприятности в Стара Загора, ще го поканя да поеме отбора на Девня. Хем разходите му ще са по-малки, хем ядовете му ще са по-малки.
Добромир Добрев - DobreFF
За отбора
Първото име на тима е “Завод Карл Маркс”
ФК Девня е основан през 1948 г. под името "Завод Карл Маркс". През 1959/60 достига до 1\16 финал за Купата на Съветската армия, но е отстранен от Ботев (Пловдив) с 0:4 като гост. През 1961 г. тимът е преименуван на "Здравко Бомбов". На следващата година за първи път влиза в Северната "Б" група, но не успява да се задържи и отпада. През 1972 г. е преименуван на ФК "Девня". Записва три участия за купата на страната и през 1979 г. се завръща в Северната "Б" група.
От 1981 г. до 1990 г. се нарича "Полихим" (Девня). През 1991 г. е преименуван на "Химик". От 1996 г. носи името ОФК "Девня". За купата на страната през 1996/97 г. пак достига до 1\16 финал, където трудно отстъпва на Локомотив (Сф) с 3:4 след дузпи (1:1 в редовното и продълженията). През 2001 г. се завръща в тогава обединената "Б" група и през сезон 2001/02 завършва на 13 място. От 2005 тимът носи сегашното си име "Девня 2005". Играе мачовете си на стадион "Девня", с капацитет 6400 зрители. Основните цветове на клуба са синьо и зелено.
За града
Девня е разположен в Североизточна България, област Варна. Старото му име е Девне. Градът е трети по големина в областта след Варна и Провадия. Античното име на Девня е Марцианополис, главният град на римската провинция Долна Мизия, основан от император Траян. До близкото минало днешният град Девня е представлявал 3 села - Девня, Река Девня и Марково. В края на 50-те на 20-и век започват строежите на Девненските заводи. През 60-те Девня е обявена за град с кварталите - Нанко Недев, Изворите, Повеляново, Химик (построен с жилища за работниците), както и Промишлената зона. В близост до града е разположена природната забележителност Побитите камъни. Те се нареждат сред редките причудливи феномени на планетата