- Господин Станков, изгледахте втора контрола на „Янтра”. Мога ли да ви попитам, кога ще започнете работа в габровския отбор?
Все още имат да си изглаждат някой взаимоотношения в клуба там, иначе по принцип от моя страна няма никакви проблеми. За втори път гледам мач на отбора. Момчетата са добре, виждам че се движат добре по терена. Личи си обаче, че на повечето все още им липсва опит. Младостта до някъде им помага в движението, но им пречи в тактиката и избирането на позиция. Днес допуснаха и грешки при головете, както и в средата на терена. Малка е и ефективността в атака. Това са проблемите на отбора иначе, пак казвам, от моя страна проблеми почти няма, стига само да се решат нещата тук.
- До колкото знам, ръководството на „Янтра” иска от Вас още сега да започнете работа с отбора, въпреки че ситуацията около клуба се очаква да бъде напълно ясно, едва след сесията на общинския съвет на 26-ти. Вие съгласен ли сте на такъв вариант?
Ами това е малко трудна, защото аз се водя на работа във БФС и от там си получавам заплатата. Малко несериозно ще бъде да дойда да помагам тук, пък да се водя там на работа. В края на краищата след няколко дни може да дойде друг треньор, който ще каже, „Станков работи по един начин, а аз по друг. Той тренира в един стил, а аз в друг” и т.н. Това е малко несериозно и точно за това стана така, че не се показах до сега.
- Вие сте селекционер на националния аматьорски отбор и представителния тим по футзал. Ще Ви пусне ли федерацията ?
За сега няма проблеми. Мисля, че ще се реши този въпрос още повече, че моите взаимоотношения с федерацията са доста добри. Постигнах добри успехи и поне за сега няма проблеми.
- Не Ви ли притеснява все пак това, което видяхте в двете контроли. Имам предвид това, че ако поемете отбора, ще имате много малко време да коригирате играта и да направите това, което искате?
Все едно че започвам работа на тъмно, по простата причина, че не съм правил селекцията. След това нямам представа, какво са правили футболистите през подготвителния период и как са работили. Това е също нещо, което ми пречи. Видях, че тук две, три момчета се контузиха, което не говори добре за работата в подготвителния период, въпреки, че Илиян Василев е трудолюбив човек и добър треньор. Но това също е един сериозен пропуск и всичко това ще натежи доста върху моето име, моят авторитет и работата ми в последствие. Защото ако дойда тук и започна работа, всички ще искат от мен отбора да побеждава, да играе добър футбол, който да радва хората. Ще ми бъде много трудно, защото вече отборите се окомплектоваха, направиха си подготовката, вече са изградили съставите, избистрили са основния състав, който ще влиза в мачовете и т.н. Докато при мен всичко ще бъде много по-трудно.
- Това вероятно Ви разколебава?
Не, въпросът не е до разколебаване, а до това, че ще има много проблеми и ще трябва да работим два пъти повече, от колкото ако бях започнал по-рано.
- Ако поемете „Янтра” вероятно ще очакват от Вас да доведете и три, четири нови момчета, които да повдигнат нивото на отбора. Имате ли такива играчи в полезрението си, готови да дойдат тук?
Имах, но някой вече ги взеха в „А” и „Б” група. Това също е проблем. Изпуснах ги тъй като тук не беше сигурно, какво ще се реши. Сега трябва да търся други момчета и това най-вероятно ще бъдат млади играчи, които евентуално могат да помогнат, най-вече със силата си, с младостта си и с желанието си да се представят добре в един такъв професионален клуб, като „Янтра”. Да не забравяме обаче, че вече почти мина средата на подготвителния период и не може да се разчита на някакви класни попълнения. Ще бъде трудно в началото. Може би към средата на полусезона, ако успеем да направим една добра подготовка и поработим малко повече, ще намерим верния ритъм. Защото подготвителния период е най-важен. С физическите качества можеш да покриеш и да компенсираш част от техническите възможности. Айде, ще компенсираме с тактика, със схемите и начина на игра и с дисциплината вътре на терена, но физиката е важно нещо и ще бъде трудно.
- Усещам, че Ви се работи в клуб, за да сте постоянно близо до играта. Парите ли са пречката на този етап. Появиха информации, че искате някаква много сериозна сума на година?
Не, дори не съм поставял въпрос за финансите. Аз не знам, какво се тиражира. Нямам представа. Но не съм поставял никакви финансови условия. Въпросът беше, че тук Общината и клуба имаха някакви проблеми и така се замеси моето име. Иначе аз предполагам, че това, което ще бъде давано като заплати и премии в последствие, част от него ще бъде от Общината и всичко ще се знае. Аз искам да работя. Във федерацията, като селекционер трябва да обикалям цяла България и само наблюдавам. Аз не работя дефакто, а само селекционирам. И вече в предсъстезателния период за четири, пет дни трябва само да подредя правилно футболистите, които съм избрал. Всичко друго е плод на тренировъчния и игрови процес вътре в клубовете. Това не е най-доброто, което мога да правя. Аз повече време съм бил треньор и за това се съгласих. Имах и други предложения, но мисля, че Габрово е град с една добра база, с традиции във футбола и ако успея да направя нещо да се върне това, което беше едно време в Габрово, ще се радвам.
- Ясно е, че в голяма степен нещата не зависят от Вас. Тези хора, които днес бяха на стадиона обаче ви гледаха с интерес и за тях на-важният въпрос е, кога евентуално може да започнете да тренирате отбора?
Ако тук се подредят правилно нещата, в понеделник може би ще започна. Ако всичко е нормално. Дай боже да няма някакви проблеми в клуба.
|