Представян ви едно интересно интервю със Куидо Ландзаат,
--------------------------------------------------------------------
"Как си. Не се учудвай, знам и други думи на български", заявява бодро защитникът на ЦСКА Куидо Ланзаат по телефона. И ги изрежда: "добре", "идва", "сам", "топка", "напред", "назад", "врата". "Но ще ми трябва още време да усвоя езика ви. Мислех, че ще е по-лесно, оказа се, че съм грешал. Интонацията е различна, между азбуките няма нищо общо." Холандецът преминава на немски и дава интервю за "7 дни спорт".
- Куидо, в България и Испания за разлика от Англия се приема за нормално президентите на клубовете да взимат отношение по всевъзможни въпроси. Шефовете на Левски Тодор Батков и ЦСКА Александър Томов почти не млъкват. Защо обичат да им се обръща толкова голямо внимание?
- Запознах се с Томов. Веднъж дойде в Боровец и си говори нормално с нас. Не съм забелязал да говори чак толкова много, изглежда ми любезен човек. Трябва ми още време, за да ви отговоря.
- Почти навсякъде е трудно за юноша да се наложи в първия състав. Особено в Холандия, където ритат около 1 млн. души.
- Така е, аз съм юноша на Аякс. Играх 10 години в клуба. Затова съм много щастлив, че подписах договор за 2 години с първия тим при треньорите Ян Валтерс и Ко Адрианзе. Може би съм показал качества. Малко от приятелите ми сред юношите получиха шанс. После дойдоха добри оферти от Германия и реших да сменя страната.
- За холандските отбори се знае, че залагат много на атаката. Сигурно не е лесно за централен защитник да стане звезда.
- По целия свят е трудно за защитниците да се превърнат във водещи фигури. Но не съм дошъл, за да съм най-важният играч на ЦСКА. Задачата ми е да помогна на отбраната и да получаваме по-малко голове. А в Холандия, както казвате, се напада непрекъснато. Бранителите или имат повече работа, или никаква. В Германия играех като защитник и никога не съм бил най-важният. Звездата е целият отбор, не една личност. Не става дума за един човек, а за 22-а.
- Треньор на Холандия е Марко ван Бастен. Коя е вашата звезда - той или Йохан Кройф?
- Може би искате да ми зададете и друг въпрос - за мача помежду ни през есента. Искаше ми се вече да сме спечелили всички точки и да може България да победи. Но не сме, така че трябва да бием. За идол приемам Марко ван Бастен. Гледал съм му мачове, а за Кройф не знам толкова много.
- Мнението на Кройф се слуша в Барселона, където селекционер е Франк Рийкард. Тази година обаче първенството спечели Реал. Защо Барса изпусна преднината си?
- Прекалено се залага на Роналдиньо. На него не му е лесно - играе почти непрекъснато, а трябва да изпълнява и ангажиментите си към рекламодателите. Към края беше доста уморен. Когато той се представя зле, се проваля целият тим. Реал показаха, че са отбор и не са зависими от един играч.
- Прокрадва се и друга теория. Че когато помощник-треньорът Хенк тен Кате напуснал, Рийкард не знаел как да подреди футболистите си.
- Не ми се вярва. Сигурно е бил важен, но все пак не успя да спечели титлата в Холандия с Аякс.
- Бундеслигата е по-силно първенство от холандското, но тази година титлата в Ередивизие се реши в последния кръг.
- Ясно е, че в Германия се играе по-силен футбол. В моята страна се борят само два-три клуба, като при вас - ЦСКА, Левски и Литекс. Всички си мечтаем по-често да се повтаря миналата година.
- Говорите за Литекс. Там е холандецът Тайс Слуйтер, вие сте вторият в "А" група.
- Не го познавам лично, но името ми е известно. Ще се радвам да си разменим няколко думи.
- Стана дума и за школата ви. Втора година в същия отбор от Ловеч започва треньорът на юношите Ян Деркс.
- Той е много известен у нас. Бяхме заедно в националния до 16 години.
- Много холандци работят в други страни - Гуус Хидинк беше в Австралия, сега е в Русия. Дик Адвокаат мина през Корея и Зенит, а Лео Беенхакер е треньор на Полша. Как успявате да се наложите на толкова различни места?
- Може би се дължи на философията ни за футбола. Освен това лесно се разбираме с чужденците и нямаме проблеми да се приспособим където и да е.
- Вие бихте ли заминали за Австралия?
- Никога не казвам никога, но сега съм в България.
- В Холандия налагат футболисти от бившите колонии - особено от Суринам. Опасно ли е, когато в един отбор се съберат повече чужденци?
По-тъмните момчета, които идват от колониите не са точно чужденци. Те говорят холандски и лесно се приобщават. Легионерите в България трябва да научат езика, което е проблем.
- Участвал ли сте в мач между Байерн и Мюнхен 1860?
- Да.
- Как са настроени феновете?
- Хулиганите не са чак толкова жестоки, колкото в Холандия. Най-лошо е, като се срещнат Аякс и Фейенорд.
- Разбрахте ли, че в един от бившите ви отбори - Дуисбург, отива български национал?
- Да, Вальо Илиев ми каза, че Благой Георгиев ще играе там.
- Да сменим темата, колко е населението на Холандия?
- 17 милиона.
- Твърди се, че един от проблемите на София е, че в нея живеят прекалено много хора - около 2 милиона. Холандия всъщност е по-малка от България, а вие сте повече от нас. Как се справяте със свръхнаселеността?
- Не бих казал, че сме решили проблема. И в двете страни има достатъчно място - не само в градовете. Трябва да се използва територията извън големите населени места.
- Кой е най-важният ви експорт извън футбола?
- Произвеждаме много цветя и домати, други зеленчуци, плодове. Правим и кораби.
- Харесват ли ви цветята в България?
- Не видях толкова много. Чух, че розите ви са красиви. Доколкото разбрах и доматите, с които се хранехме в Боровец, не са български.