bulgarian-football.com | bgclubs.eu | GOAL.bg | Левски София | ДЮШ Левски | bfl-team.com | pi4e.com | Dropbox | eRepublik
* Влез   * РегистрацияПоследно посещение:
Дата и час: 08 Дек 2022 09:30
Напиши нова тема Отговори на тема     [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: ЛАЗЕРНА ТАКТИЧЕСКА СТРЕЛБА - нов спорт?
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2007 01:49 
В България през последните години се популяризираха военни спортни игри - пейнтбол и страйкбол. Те влизат в класа на екстремните спортове и се практикуват от лица над 16 годишна възраст. Създаде се и спортна федерация по страйкбол в България. В тази тема ще засегна перспективите на един по-млад спорт на основата на симулативна стрелба за страната и в света - "outdoor laser tag".

Какво представлява този нов спорт , който с основание може да му дадем български име "ЛАЗЕРНА ТАКТИЧЕСКА СТРЕЛБА"? (аналогично на "спортната стрелба" в предвид същността му)
В същност при този вид спорт оръжието на играча изстрелва 100% безопасен за зрението на играчи и наблюдатели инфрачервен лъч ( от нелазерен източник, подобен на дистанционното за телевизор), задействат се по електронен път ефекти по екипировката на играча и оръжието автоматично блокира стрелбата си след сваляне на "бронезащитата"- брой предварително зададени по електронен път "животи"("кръв"). Възможните ефекти при прието от играча попадение , степенувани по екстремност са светлинен , звуков ефект, виброудар, пироефект (димен , експлозия-пиратка в защитна тръбичка), електрошоков на дръжката на оръжието. Пироефектите при този вид спорт са практикуевани засега единствено в България. В сравнение със пейнтбола и страйкбола се наблюдават редица съществени преимущества ( частично засегнати в линка [url=http:////http://www.laserforums.com/?q=page_about_laser_tag]//http://www.laserforums.com/?q=page_about_laser_tag[/url]):
1. 100% безопасен изстрел за зрението на играчи и наблюдатели на състезанието. Вследствие на това ЛАЗЕРНАТА ТАКТИЧЕСКА СТРЕЛБА се явява единствената спортна военна игра, която е подходяща за деца (на възраст от 6 до 16 годишна възраст), също така може да се практикува навсякъде свободно без да изисква специално подготвен и обезопасен терен (градски парк в центъра на града, стадион с изкуствени укрития за играта, всеки естествен горист и начупен терен в туристическите зони), може да привлича неограничен брой фенове и наблюдатели на състезанията, които не се налага да бъдат екипирани с маски , или защитни очила.
2. Висока точност на изстрела и безспорност на приетото попадение. Изстрела е по права линия - лъч, а не топче , което има голяма случайна разсейка на стрелбата. Попадението се отчита по електронен път , а не на "честна дума" както при страйкбола, или "омацване" като е при пейнтбола.
3. Далекобойност на симулираната стрелба, както при реалното оръжие - над 150 метра, недостижима при другите симулации - пейнтбол и страйкбол.
4. Лесно моделиране по електронен път на основните характеристики на оръжието - далекобойност , скорострелност , плътност на огъня, леталност на боеприпаса. Абсолютно смислено става монтирането на реални прицелни системи - снайперни оптики и лазерни прицели на различните видове оръжия. Лесно може да се модифицират и изработват поръчкови оръжия с предварително зададени параметри на стрелбата.

Исторически погледнато България е една от първите страни в света където се зароди този вид спорт. В периода 1996г. -1997г. бяха изработени едни от първите образци в света "outdoor laser tag" оръжия с уникално добри параметри (още тогава се достигна далекобойност на симулирания изстрел 300 метра)http://www.marsbattlefield.hit.bg/titlebg.html. Пионерът в тази област инж.физик Емил Миланов, защити тогава патент за изобретение "Светлинна пушка" BG62532, което е доказателство за българския приоритет в тази област от техниката, но вследствие на недостатъчни лични средства не можа да го придвижи до международна защита. По-късно идеята бе копирана от австралийската компания Scapeqest (основана 2000 г. ) и бе пуснат продукт под търговската марка battlefield live, която компания отбеляза бурен растеж на производството през последните години и реализира оборти от стотици милиони долари на международния пазар.http://www.battlefieldsports.com/. Електронните пушки за ЛАЗЕРНА ТАКТИЧЕСКА СТРЕЛБА, стъпиха на американския пазар през 2003г., откогато възникнаха и други американски фирми с такъв профил на производство http://www.steradiantech.com/ ; http://www.adventuresportshq.com/. В Европа Великобритания , както и България са пионерите в "outdoor laser tag" http://www.myownlittleworld.org.uk/lasertag/index.shtml. Представените английски клубове с нетърговска , чисто спортна цел, датират от периода преди 2000г. и са с "home building" техника, както и ползуват готови играчки "laser tag" с ниски технически параметри, без опция за блокиране на оръжието. От 1995 г. в Русия и Украйна започна производството на собствени системи "outdoor laser tag" с много добри параметри , като това се явява бързо развиващ се пазарен дял в развлечениията и спорта .http://trutnee.com/index.php?page=1; http://www.lasertag.dp.ua/

Какво е новото в България за развитието на спорта ЛАЗЕРНА ТАКТИЧЕСКА СТРЕЛБА ?
1.. При предварителни разговори с лица от Държавната агенция за младежта и спорта, може да се очаква официална регистрация на този спорт.
2. Съществува клуб в гр.София, където може да се практикува ЛАЗЕРНА ТАКТИЧЕСКА СТРЕЛБА. Симулативните оръжия са страйкболни реплики на действителните АК, М-16, Командо, с вградена електроника и оптични излъчватели. Играе се срещу месечна клубна карта от 25лева, която дава право на пет занятия-игри от 30 минути , безплатно участие в турнири, право на съвещателен глас в спортния клуб за въвеждане на правилата в ролевите спортни игри. Клубът има две секции - за деца от 8 до 16 г. възраст и професионална лига - за лица над 16 г. Временно адресът на клуба е в центъра на София - парка Заимов, срещу младежкия дом, до дървения ресторант, като занятията и спортните клубни игри са ежедневни за зимния период - от 13ч, за записване на нови членове на клуба и контакти тел. на инж.физик Емил Миланов 0878 577942 . Очаква се скорошно откриване на секция на клуба при езерото Ариана
3. Предлагат се поръчкови оръжия за стрелби за членове на клуба. Цената на електронната система, заедно с монтажа е само 300 лв за брой. Към тази цена се добавя страйкболния модел, реплика на оръжието , което се избира свободно от наличните на пазара (от 70 лв до 2500лв /бр, има богат избор от метални тайвански реплики с цени по избор до 400 лв.) тел. 0878 577942. По- нататъшната клубна членска такса за членове на клуба е 10 лв за цял месец с право на неограничено участие във всички спортни игри при клуба.
4. Клуб за ЛАЗЕРНА ТАКТИЧЕСКА СТРЕЛБА със спортно - развлекателна цел може да си изградите, чрез нас ,за Вас във всяко населено място и висока печалба - промоционално ниска първоначална инвестиция на стойност до 7000 лв. за 10бр. съоръжения "outdoor laser tag". tel 0878 577 942. Продуктът е патентован - фирмен , с гаранционен срок със сервиз - база.
За сравнение, виж инвестиции за Австралия battlefield life от 25000 USD http://www.battlefieldsports.com/deployments.htm


Изображение
Изображение
БЪЛГАРСКИТЕ ОРЪЖИЯ ЗА ЛАЗЕРНА ТАКТИЧЕСКА СТРЕЛБА ПОНАСТОЯЩЕМ

Изображение
ГОТОВИ ЗА БОЙ

Изображение
НАЙ-ДОБРАТА АВСТРАЛИЙСКА ПУШКА


Изображение
ИГРА В РУСИЯ

Изображение
ИГРА В САЩ


Върнете се в началото
  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема     [ 1 мнение ]   Подобни теми Автор Преглеждания Последно мнение
Преглежда непрочетените мнения НОВ ФОРУМ !
Форум: Архив
Anonymous 29132 11 Юни 2008 20:02
от georgi bancov
Преглежда непрочетените мнения Нов сайт
Форум: Локомотив 2012 (Мездра)
loko_mz 31337 16 Авг 2009 18:53
от hammerstrike
Преглежда непрочетените мнения НОВ ФОРУМ
Форум: Литекс (Ловеч)
Anonymous 3212 15 Фев 2007 23:41
от r.h.
Преглежда непрочетените мнения Нов фен сайт на ФК ДУНАВ РУСЕ
Форум: Сезон 2007/2008
Anonymous 8981 07 Авг 2007 17:03
от DUNAV-RUSSE
Преглежда непрочетените мнения Славия назначи нов треньор
Форум: Сезон 2006/2007
Anonymous 2311 01 Мар 2007 23:44
от Hebarist

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Иди на:  
Powered by phpBB © 2008 phpBB Group

Контакти | Fans on Facebook | Игра с прогнози