bulgarian-football.com | bgclubs.eu | GOAL.bg | Левски София | ДЮШ Левски | bfl-team.com | pi4e.com | Dropbox | eRepublik
* Влез   * Регистрация



Последно посещение:
Дата и час: 28 Мар 2024 12:06


Български клубове - Спортист 1924 (Своге) | Стадион GOAL.bg



Напиши нова тема Отговори на тема     [ 96 мнения ]  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Град Своге
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2006 19:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2006 18:58
Мнения: 1300
Местоположение: Където си пойскаме
Отбор: Спортист 1924 (Своге)
Skype: ruslan8989
Реших, че на повечето хора ще е интересно да разберат нещо повече за Своге, след като отбора почти сигурно ще играе в Б група до година, още повече за феновете, който ще ни гостуват нека разберът какво представлява Своге.

Своге се намира на 45 км от столицата София, с влак се стига от 37 мин. до 55 мин. съответно с пътнически и бърз влак.Автобуси има през 1 час от София-Север с тях се стига за 40 мин. , но е по скъпо 1,80лв до като с влак е 1,50лв.

Населението на града е малко над 8 000 души, а на общината 24 000.

Стадиона на Спортист се намира до басейна на града, ако минавате през ЖП линията или през главния път Софиа-Мездра ще го видите.Той има капацитет от 1000 седящи места.Всички са снабдени със седалки.(повече инфо за стадиона вижте в раздела "Снимки на стадиона" )


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2006 23:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2006 23:44
Мнения: 1010
Местоположение: Своге
Skype: redboyssvoge
Местата са 1600 не 1000


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2006 15:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2006 18:58
Мнения: 1300
Местоположение: Където си пойскаме
Отбор: Спортист 1924 (Своге)
Skype: ruslan8989
Знам просто взех инфото от предния форум а ме марзеше да го оправям 8)

_________________
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2006 19:47 
Не по4ти сигурно а сигурно щте играе във В група. :P


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2006 23:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2006 23:44
Мнения: 1010
Местоположение: Своге
Skype: redboyssvoge
firm написа:
Не по4ти сигурно а сигурно щте играе във В група. :P


Не бъди толко сигурен :D :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2006 14:12 
Абе как 4увм и гледам играта по голям е шанса да жлезем във В група :evil:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2006 15:47 
Offline
Хип Хоп до гроб
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2006 18:50
Мнения: 395
Снимки:

Изображение

Изображение

Изображение


История


Първите известни на историята жители на Свогенския край са траките. От този период датират няколко укрепления, като най-известното е в землището на село Заселе, чието тракийско име е Метериза. Известни са и три некропола. Намерените в Искърския пролом от ІV – І век преди Христа показват, че по това време районът е бил в търговски отношения със Средиземноморския свят. През Римската епоха в пролома е съществувало селище, което е имало за цел да поддържа съществуващия римски път, минаващ от Сердика за северните провинции на Империята. В подножието на връх Грохотен /град Своге/ са намерени монети от късно римския и ранновизантийския период ІV – VІ век. Открити са и 13 укрепления, построени или поправени през същия период, които са имали за цел да спират нашествията на варварите.
От края на V век започват набезите на славяните. Един от постоянните пътища на заселването им минава през Искърския пролом към Софийското поле. Тези земи са включени в пределите на Първата Българска държава в началото на ІХ век, когато войските на хан Крум преминават оттук, за да превземат важният стратегически център Средец. Съществуват легенди, които разказват, че войските на хана са разбили отряди от византийската войска на императора Никифор І Геник в района на село Губислав, от където и селото носи названието си. Нямаме достатъчно данни за ранносредновековния период. От тогава датират две от селищата, които съществуват и днес – село Искрец и село Свидня. От времето на Втората Българска държава са датирани две от църквите в общината – село Дружево и село Меча поляна /дн. Искрец/.
След падането на България под османска власт, населението в района се увеличава значително. Това е обусловено от стремежа на българите да се отдалечат от турските административни центрове. В по-голяма част от селищата по това време са регистрирани църкви, строени през ХV – ХVІ век. Защитници на местното население през този период са хайдутите, най-известни от които са поп Мартин и Вълчан войвода.
През 1871 година оттук минава Апостола на свободата – Васил Левски. Той пристигнал тук със задача да основе революционен комитет.
След Освобождението на България, Свогенският район е сравнително изостанал в икономическо отношение. Основното занимание на населението е примитивното земеделие, животновъдство и дърводобив. В края на ХІХ век е прокарана жп линията София – Роман. Своге става гара и около нея се образува събран тип селище, което в миналото е било разпокъсано. До 1900 година административен център на този район е село Искрец, но постепенно в такъв се превръща Своге, поради по-добрите си икономически и стратегически позиции. След прокарването на жп линията животът в Искърския пролом постепенно се оживява. Около жп линията възникват множество гарови селища, в които идват предприемачи, търговци, занаятчии и административни чиновници. Откриват се работилници, каменоломни, варници. Започват да се копаят антрацитни въглища. През 1921 година е основана фабриката за захарни и шоколадови изделия с 200 души работници. Процъфтява дребното занаятчийство. Голяма част от населението намира препитание в железниците. В района са открити много училища и читалища. В естествен административен, икономически и културен център се превръща град Своге, който е общински център и днес.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2006 15:49 
Offline
Хип Хоп до гроб
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2006 18:50
Мнения: 395
Природни ресурси

Планинският масив в района има главно карстов характер. На територията на общината има два големи карстови извора - над с. Искрец и при Лакатнишките скали.
Геоложките структури на района са представени от скални материали на Триаса, Карбона, Ордовика, Юрата. Това са главно варовици, доломити, пясъчници, аргелити, кварцити, мергили и много други, а Понорското плато е най-образно казано “перфорирано” с множество пещери и пропасти, някои от които са богати на сталактити и сталакмити.
Района е богат на варовици и варовикови образувания, които в миналото са предпоставка за развитие на производство на вар сред населението. Варници е имало край бреговете на Искъра от Владо Тричков до Черепиш, но най - добре е организирано производството му в района на с. Искрец в близост до пещерата, откъдето извира едноименната река - Искрецка. Има и находища на оловно - цинкови руди и гранит.
Преди милиони години Стара планина е разполагала със запас от огромни дървени маси, които в последствие се превръщат в антрацит. Поради многобройните нагъвания на земните пластове антацитът е "на жили" или на отделни гнезда, който са разположени в повърхността на земната кора и са удобни за експлоатация.
Релеф – планински терен, по-голямата част на които е заета от горски територии 495 970 дка, което представлява 57.26% от общата площ на Общината.
Земеделските земи възлизат на 322,705 дка, като по-голяма част заемат естствените пасища и ливади. Само 1.41% от общата площ се пада на обработваемите земи или това са около 12 242 дка.
Водните течения и водните площи на територията на общината заемат 3 630 дка, което е 0.42% от общата територия. Най – голямата река, която преминава през територията на общината е река Искър. Други по-големи реки, които са и със сравнително постоянен дебит и се вливат в река Искър са: Искрецка, Скакля, Пробойница, Лесковска, Градешница, Батулийска, Гаровница и други. Всички реки в района текат в дълбоки речни легла, изпълнени с наноси, които оформят на места и ниски речни наноси.
Местността е обиталище на много растителни и животински видове, в това число над 40 вида са вписани в Червената книга на България, най-известният животински вид, от които е Скалния орел.

Основните полезни изкопаеми, които се срещат в района са:


антрацитни въглища – намират се в землищата на селата Томпсън, Батулия, Церецел;

медни и оловно-цинкови минни находища, намиращи се в районите на селищата Владо Тричков, Гара Бов, Лакатник, Осеновлак, Миланово, които към днешния момент са в процес на приватизация или ликвидация;

уранови находища по поречието на р. Пробойница и с. Губислав


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2006 15:50 
Offline
Хип Хоп до гроб
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2006 18:50
Мнения: 395
Туризъм

Община Своге е традиционна територия на масовия туризъм. Има туристически хижи и няколко маркирани туристически маршрута. В това число наречената на патриарха на българската литература – “Вазова пътека”.
Силно залесеният планински терен благоприятства развитието на ловния туризъм. Основен вид дивеч, който се ловува в района е дивата свиня, европейската сърна и хищниците. В Ловно рибаско сдружение “Грохотен” Своге членуват 750 ловци и 100 члена риболовци, от които 55 деца.
В района на Община Своге се намира и защитената местност "Лактнишки скали" – величествен скален масив с отвесни стени, част от левия склон на Искърския пролом и от най – източните разклонения на планината Козница в Западна Стара планина. Разположени са срещу гара Лакатник на 20 км. северно от гр. Своге. Изградени са от триаски червени пясъци и дебелослойни варовици. В продължение на хилядолетия ерозията е изваяла фантастичен свят от скални образувания, извисяващи се до 250 метра височина. В подножието на скалите е пещерата “Темната дупка” – най – дългата пещера в Стара планина. Чудният и подземен свят крие 20 езерца, подземни потоци, няколко водопада, галерий и други образувания. В подножието на скалите блика буйният извор Житолюб, край който има ресторант, парк и езеро. В района на Лакатнишките скали са утвърдени алпинизмът и пещернячеството. Те са признат алпиниски обект. Местността създава условия за развитие на екстремни спортове.
Лакатнишките скали са люлка на българския алпинизъм. През 1931 г. тук е употребено за първи път у нас алпийско въже. Малката хижа построена от доброволци алпинисти през 1938 г. примамва и най – смелите любители на височините. Високо в скалите се издига величествен каменен паметник, построен в памет на хвърлени от скалите през 1923 г участници в септемврийското въстание. Виж фотогалерия
Община Своге е зона за културен туризъм. Има над 80 културно-исторически и археологически паметници, манастири и други, съхранили българския дух, култура и книжовност. Най-посещаван е манастирът “Седемте престола”. Създаден през ХІ век, манастирът е пазител на чудотворната икона “Рождество пресветая Богородица”, пренесена от Света гора и съхранявана в манастира до края на ХІV век. Към днешна дата иконата се намира в Рилския манастир. През Възраждането е средище на национално-освободителното движение в района и убежище на радетелите за свобода. Тук многократно е отсядал и Васил Левски. През почивните дни манастирът приема за нощувка около 50 туристи от цялата страна. Има условия за създаване на туристическо селище от бунгала на поляните пред манастира, с което многократно ще се увеличи приема на туристи.
Общината се слави и с над 80 културно-исторически и археологически паметници, манастири и други, от които най-посещаван е манастирът “Седемте престола”. Разположен е в един от прелестните кътове в долина на река Габровница, в живописната планина под връх Издремец. Посещаван в миналото предимно от богомолци сега е прекрасен туристически обект за лятна и зимна почивка.
Община Своге е традиционна зона за отдих и почивка. На нейна територия има изградени над 17 хиляди частни вили.


Ловен дом "ТЪРСАВА" - намира се на 60 км. от София в красива гориста местност в Стара планина на площ 5500 хка под връх Мургаш. Предлага възможности за лов на едър дивеч – вълци, диви свине, сърни и елени. Има два изградени рибарника, които са посещавани от любителите на риболова. Красивата природа и създадените условия за лов и риболов са предпоставка за развитие на ловен и приключенски туризъм.


Манастирът "Седемте престола" е създаден, построен и осветен през периода 1030 – 1040 г. от братята - князе Дамян и Георги, е пазител на Чудотворната икона “Рождество пресветая Богородица”, пренесена от Света гора и съхранявана в манастира. Той е средище на българския дух, култура, книжовност. В този смисъл, манастирът “Седемте престола”, в качеството си на древнобългарска светиня, запазила първообраза си цели 10 века, трябва да се възприема като център на културния туризъм в община Своге и съществетна част от културното наследство в Западна Стара планина.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2006 15:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2006 18:58
Мнения: 1300
Местоположение: Където си пойскаме
Отбор: Спортист 1924 (Своге)
Skype: ruslan8989
Доста са старички снимките но няма страшно след някои друг ден ще направя новички да ни видите красивото градче 8)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2006 16:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2006 23:44
Мнения: 1010
Местоположение: Своге
Skype: redboyssvoge
Ми доста добра информация си дал... 8)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2006 16:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2006 18:58
Мнения: 1300
Местоположение: Където си пойскаме
Отбор: Спортист 1924 (Своге)
Skype: ruslan8989
Да знаят гостуващите фенове като идват да ни видят забележителностите :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2006 17:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2006 21:00
Мнения: 1372
Местоположение: Своге
Е да бе то се е заринало от гостуващи фенове в Своге :roll:

_________________
C`ONE CITY !!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2006 18:48 
Сега във В група ше се зарине :idea:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2006 23:00 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2006 19:17
Мнения: 7
Как ще трошат стадиона в Б група просто не е истина
:twisted:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2006 23:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2006 21:00
Мнения: 1372
Местоположение: Своге
Nyogo написа:
Как ще трошат стадиона в Б група просто не е истина
:twisted:

А как ще ги строшиме от бой тия които се опитат :twisted:

_________________
C`ONE CITY !!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2006 23:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2006 18:58
Мнения: 1300
Местоположение: Където си пойскаме
Отбор: Спортист 1924 (Своге)
Skype: ruslan8989
Тоя стадион си го пазиме като родния дом 8) :0403:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2006 00:08 
Offline
Хип Хоп до гроб
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2006 18:50
Мнения: 395
Много ви благодаря, аз ще сложа и още, снимките оставам на вас, защото намерих само тези :(


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2006 00:27 
Offline
Хип Хоп до гроб
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2006 18:50
Мнения: 395
Изображение

Емил Цветанов Атанасов

Роден на 08.06.1963г. в г. Своге, в семейство на работници. Завършва средното си образование през 1981 година в ПГ “Дичо Петров”, в родния си град. Допломира се с магистърска степен по “Екология и опазване на околната среда” във ВТУ. Женен е, има две деца.

Познава всички професионални стъпала.
Започва като работник в ДПП “Скала” – Своге, по – късно става Директор на младежкия дом в града. Предприемчивостта му го насочва кум частния бизнес като управител на строителна фирма и фирма за продажба на горива. От март 2003 година поема ръководството на фирма за комунална дейност и строителство “Искър 2000” ЕООД.

През ноември 2003 става общински съветник от Коалиция “Обединени за Общината”. Носи приза личност на годината за 2005.

На 14.01.2006година., печели изборите с пълно мнозинство и става Кмет на Община Своге.
Познава в дълбочина местните проблеми. Присъствието му в Общината след горепосочената дата донесе прилив на свежи идеи и най – съвременни практики в управлението на Община Своге.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2006 00:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2006 21:00
Мнения: 1372
Местоположение: Своге
s_a_6_O_D_L написа:
Туризъм
В Ловно рибаско сдружение “Грохотен” Своге членуват 750 ловци и 100 члена риболовци, от които 55 деца.
Язе съм горт член на рибарите от Своге :lol: :lol: :lol:

_________________
C`ONE CITY !!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2006 01:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2006 23:44
Мнения: 1010
Местоположение: Своге
Skype: redboyssvoge
И аз също съм член (ама не съм плащал от 2 год.) :P


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2006 13:19 
Ше трошът ако им дадеме :)


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2006 13:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2006 23:44
Мнения: 1010
Местоположение: Своге
Skype: redboyssvoge
Nyogo написа:
Как ще трошат стадиона в Б група просто не е истина
:twisted:

Хахахах кой ше троши нашия стадион ?!?! Нема да им даваме да пеят , па камоли да трошат ! Хахаха


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2006 01:52 
Ше трошът ако стигнат до стадиона 8)


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2006 14:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2006 23:44
Мнения: 1010
Местоположение: Своге
Skype: redboyssvoge
Пфффф кои ше троши бе ?!?!?!!! абе тука чаушевите не да им дадат да направат нищо


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема     [ 96 мнения ]  1, 2, 3, 4  Следваща



  Подобни теми Автор Преглеждания Последно мнение
Преглежда непрочетените мнения Баскетбол 2006-2007 Спортист Своге
Форум: Български баскетбол
lms_X 174255 24 Дек 2007 18:14
от lms_X
Преглежда непрочетените мнения Град Средец
Форум: Странджа Агрокорн (Средец)
kyynadd 67683 11 Яну 2010 10:20
от kondolov
Преглежда непрочетените мнения Град Несебър
Форум: Несебър (Несебър)
speedbreaker 32637 04 Сеп 2009 12:00
от Свиленград 1921
Преглежда непрочетените мнения Град РУСЕ
Форум: Дунав (Русе)
DUNAV-RUSSE 43120 22 Сеп 2010 17:20
от ruse1949
Преглежда непрочетените мнения Град Каварна
Форум: Калиакра 1923 (Каварна)
Del Pi3ro 41880 10 Юни 2008 16:50
от Del Pi3ro

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Иди на:  
cron




Powered by phpBB © 2008 phpBB Group

Контакти | Fans on Facebook | Игра с прогнози