Димчо Ръждев: Футболът ни замира, младите не спортуват
Димчо Ръждев е един от основните козове на третодивизионния Балкан. В първия пролетен кръг той заби два гола при разгрома 6:0 над Сливнишки герой. 29-годишният футболист сподели какви са амбициите му с тима от Ботевград.
- Димчо, започнахте добре пролeтта.
- Бихме с голям резултат. Играхме добре и напълно закономерно победихме. По време на мача обаче не беше лесно. Теренът в Сливница е доста неравен. Освен това задуха и силен вятър, който допълнително влоши условията за футбол. Това донякъде попречи на играта. Не бяхме в оптимално състояние, но това е нормално като за първи мач. Вярвам, че с всяка изминала среща ще се представяме все по-добре и по-добре.
- Смятате ли, че съперниците се хвърлят на кръв срещу вас, защото са стимулирани от конкурента Пирин (Бл)?
- Да, това не е тайна за никого. Както беше през есента, така ще бъде и сега. Дори ще се хвърлят двойно повече пари. В този мач бяха обещани по 5 хиляди лева за точка срещу нас. Занапред тази цифра ще расте.
- Ще удържите ли първото място?
- Що се касае до футболните качества на терена - да. Но със мръсните игри на някои отбори от Благоевград не можем да се борим. Те тепърва ще влизат в действие. Има и нещо друго. Силно се съмнявам, че господата съдии няма да се изкушат на съблазнителните суми, които им се предлагат.
Очевидно е, че свирят против нас
Ще ви дам за пример още първия пролетен мач със Сливнишки герой. Показаха ни абсолютно измислени картони. Явно предварително им се казва кои футболисти трябва да бъдат наказани.
- В неделя ви гостува Пирин (Рзл). Очаквате ли нова секира?
- Предполагам, че ще получат някаква финансова инжекция, ако успеят да откраднат нещо. Но така ще бъде всеки мач до края. Не се оплакваме, трябва да печелим наред. Разчитаме на нас самите и ще се борим до край.
- Средната възраст на Балкан е доста висока. Това предимство или недостатък е?
- По-скоро предимство. Още през есенния сезон го показахме. Все още не сме допуснали загуба. Добрите ни резултати се базират на колектива.
- Как се чувствате във "В" група?
- Нищо не ме притеснява. Чувствам се отлично. Особено приятно е да си на терена с такива добри футболисти като тези в Балкан.
Освен за развлечение играем и за пари
В нашия клуб всичко е обезпечено. Условията за работа са много по-добри от някои тимове в "Б" група, а дори и в "А". - Кой ви покани в Балкан?
- През миналата година играех в Струмска слава (Радомир). С Мартин Топузов и братята Василеви бяхме съотборници. Обади ми се треньорът г-н Миронов. Лично не се познавах с него, но му бяха казали добри думи за мен. Когато разбрах с какви футболисти ще играя, приех, без да се замисля. Едва ли някой на мое място би отказал.
- В Ботевград ли живеете?
- Повечето момчета са от София. Само няколко човека от отбора сме тук на квартира. Като за малък град се чувствам добре. Лошото е, че ежедневието е едно и също.
- Готов ли сте да изслушате оферти от професионални клубове?
- Ооо, изобщо не мисля за такива неща. Това е бошлаф работа. Вече съм на 29 години. Досега не съм получил оферта, та сега тепърва ли. Трябва да свършим работа и Балкан да влезе в "Б" група. Каквото е рекъл Господ, това ще стане.
- Кажете няколко думи за вашия президент Тихомир Нинов?
- Каквото и да кажа, ще бъде малко. Такива хора на днешно време почти не се срещат. Едва ли в момента у нас има толкова сериозен човек, който да се занимава с футбол.
- Как бихте определили разликата между професионалния футбол и "В" групите?
- Не бих казал, че има чак толкова голяма разлика в класите. Това се видя и в контролите, които изиграхме тази зима. По нито един показател не отстъпвахме на отборите от "Б" група. При нас се играе по-истински футбол. Няма ги тези големи пари и залагания. Момчетата си играят за удоволствие и горят в играта.
- Юноша сте на ЦСКА.
- Израсъл съм в школата. По принцип съм цесекар, но в момента нямам никакво отношение нито към тях, нито към Левски. Просто футболът у нас постепенно замира. ЦСКА също не е това, което беше преди. Особено сега с тези продажби на основни футболисти. Шампиони може би ще станат, но няма да радват хората на стадиона.
- На какво се дължи изоставането на българския футбол?
- Причините са страшно много. Не одобрявам този наплив на чужденци. Купуват ги на килограм само и само някои хора да прибират комисиони от това. Младото поколение в днешно време пък изобщо не мисли за спорт.
Влекат ги други неща - алкохол и наркотици
Никак не е розово положението.
- Това сякаш дава отражение и на националния отбор.
- В националния отбор има добри футболисти. Надявам се поне там да се поддържа някакво ниво. Все ще се намерят 11 читави играчи.
- Бивш юношески национал сте. Защо не успяхте да пробиете в по-горните формации?
- Тогава имаше много добри футболисти - Светльо Петров, Чомаков. А освен това трябва да имаш човек, за да вървиш напред. Тогава в юношеския национален бях единственият повикан футболист от "Б" група.
- Къде прекарахте най-хубавите си години в кариерата?
- Може би в Плевен, когато играех в Спартак под ръководството на Вили Вуцов. Също бяхме много добър състав. Останали са ми трайни впечатления от този период.
- Поддържате ли все още връзка с Вили Вуцов?
- Последно се видяхме по време на подготвителния лагер в Правец. Приятели сме. За мен той е много добър специалист. Помогнал ми е много в израстването като футболист. При него бях едва на 20 години и научих много неща за тази игра.
- С кои ваши колеги от "В" групите сте близък?
- Познавам се с много футболисти от всички отбори в трета дивизия. Навсякъде ме уважават. Където и да съм отишъл, винаги са ме посрещали добре. Контактна личност съм, не съм конфликтен.
(7 дни спорт)
|