|
Георги Велинов: “Зоналният съвет подкрепя всички клубове”
Петко ПАВЛОВ За първи път в историята си Северозападната „В” група започна първенство в състав от 15 отбора. Изключително рехаво е присъствието на тимове от Великотърновски регион - само три. А в същото време се наблюдава повишен интерес към Областната група. За участие в нея кандидатстваха 20 отбора и това наложи разделянето й на две части на географски принцип. Други 10-12 състава се стягат за „Б” регионална група. Отново има футбол в села, в които до преди година-две на терените пасяха крави и овце. Играят се контролни срещи, аматьорите тренират минимум по три пъти седмично, купуват се нови екипи, включително и маркови. Дори по селата се говори за селекция, за налагане на млади момчета на местата на шкембелиите, прехвърлили 40-те, които доскоро се зареждаха с бира и след това навличаха отдавна отеснелите им избелели фланелки. Факт е и освежаването на базите, като на места - в Самоводене и Лесичери, дори имат претенции, че разполагат с терени и съблекални, на които могат да завидят клубовете във „В” група. Очаква се много интересно първенство, което ще завърши с финален мач на стадион „Ивайло”, който ще определи областния първенец. Нормален ли е подобен двуполюсен модел, потърсихме мнението на председателя на Зоналния съвет на БФС във В. Търново Георги Велинов.
- Г-н Велинов, Северозападната „В” група остана с 15 отбора още на старта на сезона. Безпокои ли ви този факт? - Определено, защото за мен не е нормално да имаме нечетен брой отбори в групата. Срещите във всеки един кръг намаляват с една, налага се всеки от участниците да почива принудително по веднъж. До това положение се стигна, след като двата габровски клуба се обединиха, „Мария Луиза” и „Сторгозия” се отказаха по финансови причини, а „Бдин” влезе в „Б” група. В същото време се радвам за отбора на „Бдин”, който от години се бореше за професионалния футбол и все не успяваше да се класира. - Имаше ли „пожарен” вариант за комплектоване на групата? - Още при комплектоването ми бе ясно, че заменяме напусналите отбори с други, недотам качествени. Убеден бях в поляризирането й. 4-5 по-силни, доближаващи се до „Б” група, и други на ниво областни дивизии. Резултати от първите три кръга като 4:0, 5:0, 6:0 и т.н. показват, че опасенията ми са били оправдани. - Как тръгна шампионатът? - С малки забележки - добре. Има пропуски по организацията на отделни места, допуснати бяха и някои грешки от съдиите. Някъде се появиха и провокации от страна на футболни деятели, които питат дали срещу тях няма настроения. В процеса на първенството ще се убедят, че няма и ако има грешки на арбитри, те не са тенденциозни, а неволни. - Великотърновски регион отстъпи сериозно от позициите си на ниво Трета дивизия? - За съжаление е така. Изпадането на „Чумерна” и „Бали-2002” е закономерно. В Елена така и не разбраха, че спонсори и община трябва да намерят общ език, защото издръжката на клуба не е по силите само на едната страна. Ако Николай Колев, Йордан Славов, общинската администрация и други хора с възможности бяха работили в екип, щяха да осигурят бюджет от 100 000 лева. Елена е желано място за футбол в нашата „В” група, защото отговаря на всички условия. „Бали-2002” бе с най-малкия бюджет. Иво Балъков няма как да се справи с издръжката на толкова възрастови групи. Разходите са много. Аз лично виждах в Дебелец добро място, в което да функционира сателит на „Етър-1924”, в който да обиграват младите футболисти. Гледайки обаче финансовото и спортно-техническото състояние на великотърновския клуб, не съм сигурен, че мислят като мен. Лошият старт на ФК „Павликени” не ме изненадва. Там с малки изключения от 20 години е така. От „Академик” обаче очаквах много повечe. В Свищов работеха правилно, налагайки своите юноши. Доколкото знам, са подсигурени и финансово. Явно имат някакви организационни проблеми, които трябва да отстранят. - Не е ли парадоксално да нямаме стабилно присъствие във „В” група, а на областно ниво футболът да изживява ренесанс? - Областта има сериозни футболни традиции. В един момент имаше отлив, продиктуван от финансовото състояние на държавата, а и на обикновените хора. Явно липсата на мачове в малките селища е изживяно болезнено от жителите им. Кметове, наместници и местни бизнесмени са се амбицирали и започнаха да възстановяват старите и да създават нови клубове.
|