Ето я вече пълната история на клуба. Написана е от Георги Янков (бащата на Златко Янков) и от мен (последните години. Всъщност аз изпозлвам книгата на г-н Янков а изреченията ги пренаписвам за да е в по кратък вид. Не е много кратък. надявам се някой да я е прочел цялата.
Зараждането на футбола в градаНачалния тласък за развитието на футбола е даден през 1945 година когато е открита гимназията в града и в него се появяват хора като Михо Алексиев, Янко Киров, Стоян Колеолов и др, които са били в един запасен полк с футболистите на "ФК Славия" и "ФК Левски". Така страстта към футбола нараства и постепенно из улиците и на поляните започва да се играе.
През 1945-46 в града се оформят три клуба от различните квартали -
Септември (Димо Стоев, Георги Славов, Иван Алексиев и др),
Ударник (Георги Янков) и
Червено знаме. Най добре материално по онова време са били играчите на Септември, а тези от Ударник и Червено знаме са били в окаяно състояние. Първата футболна среща в града е между отборите на Септември и Ударник завършил с победа на Септември с 2:1. Следващата среща отново Септември побеждава този път с 3:1, а при първия мач между Ударник и Червено знаме Ударник печели с 4:1.
Футболен клуб "Сепмтеври"1948-49гПървия турнир в града се провежда през 1949г в памет на обесването на Васил Левски. Победител е Септември.
През 1949 отбора на Средец гостува в околните села и градове о побеждава наред. От всичките мачове сме без загуба и в селата футболистите са приемани като звезди - най-силни отбор в областа.
През същата 1949 година се случва и най важното събитие до момента в историята на клуба - очредяването на ФК Странджа. Точната дата е:
1 декември 1949 година - учредяване на ФК Странджа и начало на историята на отбора, който съществува и до наши дни. За първи треньор на отбора е избран
Иван Сарафа. За играчите и треньора заедно с кмета най важно е било да се приеме отбора в Б Югоизточна В група. Това се случва и от
пролетта на 1950г отбора се състезава в Б ЮИ В група. В първия мач от тази група побеждаваме с 4:0 ФК Росен.
ФК Странджа, 1950гСлед края на сезона завършихме на 3-то място което е голям успех за новия отбор. Пред нас бяха само бургаските грандове "Локомотив" и "Спартак"
През новия сезон вече сме с теньор който си е истински треньор и резултатите не закъсняват. Последователно побеждаваме Спартак Бс, Несебър.
ФК Странджа - есента на 1950. Тук се виждат и първите ни екипиОтбора на ФК Странджа 1952-53
След поредицата от добри игри печелим право да играем в А окръжна Югоизточна В група. Въпреки че сме нов отбор се класираме 5-ти от общо 16 отбора!
Стоян Попов - треньор на юношитеСледващия сезон отбора се класира още по-напред - 3-ти
През сезон 1957/58 имаме трима играчи от А група - Стоян Кошев, Иван Енчев, Богдан Инчев. Същия сезон се класираме 2-ри.
В крайна сметка след 2-3 сезона постигаме нашата цел и се класираме първи и печелим право да участваме в зоните.
Eдин интересен гакт - Президента на Славия бил дошъл в Средец като е предложил оферта към Георги Сунгов - апартамент в София и да играе за Славия. Той обаче е отказал и е казал че ще играе само за Сранджа.
70-те годиниГеорги Янков - над 25 години капитан на отбра! Над 30 години титуляр! Футболист от самото начало до сега - сега като ветеран. Автора на книгата. Много уважаван от мен човек
около 1975гПрез сезон 1984/85 сме имали мач с Академик за купата. За жалост губим с 3:2. Ако бяхме победили щяхме да играем с ЦСКА.
Ето я и причината за объркването ми. През 1985 е основан втори клуб - Странджа-Металург Средец, но той се приема за наследник на ФК СТранджа, затова и годината се приема за начало за 1949г.
През 1996/97 идва ново ръковдство. Всички са ентусиазирани, но това ръководство ми убива. Отбора се закрива и се появява чак през 2004 година. От там е ясно какво се получава, може да проследите развитието е този форум.
Все пак има още някой важни неща. От сезон 2006/2007 отбора постига най големия се успех - класиране за Югоизточна В група. Също по това врме се появява и първия форум за Странджа. Друга важна дата е 15 март 2007 - появява се първия интернет сайт на Странджа. Надявам се Странджа да продължи да пише историята си и се надявам аз да съм помогнал с нещо за това.
Футболистите постигнали влизането във В групаНадявам се да ви е харесала историята, ако въобще някой я е прочел цялата.