ПСВ шампион за 20-и път
С минимален аванс от 1 гол тимът на Роналд Куман изпревари Аякс
Треньорът на АЗ Алкмаар Луис ван Гаал се ядосва за изпуснатата титла. Федерацията се оказа неподготвена за развоя на събитията и връчи на ПСВ Айндховен копие на трофея, тъй като оригиналът бе подготвен за Ван Гаал в Ротердам
Снимки: АП, АФП
ПСВ Айндховен спечели 20-ата си шампионска титла, като победи 5:1 у дома Витес в един от най-вълнуващите кръгове в историята на холандското първенство. Съдбата на титлата не бе ясна до последната секунда. В крайна сметка Филипсите триумфираха за трета поредна година благодарение на головата си разлика, която бе с 1 попадение по-добра от тази на Аякс. Преди този кръг 3 отбора имаха еднакъв брой точки - АЗ Алкмаар, ПСВ Айндховен и Аякс. АЗ обаче падна 2:3 от Екселсиор в Ротердам, а победата на Аякс 2:0 над Вилем II в Тилбург се оказа недостатъчна.
Преди мачовете АЗ Алкмаар бе смятан за фаворит заради добрата си голова разлика. В 20-ата минута на мача с Екселсиор обаче вратарят Ватерман бе изгонен. Отсъдената дузпа бе реализирана от Бруинс. 3 минути по-късно АЗ изравни. До 70-ата мин двата тима вече си бяха разменили по още един гол. Тогава и Рене ван Диерен от Екселсиор бе изгонен и за АЗ оставаше просто да отбележи гол, за да вземе титлата. Вместо това обаче тимът на Ван Гаал пропусна няколко положения и в крайна сметка, вместо да вкара, допусна гол - 2:3.
Мачът на Аякс срещу Вилем II започна нервно - тимът на Хенк тен Кате беше задължен да вкара много голове. Въпреки попадението на Емануелсон в 19-ата мин Аякс не можа да се разиграе. След почивката Хунтелаар направи 2:0 и Аякс нямаше сили за повече. Това можеше да се окаже достатъчно, ако не бяха 5-те гола на ПСВ срещу Витес. Тимът на Роналд Куман се хвърли отначалото и в 10-ата мин резултатът вече бе 2:0 с голове на Алекс и Фарфан. Гостите намалиха до 2:1, но бяха дотук. Афелай и Фарфан се разписаха в средата на втората част, а решаващия за титлата пети гол вкара капитанът Филип Коку.
7 Дни Спорт