Цитат:
ЛИДЕРИ
Мирослав Миронов: Не крием амбициите си за “Б” групаИмах предложения от професионални клубове, но избрах Балкан- Г-н Миронов, запътили сте се към "Б" група. Има ли кой да ви спре?
- Има 4-5 отбора с големи възможности - Пирин (Бл), Пирин 2001, Левски (Елин Пелин), Малеш. Това са все клубове, които разполагат с добри футболисти. Югозападната "В" група е много по-силна от другите, а освен това е и най-голямата. Така че всичко може да се случи.
- Какви са силните оръжия на вашия отбор?
- В Балкан играят много качествени футболисти, клубът е финансово обезпечен. Тук се работи доста професионално.
- Провал ли ще бъде за вас, ако не се преборите за първото място?
- И да, и не, зависи. Всеки мач играем за победа. Шансовете ни да влезем са големи. Някои предпочитат да заемат изчаквателна позиция и казват, че нямат амбиции. Ние пък желание имаме и не го крием. Ще се борим, за да изпълним целта си. Дали това ще стане, ще видим накрая на първенството.
- На кои опитни футболисти разчитате в състава си?
- Йонко Пейков и Нено Ненов играха до миналата година в Спартак (Вн). Други с голям опит в елита са Христо Арангелов, Иван Вълков, Димчо Ръждев, Мартин Топузов, Борислав Борисов, Мартин Подвързачов. В състава си разполагаме и с млади момчета. Сега взехме от Левски един юноша - Кацаров. Смятам, че тези имена говорят достатъчно добре за класата на тима.
- Срещате ли някакви трудности, откакто ръководите отбора?
- Засега няма такива. Разбира се, винаги се срещат проблеми, но те са от нормално естество за българския футбол.
- Усещате ли подкрепата на хората в Ботевград?
- Разбира се, Ботевград е футболен град. Отборът е бил дълги години в професионалния футбол. Желанието ми е да го върнем отново там.
- Каква е разликата между това да сте треньор в "А" и във "В" група?
- Разликата е огромна. Лично за мен работата в Ботевград е едно много голямо предизвикателство. Може да звучи и куриозно, но отказах редица оферти от професионални клубове. Във "В" група се играе най-истинският футбол.
- Имате ли някакви цели в турнира за Купата на България?
- Гледаме да продължим, колкото се може по-напред. Зависи какви противници ще ни се паднат. В никакъв случай не ни е фикс идея. На югозапад сме 20 отбора, отделно участваме и за аматьорската купа, така че свикваме да играем в цикъл сряда-неделя.
- Къде виждате Балкан след 2 години, ако се запази същият състав и организация на работа?
- Нека първо видим къде ще бъдем на полусезона, след това накрая на сезона и чак тогава ще мислим за след 2 години.
- Какви са личните ви амбиции като треньор?
- Амбициите ми са големи, затова съм и тук. Искам да изпълня това, което сме си обещали с ръководството.
Добромир Добрев
Цитат:
История
Спортно дружество Балкан (Ботевград) е създадено през 1929 г. До 1957 г. съществува под различни наименования - Стамен Панчев, Христо Гурбов, Левски-спартак, Локомотив, докато приеме настоящото си име Балкан. Мъжкият отбор е многократен участник във втория ни футболен ешeлон. В състава на "Б" футболна група ФК Балкан е записал 15 сезона. През 1979 г. достига и до най-доброто си класиране до сега - 5-о място. Отборът играе на градския стадион "Христо Ботев" с капацитет 4000 места.
Най-известни състезатели в историята на ботевградския футбол са Иван Атанасов - Ването, Стоян Коцев - Кано, Стефан Влъчков - Скарамуш, Илия Цеков (голмайстор на "Б" група през 1979 г.), Илия Крумов, Мариян Христов и др. Най-много участия в отбора има голмайсторът за всички времена Васил Редовски (264 мача и 80 отбелязани гола.) ФК Балкан има и 13 сезона във "В" група и 5 сезона в Регион София.
Силно развит в града е и баскетболът. Местният БК Балкан участва в елитната ни дивизия. Четири пъти е шампион на България - 1974, 1987, 1988 и 1989 г. Играе домакинските си мачове в зала "Балкан", която е с капацитет 1500 места.
Цитат:
Президентът призна за помощ от Мариян Христов
----------------------------------------------------------------------------
През 2005-а управлението и издръжката на Балкан поема Тихомир Нинов. Той е собственик на фирма "Барези 1", занимаваща се с дърводобив, производство на въглища и търговия. Амбициозният президент привлича за треньор Мирослав Миронов, който заменя на поста Кирил Качаманов. Редом с него в Ботевград са привлечени и редица опитни футболисти. Целта пред Нинов е само една - "Б" група.
-------------------------------------------------------------------------------
- Инвестирахте доста средства за селекцията на Балкан, "Б" група ли е единствената алтернатива пред тима?
- Точно така, това е единствената цел. Ще удържим лидерската позиция до края. Ние имаме най-добрата селекция от всички. Пирин и Елин Пелин са корави отбори, но ще се справим с тях.
- Кое ви накара да се заемете сериозно с възраждането на отбора?
- Взех отбора в "Б" група, за жалост изпаднахме и сега съм решил да се завърнем в професионалния футбол. Живот и здраве, ако изпълним целта си, догодина ще атакуваме и "А" група. За тази цел обаче трябва да намерим достатъчно спонсори. В момента основно аз и Община Ботевград издържаме клуба. Изключително сме благодарни на Мариян Христов, който също помага с 20-30% от финансирането. Той е обещал да се завърне в нашия отбор и да поиграе, докато може.
- Какво е положението със спортната база на Балкан?
- Разполагаме с добра база. Изградихме още един тренировъчен стадион, две игрища. Догодина започваме основен ремонт и на официалния стадион.
- Кой е най-щастливият ви миг като президент на отбора?
- Щом Балкан побеждава, винаги съм щастлив.
Цитат:
Стоян Коцев: Този отбор е всичко за мен
Стоян Коцев е легендарен халф на Балкан (Ботевград). Играл е още за Славия и Етър. Коцев е роден на 2 март 1945 г. в Ботевград. Бронзов медалист с отбора на Славия през 1970 г. Отбелязал е и 1 гол за Купата на УЕФА. Голмайстор на "Б" група с екипа на Балкан през 1977 с 20 гола и през 1978 г. отново с 20 гола. През 1996 г. като треньор направи Славия шампион на България след 53-годишно прекъсване, същата година взе и Купата на България. Бил е треньор на Балкан, Академик (Св), Чумерна (Елена), Червено знаме (Павликени), Хемус (Троян), младежкия национален отбор, Марек, работил е в Китай.
- Израснал съм в Ботевград и детските ми спомени от града са само хубави. Като дете, като юноша Балкан беше всичко за мен. На 16 години вече бях в мъжкия отбор. Беше ми лесно, когато станах голмайстор на "Б" група на два пъти. Тогава вече бях в края на кариерата си и се завърнах да помогна на любимия ми клуб - спомня си Кано.
Той е убеден, че сегашният отбор също притежава много качествени футболисти.
- Запознат съм с моментното състояние на отбора. Гледах ги този сезон и останах доволен. Според мен са много добър отбор. При всички случаи ще влязат в "Б" група. На този етап не бих се завърнал като треньор в тима. След оттеглянето ми от Марек съм се отдал на почивка - каза още бившият игач на Балкан Стоян Коцев.
http://7sport.net/7sport/b_grupa/d4803_21.htm
п.п.Тия дни ще скенирам статията от вестника да я кача.