Николай Илиев - Галибата е новият треньор на ЯнтраНиколай Илиев - Галибата е новият старши треньор на Янтра. Новината бе съобщена официално от президента на клуба Николай Мънчев. Той представи новия наставник на футболистите днес в конферентната зала на спортна зала Орловец, в присъствието на заместник областния управител Пламен Недков, спортно-техническия директор на клуба Веселин Антонов и екс наставника на тима Пламен Илиев.
Николай Илиев е едно от добре познатите имена в българския футбол. Играл е за отборите на Янтра, Ботев Пловдив, Бенковски Пазарджик, ЦСКА, Левски, Спартак Плевен и Светкавица Търговище. Шампион е с отбора на Левски-Спартак през 1977 година. С екипа на ЦСКА е печелил купата на страната през 1975-та, а след това и два пъти с Левски-Спартак, през 1976 и 1977-ма. Носител е и на Балканската купа с младежкия национален отбор през 1975-та година.
Като треньор е работил в Янтра, ФК Севлиево, Шумен, ЦСКА, Литекс, Нафтекс, Берое и др. По време на треньорската си работа е печелил и два пъти шампионските титли на страната - с ЦСКА през 1996-та и с Литекс, през 1999-та година. Има и една Купа на България с ЦСКА през 1996-та. По време на работата му в младежкия национален отбор, под негово ръководство се утвърждават настоящите национали Георги Пеев, Илиян Стоянов, Стилиян Петров, Мартин Петров, Велизар Димитров, Димитър Бербатов и Георги Чиликов.
Николай Илиев ще подпише договор с клуба за година и половина. Първото нещо което той каза бе, че идва да работи отново в родния си град с "голям кеф", но и много бързо даде на футболистите да разберат, че основното нещо на което ще държи по време на работата си в клуба, ще бъде перфектната дисциплина. "Дошъл съм преди всичко на приятелски начала, за да може нещата тук да се сложат на една правилна основа. Не е нормално, да не казвам че е смешно, Габрово да няма отбор минимум на ниво Б група", каза Илиев. "Вчера отворих класирането на компютъра си и като гледам какви махали и паланки играят с Янтра, направо ми става тъжно. В тази група, само като знаят, че играят с Янтра Габрово, би трябвало да падат от страх, така както другите отбори в България падат, когато играят с Левски или ЦСКА. Не че там има по-добри футболисти, просто самото име на фирмата го прави. Дал съм си главата под наем, тук съм, ще работим и вече сме се разбрали с ръководството как. Ясно е, че много пари няма. Така е навсякъде, разберете го. И колкото е по-нагоре, има повече обещания и повече неполучени възнаграждения. Тук са малко, но се дават редовно. За сметка на това обаче аз не мога да ви обещая, че тренировките ни ще са по-малки от тези на големите отбори", заяви на новите си играчи футболният специалист.
Илиев допълни, че на този етап никой няма да бъде освобождаван и всички ще имат равен шанс за изява по време на зимната подготовка. Новият наставник на Янтра определи футболната година като вече загубена за преследване на нещо по-сериозно, но според него отборът трябва да направи свое собствено класиране, само за пролетта, и да гони първото място в него, за да има все пак някакъв стимул и цел. На базата на представянето на момчетата през този втори полусезон ще се прецени и кои от тях действително стават за преследване на една по-голяма цел през следващия сезон, а именно влизане в Б група.
Досегашният наставник на отбора Пламен Илиев не напуска клуба. Той ще стане директор на детско-юношеската школа. Плановете са Илиев да продължи треньорското си обучение и да вземе по-висок лиценз. Той вероятно ще замине и на специализация за около две седмици в школата на Черноморец Бургас, при своя бивш съотборник и приятел Красимир Балъков. Футболистите пък от днес са във ваканция. Първото занимание на което Николай Илиев ще изведе отбора, като старши треньор и насрочено за 11-ти януари.
http://www.sport-gabrovo.com/index.php? ... 5&Itemid=1