Носителят на "Златната топка" за 1994 година Христо Стоичков откри днес в 10,00 часа в Етрополе нова футболна академия. В нея шанс за развитие ще получат 50 деца, родени през 1995 и 1996 година. Стоичков е осигурил за тях пълен пансион, като бъдещите ни футболни звезди ще бъдат обучавани абсолютно безплатно, ще им бъде осигурена храна и бившият национален селекционер се надява децата да мислят само и единствено за футбол. Талантите ще живеят в изграждащия се в момента суперлуксозен пансион в град Етрополе. Стоичков предвижда изграждането на още 4 футболна игрища в Етрополе, едното от които ще бъде с изкуствена настилка.
Стоичков изказа благодарността си към министъра на науката и образованието Даниел Вълчев, затова, че е разрешил да бъде създадена спортна паралелка в училището в Етрополе. В новата академия ще бъде взаимстван изцяло моделът от школата на Камата в Барселона, а самият кастинг ще се извършва по подобие на инициативата, която Стоичков предприе в България съвместно с "Жилет".
Половин час след като бе открита новата школа на Христо Стоичков в Етрополе, на стадиона в градчето се появи и бившият изпълнителен директор на Левски Наско Сираков, за да поздрави за начинанието бившия си съотборник в националния отбор. Днес Камата откри футболна академия за деца в Етрополе, в която ще даде шанс на 50 деца да започнат пътя си към големия футбол.
От Етрополе
Камата: Правим всичко това от сърце
Българската футболна легенда Христо Стоичков, който днес преди обед откри нова футболна академия в Етрополе, сподели пред репортер на Sportline.bg, че за него е огромно удоволствие да помага на младите таланти и, че е вложил сърцето си в това начинание, без да прави някакви сметки.
"Не си правя сметки какво ще ни коства всичко това, тъй като става дума за деца. Като почнеш да правиш сметки, обикновено не се получава. За мен е огромно удоволствие да се занимавам с тези дечица. Знаете и за инициативата ми "Жилет", от която всяка година взимам деца за Испания. Направихме всичко това с президента на Чавдар (Етрополе) Емил Димитров, за да може всички деца да бъдат заедно в една спортна паралелка - да учат, да тренират. Благодаря на просветния министър Даниел Вълчев за това, че помогна да осъществим този наш проект и въобще за голямото му уважение към спорта. Знаете, че в България е много трудно да реализираш подобно нещо, защото даром никой нищо не дава. Това, което сме го почнали, го правим от сърце, реконструирахме и първия етаж от общежитието, а догодина ще оправим и следващите два етажа. Много е важно всички деца да бъдат заедно" заяви Стоичков.
"Моята първа шампионска титла е именно тук на тоя стадион. Тук бяхме с Емо Костадинов, с Любо Пенев, много важно е човек да не забравя откъде е тръгнал. В школата ми в Барселона нещата вървят отлично. Там структурата е огромна, искам да пренеса целия ми опит оттам тук - в Етрополе. Самият факт, че отбор на мое име играе срещу връстниците си от Реал (Мадрид), Валенсия и други говори какво съм успял да постигна", каза още Камата.