bulgarian-football.com | bgclubs.eu | GOAL.bg | Левски София | ДЮШ Левски | bfl-team.com | pi4e.com | Dropbox | eRepublik
* Влез   * Регистрация



Последно посещение:
Дата и час: 28 Мар 2024 20:00




Напиши нова тема Отговори на тема     [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Нотингам Форест
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2008 02:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2006 19:58
Мнения: 2144
Местоположение: Плевен
Отбор: Спартак 1919 (Плевен)
ФК Нотингам Форест

Изображение

Много отбори са ставали по веднъж шампиони на страните си. Това му е интересното на футбола, че с малко късмет и прилични умения или с много късмет и посредствени възможности все някак е възможно да се стигне до върха. Когато това стане само веднъж, въпросният шампион остава по-скоро екзотична добавка във футболната история на съответната страна, отбор „за цвят”. Смята се, а си е и вярно, че зад системните успехи стои дълъг и упорит труд, често основан на дълбока традиция. Почти всяка страна има своите шампиони еднодневки. Повечето от тях са почти неизвестни извън кръга на собствените си фенове. „Нотингам Форест” е бил шампион на Англия само веднъж. Той трябваше да си мине в статистиката на английската футболна история, която има доста шампиони, тъй като е много дълга. В момента тимът дори не е в Премиършип и има всички шансове да се озове догодина и в Трета дивизия. Защо тогава става дума за такъв отбор? Защото „Нотингам” е написал блестяща страница не в английската, а в европейската футболна история. Той е собственикът на практически неподобряем рекорд. „Нотингам Форест” е единственият клуб, който е бил шампион на Европа повече пъти, отколкото на собствената си страна.


„Нотингам Форест” е един от най-старите футболни клубове. За футболната история той си е направо от времето на динозаврите. Основан е през 1865 година, три години след местния съперник „Нотс Каунти” (1862), който е смятан за най-стария съществуващ футболен клуб. Името на клуба не е инспирирано от легендарната Шеруудска гора на Робин Худ (близо до Нотингам), както е прието да се мисли, а е свързано с много по-прозаичния Нотингамски горски парк, място за отдих на север от центъра на града, където клубът е играл преди да се установи окончателно на открития през 1898 г. стадион „Сити граунд” в градското предградие Западен Бриджфорд.
Чак през 1892 „Нотингам” си заслужи включването в Английската лига и оттам започва неговата история, увенчана с безпрецедентни контрасти на блясък и провал.
През 1898 година отборът печели първата си голяма титла: Купата на Англия. Той побеждава на финала „Дарби Каунти” с 3:1. Успехът се повтаря чак в 1957 година, като в междинния огромен за футболната история период тимът се подвизава предимно във втората английска дивизия.
Постиженията на клуба не са впечатляващи за Англия: за цялото си съществуване „Нотингам” е шампион веднъж (1978), вицешампион два пъти (1967, 1979), носител на Купата на Англия два пъти (1898, 1957), четирикратен носител на Купата на лигата (1978, 1979, 1989, 1990) и двукратен победител за „Черити Шийлд” (1919, 1978). За 143 години история не е никак много и затова до 70-те години на миналия век „Нотингам Форест” е смятан за малко отборче, каквито в Англия никога не са липсвали.

На 6 януари 1975 се случва събитие, което променя битието на „Нотингам” като средняк, чийто фенове живеят с преувеличаване на редките успехи за купите и с удовлетворението от някоя победа над местния съперник.
В клуба пристига легендата Браян Клъф, човекът, който ще издигне отбора до ранг на европейско футболно страшилище.
От сезона 1976-1977 година „Нотингам” започва да завоюва футболните височини една след друга: първата малка стъпка е класирането трети във Втора дивизия, което довежда до издигане в елитната група. Още на следващото първенстово, 1977-78 година, „Нотингам” е шампион! Поредицата „промоция – шампионска титла” е почти уникална, последният отбор, който я постигна, е „Кайзерслаутерн” в Германия под ръководството на гениалния Рехагел. „Лаутерите” обаче не успяха да продължат успеха си така бомбастично, както „Нотингам” на Браян Клъф.
В първия кръг на турнира за КЕШ жребият е отредил за съперник на английският шампион… европейския шампион „Ливърпул”, който участва по право като носител на купата.
Тимът на Браян Клъф, събрал и няколко английски национали, категорично детронира мърсисайдци след 2:0 на „Сити граунд” и 0:0 в Ливърпул. Европейската корона остава вакантна.
Второто голямо изпитание е на полуфинала срещу германския шампион „Кьолн”. С домакинско 3:3 и 1:0 като гост “червените” от Нотингам прекрачиха и това високо препятствие и на 5 май 1979 г. застанаха от едната страна на терена на „Олимпиящадион” в Мюнхен. 57 000 зрители станаха свидетели на почти непрекъснат натиск на англичаните срещу шведския „Малмьо”, увенчал се само с един, но победен гол на иконата на феновете Тревър Франсис в 45-ата минута.
Футболна Европа е в шок. Купата на шампионите не напуска Англия, тя просто се премества от Ливърпул в Нотингам. Един английски футболен великан е детрониран от следващия такъв. „Нотингам” реализира безпрецедентния спринт класиране в първа лига – шампион – еврошампион и едва ли ще бъде дублиран в своя успех.
Отборът заблестя още повече и затвърди могъществото си като спечели и Европейската суперкупа срещу „Барселона” с общ резултат 2:1.
На следващата година тимът не успя (а и никога след това) да дублира титлата си в Англия. Първи става „Ливърпул”, който опозори английския футбол, като отпадна още в предварителния кръг за КЕШ от „Динамо” (Тбилиси) с 2:1 и 0:3.
Англия отново остава с един отбор – шампионът на Европа „Нотингам Форест”.
Отборът играе с непретенциозни опоненти до полуфинала, където се изправя срещу легендата от миналото „Аякс”. След 2:0 и 0:1 “червените” са отново на финал. В другия полуфинал „Реал” започва с победа в къщи над „Хамбургер” с 2:0, но на реванша Калц и компания разчекнаха „белия балет” с 5:1 и дадоха заявка за първа европейска купа.
Към края на пролетта на 1980 година „Нотингам” е в зараждаща се криза. Играта не върви както предишната година, отдавна е ясно, че шампионска титла няма да има, като цяло специалистите не предвещават успех във финала, особено след бомбастичната победа на „Хамбургер” над „Реал”.
На 28 май 1980 година тълпата на „Сантяго Бернабеу” в Мадрид става свидетел на раждането на една неповторима футболна легенда и отлагането на изгрева на друг голям отбор.
За „Нотингам” мачът е съвсем различен от предишния финал. Феновете на този тим не обичат да си спомнят самия мач, а само резултата от него. На терена не присъства Тревър Франсис. Срещу Питър Шилтън, Вив Андерсън и Джон Робъртсън са се изправили легендите Манфред Калц, Каспар Мемеринг, Феликс Магат и … изненаадаааа, Кевин Кигън, един от най-добрите играчи на самата Англия. Той и сърбинът Булян са единствените чужденци в германския тим, ако не броим треньора Бранко Зебец.
В титулярите на „Нотингам” има четирима „шотландски бойци”, все още с главите си, другите са си англичани.
Именно един от шотландците, Робъртсън, отправи паметния си удар по земя в 21-ата минута, който срещна дясната греда на вратаря Каргус и влезе във вратата – 1:0 за защитаващия титлата си шампион.
Оттам до края на срещата англичаните се чувстваха, сякаш отбраняват крепостта на Нотингамския шериф. „Хамбургер” атакуваше непрекъснато, на смяна влезе бъдещият европейски шампион с Бундестима Хорст Хрубеш. Манфред Калтц в типичния си стил си изхвърли корите от чорапите и се захвана с тевтонска методична решимост да сипе опасни центрирания през цялото второ полувреме, като изобщо заряза защитата на своята зона пред Каргус.
Когато обаче някой е вдъхновен да постигне нещо велико, може да издържи всичко. Английско-шотландската стена пред Питър Шилтън отби почти всичко, а когато се пропукваше, самият той показа защо го смятат за конкуренция на легендарния национален вратар Рей Клемънс.
След 90 минути сензацията „Нотингам” придоби небивали размери, защото отборът издържа и направи постиженията си още по-невероятни. Браян Клъф тържествуваше, а „Хамбургер” трябваше да изчака още две години и да изгуби още един финал (за Купата на УЕФА от „Гьотеборг”), преди също да се запише като еврошампион.
„Нотингам Форест” стана шампион на Европа два пъти само с една английска титла.
След двата си успешни финала идва нерадостната част на тази приказка, която, отсега да е ясно, няма хепиенд.
Тимът все още е на уважение и дава играчи в националния отбор, но изглежда изчерпан и губи както Суперкупата (от „Валенсия”) така и европейската си корона, и то по срамен за Англия начин: той отпада още в първия кръг за КЕШ от ЦСКА „Септемврийско знаме” с две загуби по 0:1, а „Ливърпул” си взе европейската купа обратно. Изобщо това беше кошмарния за европейците период, когато купата само се разнасяше из английските градове, все едно че е собственост на кралицата. Край на английската футболна тирания сложи „Хамбургер” през 1983, като най-после изведе отличието на екскурзия извън Острова след 6 поредни години на английско притежание.
„Нотингам Форест” не успя повече да се доближи до величието си. Най-големият европейски успех след 1980 е полуфинал за УЕФА, загубен от „Андерлехт”.
В Англия тимът стига до две купи на лигата и няколко финала, но това е далеч от най-доброто му време.
През 1993 година приключва 18-годишното „царуване” на Браян Клъф в „Нотингам”. През 1997 бившият еврошампион за пръв път от много години изпада от Първа дивизия и това е ясен маркер за западане, въпреки че тимът се върна само година по-късно. До 2001 на треньорския пост се изреждат имена като Стюърт Пиърс, Рой Аткинсън и Дейвид Плат, но никой не успява да реанимира отбора.
През 1999 година бившото европейско страшилище изпада във Втора лига и регистрира срамни резултати, между които и грозно размазване с 1:8 от „Манчестър Юнайтед”.
Финансовите проблеми след колапса на спонсора ITV направо забиха „Нотингам” на дъното, тъй като отборът остана с големи дългове, разпродаде по-свястните си играчи и остана да рита с каквото Бог дал.
През 2005, за пръв път от 54 години, великият „Нотингам Форест” беше съборен в Трета дивизия.
През 2007, след като е сменил 12 треньори за последните 13 години, „Нотингам” се провали на плейоф за Втора дивизия, но тази година успя да се изкачи дотам. Засега обаче тимът се класира на 16-о място, и ако не обърне нещата, догодина пак ще посети долния ешелон.
Историята на „Нотингам” е може би най-вълнуващата и поучителна клубна биография. Отборът има международни успехи, които, смело можем да кажем, превъзхождат неговите национални. Много съвременни клубове с бюджети на малка държава мечтаят за международните успехи на този клуб и ще си останат само с мечтите. Миналото на отбора дава надежда, че големият футбол не зависи само от парите, че бойният дух и ясната треньорска концепция могат да направят от обикновения провинциалист европейски футболен император.
Настоящото падение на английския великан предизвиква носталгичното съжаление на феновете, които с умиление си спомнят моментите, в които отборът тържествуваше не с шампионската титла на Втора дивизия (в Англия победителят се титулова Шампион на Втора дивизия), а с европейската купа. Наистина е чудно, че в установилата се мода съмнителни или оядени мангизлии да съвземат английски неудачници (какво са постигнали „Челси” и „Манчестър Сити” в сравнение с „Нотингам?) още не се е намерило кой да възкреси един истински гигант. Защото е очевидно ясно, че това няма да сторят нито Нотингамският шериф, нито Робин Худ (самоназначил се за горски в Шеруудската гора) – и двамата отдавна живеят само в света на литературното творчество и легендите, накъдето, за съжаление, се е запътил и великият някога клуб „Нотингам Форест”.


Последна промяна spartak forever на 24 Яну 2009 02:20, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Нотингам Форест
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2008 02:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2006 19:58
Мнения: 2144
Местоположение: Плевен
Отбор: Спартак 1919 (Плевен)
тема за един от най-великите отбори :a006:

днес важна победа с 2:0 като гост на Саутхямптън, има още много кръгове докрая дано се спасят Форест :bounce:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Нотингам Форест
МнениеПубликувано на: 01 Яну 2009 23:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2006 19:58
Мнения: 2144
Местоположение: Плевен
Отбор: Спартак 1919 (Плевен)
Били Дейвис е новият мениджър на Нотингам

Нотингам назначи за мениджър бившия бос на Дарби Каунти - Били Дейвис. Договорът е за три години и половина - до 30-и юни 2012-а. 44-годишният Дейвис ще поеме бившия европейски шампион в понеделник (5 януари).

Специалистът е без работа от ноември 2007-а, когато напусна Дарби Каунти. Дейвис наследява на поста Колин Калдерууд, който бе уволнен малко преди Коледа.

В момента Нотингам се намира едно място над опасната зона в Чемпиъншип.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Нотингам Форест
МнениеПубликувано на: 02 Яну 2009 00:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Юли 2007 20:02
Мнения: 1834
Местоположение: Габрово
Отбор: Янтра 1919 (Габрово)
нотингам не ги чака добро като гледам на боксинг дей последния донкастар ги очеса 0-4 на техен стадон :003:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Нотингам Форест
МнениеПубликувано на: 02 Яну 2009 03:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2006 19:58
Мнения: 2144
Местоположение: Плевен
Отбор: Спартак 1919 (Плевен)
ed_edd'n'eddy написа:
нотингам не ги чака добро като гледам на боксинг дей последния донкастар ги очеса 0-4 на техен стадон :003:


2:4 паднаха, ма после биха като гости Норич - 2:3 :a006: като двата гола на Норич бяха автоголове на Форест :wink:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Яну 2009 13:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2006 19:52
Мнения: 3144
Местоположение: Габрово
Отбор: Суворово (Суворово)
Skype: ultra-levski1987
да не говорим че преди туй биа 0-2 в саутямптън и ми зеха кум 300 леа :001: :001: :001:

_________________
Във фирма "Титан" от десетина дни върви страхотен дебат. Неразрешимият спор е дали върху кофите за боклук да бъде изписано ЦСКА или върху фланелките на футболния отбор да се появи надпис "червени боклуци".


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2009 22:55 
Offline
БОЛЯРИ
Аватар

Регистриран на: 03 Май 2007 15:05
Мнения: 698
Местоположение: Франция/Англия/Велико Търново
Отбор: Етър 1924 (Велико Търново)
Преди Коледа откриха нова статуя на великия Брайън Клъф в центъра на града-той е основна част от великото минало на клуба, а едната трибуна на стадиона носи неговото име.
Стискам палци да останат в чемпиъншип.

_________________
Футболен клуб ЕТЪР е шампион на България и носител на купата на БФС сезон 1990-91 год. Футболен клуб ЕТЪР е първи носител на купата на професионалната футболна лига 1994-95 год.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Нотингам Форест
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2009 02:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2006 19:58
Мнения: 2144
Местоположение: Плевен
Отбор: Спартак 1919 (Плевен)
Дарби не успя да пречупи Нотингам за ФА Къп


Изображение

Отборите на Дарби Каунти и Нотингам Форест не успяха да се победят в среща от 1/16-финалите от турнира за Купата на Англия. Двата тима завършиха 1:1 и ще преиграват, за да определят кой ще продължи напред в надпреварата.

В 12-ата минута гостите проведоха бърза контраатака, но Джордан Стюърт се намеси отлично в отрана и предотврати опасността за вратата на Дарби. В 23-ата минута Нотингам стигна до добра възможност да открие резултата, но Робърт Ърншоу се засуети след хубав пробив отляво и центриране на Нейтън Тайсън. Две минути по-късно Пол Конъли опита да намери Роб Хълс с извеждащо подаване, но нападателят не успя да достигне до топката. В 34-ата минута Баразайт стреля от границата на наказателното поле на гостите, но вратарят Пол Смит се намеси стабилно.

В 36-ата минута дарби поведе с 1:0. След добра комбинация между Конъли и Баразайт по десния фланг, топката попадна в Хълс, който я прати в мрежата зад Смит. До края на първото полувреме резултатът не бе променен и Дарби се оттегли на почивката с гол аванс.

Само 2 минути след паузата Нотингам успя да застраши вратата на домакините, но до попадение не се стигна, тъй като Стивън Байуотър отрази удара на Тайсън. Усилията на Форест да достигне до равенството обаче се увенчаха с успех в 64-ата минута, когато резервата Маклиъри намери с хубав пас Тайсън, той подаде на Робърт Ърншоу и острието в атаката на Нотингам не остави шанс на Байуотър - 1:1.

В 73-ата минута Дарби Каунти пропусна златен шанс да поведе отново в резултата. току-що появилият се в игра Крис Комънс остана сам срещу вратаря Смит, но не ударът му бе неточен. Малко по-късно Пол Андерсън от тима на Нотингам получи травма след груб фаул на Конъли и бе принудително заменен от Аарън Дейвис в 76-ата минута. В 84-ата минута отново Комънс можеше да отбележи гол за Дарби, но свирепият му изстрел бе спасен от Смит.

Натискът на Дарби стана още по-силен в края на мача и 3 минути преди последния съдийски сигнал Пол Смит на два пъти се намеси рештилено и предотврати гол във вратата на Нотингам. Хълс и резервата Варни последователно стреляха с глава, но не успяха да преодолеят фантастичния страж на гостите. Така, Нотингам успя да удържи равния резултат и двубоят ще бъде преигран, но този път на стадиона на Форест.

ДАРБИ КАУНТИ - НОТИНГАМ 1:1
1:0 Хълс (36)
1:1 Ърншоу (64)

ДАРБИ КАУНТИ (4-4-1-1): Байуотър, Конъли, Албрехтсен, Адисън, Стюърт, Баразайт (89-Вийя), Савидж, Грийн, Тийл (72-Комънс), Барнс (64-Варни), Хълс
Ст. треньор: Найджъл Клъф

НОТИНГАМ ФОРЕСТ (4-4-2): Смит, Чембърс, Уилсън, Брекин, Линч (46-Маклиъри), Андерсън (76-Дейвис), Макгугън, Пърч, Коън, Тайсън, Ърншоу (90-Гарнър)
Ст. треньор: Били Дейвис

ЖЪЛТИ КАРТОНИ: Конъли (Д); Маклиъри, Коън (Н)
СЪДИЯ: Хауърд Уеб


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2009 21:44 
Offline
БОЛЯРИ
Аватар

Регистриран на: 03 Май 2007 15:05
Мнения: 698
Местоположение: Франция/Англия/Велико Търново
Отбор: Етър 1924 (Велико Търново)
Елате вий тука да ви острижем :) Само победа в преиграването за ФА и да ми дойде Бербо да ми играе на живо :)

_________________
Футболен клуб ЕТЪР е шампион на България и носител на купата на БФС сезон 1990-91 год. Футболен клуб ЕТЪР е първи носител на купата на професионалната футболна лига 1994-95 год.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Нотингам Форест
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2009 22:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2006 19:58
Мнения: 2144
Местоположение: Плевен
Отбор: Спартак 1919 (Плевен)
xexe завиждам ти че можеш да гледаш мачовете на Форест :) :a006: дано стане както кажеш и да бият Берба и компания :first: иначе днес Форест играят с Шефилд Уензди, добре играе Нотингам напоследък дано бие и днес :)


Последна промяна spartak forever на 28 Яну 2009 01:37, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Нотингам Форест
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2009 22:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2007 18:46
Мнения: 141
Местоположение: Своге
Отбор: Спортист 1924 (Своге)
От Чемпиъншип не знам защо,но Нотингам са ми любими.Много готино отборче :first:

_________________
...Продължавай,продължавай с надежда в сърцето си и никога не ще бъдеш сам!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Нотингам Форест
МнениеПубликувано на: 28 Яну 2009 01:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2006 19:58
Мнения: 2144
Местоположение: Плевен
Отбор: Спартак 1919 (Плевен)
2:1 за Нотингам и след добрите игри напоследък отбора е на 17 място на 4 точки от опасната зона :) дано серията от 8 мача без загуба като гост в Чемпиъншип продължи и срещу Кардиф в събота :a006:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2009 20:07 
Offline
БОЛЯРИ
Аватар

Регистриран на: 03 Май 2007 15:05
Мнения: 698
Местоположение: Франция/Англия/Велико Търново
Отбор: Етър 1924 (Велико Търново)
Е срещу Кардиф вече не даде, то си и беше крайно време 2-0.
Утре идват овците и ще има курбан :)

_________________
Футболен клуб ЕТЪР е шампион на България и носител на купата на БФС сезон 1990-91 год. Футболен клуб ЕТЪР е първи носител на купата на професионалната футболна лига 1994-95 год.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Нотингам Форест
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2009 21:12 
Offline
Син до гроб
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2007 22:15
Мнения: 1436
Много лоша загуба вчера в преиграването от 4-тя кръг на ФА от Дарби.От 2:0 за Форест до 3:2 :x Преебаха ме сериозно за бетсайф :mrgreen:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Нотингам Форест
МнениеПубликувано на: 23 Май 2009 18:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2006 19:58
Мнения: 2144
Местоположение: Плевен
Отбор: Спартак 1919 (Плевен)
с добри мачове в последните кръгове Нотингам завършиха на 19-то място на 7 точки от изпадащите :) дано следващия сезон е по-успешен :a006:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема     [ 15 мнения ] 



  Подобни теми Автор Преглеждания Последно мнение
Преглежда непрочетените мнения Карлинг Къп 2 кръг:Нотингам Форест - Мидълзбро
Форум: Мидълзбро
Manucho 1885 26 Авг 2009 12:00
от Manucho

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Иди на:  
cron




Powered by phpBB © 2008 phpBB Group

Контакти | Fans on Facebook | Игра с прогнози