Валери Ненов: Йордан Боздански беше с мека ръка
Президентът на Велбъжд Валери Ненов отговори на въпросите на "7 дни спорт".
- Г-н Ненов, защо се стигна до освобождаването на Йордан Боздански?
- С оглед на досегашните резултати това е нормално. Ние винаги сме имали ясни и категорични разговори с него. Така беше и сега. Боздански е добър и коректен човек, класен специалист. Знаете обаче, че когато отборът има проблем, някой трябва да поеме отговорността. При първите загуби на Велбъжд той беше човекът, който каза, че няма да има глоби, защото отборът се прави в момента. Събрали сме добри футболисти, които са добре платени, а Велбъжд не върви. При такива ситуации се търси изход от кризата със смяна на треньора.
- Вие ли взехте решението, или Боздански сам напусна?
- Аз взех решението, разбира се. Аз давам на играчите 30 000 лв. всеки месец. Тези пари покриват само заплатите им. Не говоря за лагери, гориво, храна, екипировка. Не говоря за най-прекрасните условия като от сънищата на принца и принцесата. Тези пари ги давам от любов към спорта, футбола и най-вече за родния ми град. Никой не може да се подиграва с герба на Кюстендил, който е на фланелките. Уважавам, обичам и държа много на г-н Боздански, но някой трябваше да поеме отговорността. Каквото той пожела като селекция, го получи. В тази ситуация ние трябваше да вземем бързи мерки, за да излезем от шоковото състояние.
- На какво се дължи слабият старт?
- На меката ръка, т.е. на добротата на г-н Боздански. При определени ситуации и ние от ръководството бяхме прекалено толерантни към футболистите. Доброто отношение на кюстендилци към любимия им отбор също може би се отрази негативно. И най-важното - неспазването на режим от някои играчи. Не може да ходиш по барове, ресторанти и хубави жени и после да идваш на тренировка. Занапред ще затегнем дисциплината и режима в отбора. Говорих с тима, не правим трагедии. Ще се оправим.
- Не мислите ли, че обременихте футболистите с целта влизане в "А" група?
- Няма такова нещо, те дойдоха в Кюстендил, за да изпълнят тази цел. Футболистите повтарят постоянно, че трябва да влезнат в елита. Е, аз какво да им кажа? Играчите, които дойдоха, струваха по 10-15 хиляди лева плюс по 1000 лв. заплата. Всичко друго също им е осигурено. Те казаха: "Ще го направим, обаче искаме това и това." Е какво? Ние да стоим със скръстени ръце ли? И Боздански вика: "Почваме ги, почваме ги. Влизаме в "А" група, искаме и купата." Да, ама само с думи не става. Трябва някой да мотивира играчите и да работи с тях. Ясно е, че изпуснахме промоцията в елита. Да се надяваме обаче, че ще започнем да радваме феновете.
- И все пак не са ли малко солени наложените глоби от по 1500 лева?
- Имаме 4 загубени мача, защото последното равенство си е като загуба. Глобите по правилник са по 800 лв. у дома и по 300 лв. навън. Сметнете сами и ще видите, че не са солени. Вчера (б.а. - събота) преди мача им дадох по 1000 лв. заплати. След срещата им викам: "Ще платите ли глобите бе?" Не, никой не иска да плаща. Аз съм ги наложил, ама кой ще ги плати. Не съм за глобите. Както съм ги обявил, така и ще ги отменя. Искам отборът да започне да играе и да радва феновете в Кюстендил. След мача с Янтра публиката крещеше: "Ненов, освободи ги!" Искам футболистите да започнат да защитават честта на града, защото това е важното. А не глобите.
- Виждате ли изход от кризата?
- Да, разбира се. Назначихме двама треньори, които са от Кюстендил и милеят за града. Това са Анатоли Бачовски и Георги Петров. Двамата с помощта на ръководството ще се опитат да извадят отбора от кризата. Няма да правим трагедия, а ще направим нова селекция през зимата. Треньорите ще решават с кои от играчите да се разделим.
_________________ Чрез простотия към прогрес!!!
|