Цитат:
Георги Младенов:
Уважавам го, но почна да надскача сянката си
Треньорът на Балкан (Ботевград) Георги Младенов бе, меко казано, недоволен от факта, че историята за отношенията му с Дуейн Мортън е излязла извън пределите на залата. Въпреки това легендата на българския баскетбол говори пред "7 дни спорт", опитвайки се да бъде максимално дипломатичен.
- Каква е истината за отстраняването на Дуейн Мортън от отбора?
- Истината е написана в днешните вестници - заради непристойно поведение към треньорa и съотборниците. Повече не искам да коментирам. Нека подробностите си останат вътре в клуба. Решението е мое и е съгласувано с ръководството на Балкан, на което съм благодарен, че ме подкрепя. Хората, които трябва да знаят, са запознати с всички подробности за поведението на Мортън. Не мисля обаче, че всичко трябва да става достояние на пресата.
- Случилото се явно е много неприятно. Какво ще става с Мортън занапред?
- Аз съм изключително засегнат от поведението му. Балкан е професионален отбор и очаквам професионално отношение на състезателите. Говоря принципно. Дуейн трябва много добре да разбира значението на думата професионализъм, след като е играл в Голдън Стейт. В НБА треньорът е важен колкото президента на страната. Аз винаги съм уважавал треньорите си и никога не съм си позволявал да им противореча. С Росен Барчовски сме играли заедно в чужбина - две години в Тунис в различни отбори и една година в Саудитска Арабия в един отбор, десет години сме били в националния отбор и никога не съм му противоречал. С Тити Папазов съм се държал по същия начин, независимо че е по-млад от мен, кум съм му и го познавам повече от 20 години. Няма да позволя на никого да се държи непочтително с ръководството на Балкан.
- Някой друг освен Дуейн позволявал ли си е да се държи непочтително с вас?
- Не. Уважавам много Дуейн Мортън като човек и играч. Но не уважавам държанието му в последните два-три месеца. Надскача много сянката си. Дали проблемът му е личен, или някой друг се намесва, мен не ме интересува. Той трябва да вземе живота в собствените си ръце и да прецени какво да говори и как да се държи.
- Как ще разберете, че той се е променил, за да му простите?
- Ще разбера, има си начини. Днес (б.р. - вчера) имахме една тренировка. Утре (б.р. - днес) имаме още две, преди да отпътуваме за мача със Спартак в Плевен. Ако в събота излезе на игрището и играе, значи сме се разбрали и всичко е ОК.
Димитър Андреев