Цитат:
Тази черно-бяла рисунка, лицето на Габбо, неговата усмивка, колко ли пъти я е виждал тази рисунка татко Джорджо. И сега му се струва, че почти вижда своя син, който се вълнува от песните на Курва Норд, плакатите, шумът от всеки сектор, майтапите на двете курви.
Сега на Олимпико, в тези шарени и шумни сектори, е той на мястото на Габриеле. Да подържа този отбор, Лацио, който неговия син обичаше както музиката „една любов, която му предадох от съвсем малък, и без която не можеше”.
Така трудно е за Джорджо да бъде там, днес, „сърцето ми се къса”, казва той и не успява да сдържи емоцията и избухва в сълзи когато влиза в Курва Суд и целия стадион го посреща с едно огромно ръкопляскане, „Габриеле е тук със мен, чувствам го” повтаря таткото и поглежда към небето. И кой знае колко щеше да бъде горд със своя баща, толкова силен и с толкова кураж, да гледа мача в сектора на Рома, във името на ненасилието.
За тази така специална вечер няма отбори, „сълзите нямат цветове”, песните са едни и същи, пеят ги с цяло гърло ултрасите и на двата отбора докато разлистват плакатите, които говорят само едно „ПРАВДА” и крещят със сърца пълни от болка „Габбо един от нас”
Дербито току що е започнало, когато капитаните на Рома и Лацио в компанията на Кристияно, братът на Габриеле, оставят огромен жълто-червен букет със надпис Курва Суд под неговия лик. Един обикновен жест, но със огромно значение, който означава „поучете се от всичко това”, от този човек, който иска само да покаже „колко е голяма сърцето на феновете, на всички тези момчета като моя син, които обичат футбола и да описани като престъпници”.
Целия стадион вика името на Габриеле, и прегръща татко Джорджо. Придружен от 10 ангела, романисти приятели на неговия син, които не го оставят сам дори и за минута. „Никога не съм вярвал, че мога да изживея такова дерби, никога не съм искал да го изживея по този начин...”, повтаря и отново избухват ръкоплясканията на хората. Около него хиляди ръце, които се протягат към него, искат да го погалят, хиляди очи пълни със сълзи, от някъде се чува „благодарим за жеста”. А от другаде се чува „вие сте пример за подражание за нашите синове”. След това, поздрав с прегръдка със Габриеле Папарелли, синът на Винченцо, фенът на Лацио убит от сигнална ракета на стадиона през онази тъжна 1979 година.
„да се надяваме, че нашето присъствие тук и сега ще послужи за нещо, нека бъде една първа стъпка към Ненасилието”
Не се сдържа от емоциите Джорджо, гледа онзи огромен плакат вдигнат към небето, там горе към Габбо: „в небесно синьото небе блести една звезда, чао Габриеле”. Един спомен, който са написали момчетата от Курва Суд и още веднъж без да се замисля, все едно, че говори със своя син и вдига очи към небето. „това, което се случва днес, промени футбола – повтаря – защото ето такъв трябва да бъде този спорт, радост и страст”
След това стадиона утихва за 15 минути, защото през второто полувреме татко Джорджо е седнал на мястото на своя син в Курва Норд. Оглежда се около себе си, лицата на момчетата и гласовете, с които е израснал Габриеле, изслушва влюбено спомените на техните мачове заедно, суеверията, вечерите, в които коментират резултатите, и прогнозите за бъдещите мачове, тези, които неговия син Габриеле няма да гледа повече. „Липсва ми всичко от него. Да стоя тук е като да е до мен , дори и днес се обаждам на неговия телефон за да чуя гласят му записан на телефонния секретар” и кой знае тези 90 минути за Габбо, дали не са го отделили от голямата самота, със сигурност когато Лацио бележи третия и решителен гол, за него е като сигнал от съдбата: „направиха го заради теб любов моя – повтаря отново – тук никой не те е забравил”.