Валери Божинов:
В Англия е по-добре, отколкото в Италия
- Казахте, че сутринта сте имали тренировка. На какъв етап сте от възстановяването след тежката контузия в коляното?
- Тази и следващата седмица ще се подготвям с физиотерапевта и треньора по физическата подготовка, за да мога да съм в кондиция, за да вляза в работа с останалите футболисти. Отдавна вече тренирам с топка. Единственото, което ми липсва, е игрова практика. Трябва да натрупам издръжливост. Това е най-важното, защото доста време не съм играл.
- Как се чувствате физически? Не ви ли е малко страх за коляното?
- Досега от това, което усещам, мисля даже, че контузеното коляно е по-стабилно от другото
Нямам болки. Всичко се развива перфектно. Изпреварвам плана с един месец. Това е най-радостното.
- Твърди се, че на 20 януари почвате пълноценни тренировки. Кога мислите, че ще можете да играете отново във Висшата лига?
- След това ще ми трябват поне една-две седмици, за да стигна до влизане в игра. Някъде в началото на февруари пак ще съм на терена. Ние сме се разбрали с Ериксон, че първо ще играя по 15-20 минути. Всичко ще става постепенно. Но преди това ще играя един или два мача за резервния тим и чак след това ще вляза в представителния отбор.
- Как протича за вас денят сега?
- Сутрин ставам в 8,30. Час по-късно съм на стадиона. Физиотерапевтът подготвя коляното с масажи и нагревки и след това отивам при треньора по физическа подготовка. Един час във фитнеса и един час на терена за издръжливост. Спринтове, удари, пасове. Втората тренировка е следобед. Тя е в басейн. Тренирам във водата, за да укрепне коляното.
- Остава ли ви време за Алисия и малкия Валери?
- Прекарвам с тях всяка свободна минута. Те също много ми помогнаха да преодолея травмата. Покрай тях не усещам как минава времето. Постоянно се занимаваме с малкия. Играем.
- Лесно ли се установихте в Манчестър?
- Да, още от самото начало нямах никакви проблеми. Още от първия ден сме заедно с Марто и си помагаме един на друг. Когато имаш още един сънародник до теб, винаги е по-лесно. Къщите ни са на 2 минути една от друга. Всеки ден сме заедно.
- 2007 година беше много тежка за вас в професионален аспект, но за сметка на това в личен план беше отлична - станахте баща. Как е Валери младши?
- Наистина, миналата година единственото хубаво нещо беше раждането на Валери
Но така е в живота. Всеки ден е различен. Аз съм доволен. Валери е страхотен. Играем си, храним се.
- Справяте ли се с памперсите?
- Това не е проблем. Не е нещо тежко и се научаваш. Трябва само да опиташ и още на втория път нямах проблеми.
- Трудно ли е да бъдеш татко, и то само на 21 г?
- Не бих казал трудно, а по-скоро отговорно. Вече има дете, за което мислиш постоянно. Лишаваш се от някои неща заради него. Но пък когато си с детето, е страхотно.
- Нощем плаче ли много?
- Не. В това отношение не ни създава проблеми. Ляга си към 23,30 и става чак в 10 сутринта. Това е хубавото, че ни оставя да се наспим. Да чукна на дърво, не сме имали проблеми с него. Спи, храни се добре, не е нервен. Вече е станал 7-8 килограма.
- Какво му донесе Дядо Коледа?
- Много неща. Аз му подарих едно костюмче на Манчестър Сити и се направих на Дядо Коледа. Купих един костюм червен, бяла брада. Не ми е за първи път. Една година бях Дядо Коледа за вашия вестник и затова реших да го направя. Беше му интересно много. Гледа ме дълго, смееше се.
- Как изкарахте празниците?
- На Нова година с Марто, а Коледа бяхме семейно.
- Какво ви се падна от късметите в баницата?
- На мен ми се паднаха повече успехи и по-малко проблеми
На Валери младши - паричката.
- Не може да не ви питам какво мислите за сагата около трансфера на Бербатов? Наистина ли Митко струва 31 млн. паунда?
- Това са спекулации. Аз съм го изпитал на гърба си. Като бях в Лече и за шест месеца вкарах много голове. Започнаха да пишат, че ме искат този, онзи, че дават милиони. Така се вдигат цените. Единственото вярно от цялата сага около мен в Лече бе за Челси. Всичко останало не беше истина. Какво стана накрая? Отидох във Фиорентина.
Бербатов има договор с Тотнъм, но всеки би искал, след като се докаже в отбор като Тотнъм, да премине в по-голям отбор, да играе в Шампионската лига, да покаже качествата си. Да играеш в голям отбор е друго. По-трудно е. Аз съм го изпитал в Ювентус. Там има куп световни звезди и е много тежко.
- Говорили ли сте с Бербатов наскоро?
- Видяхме се на мача с Тотнъм за купата. Поздравихме се. Пожелахме си успех. Той ми пожела да се оправям по-бързо. За трансфери не сме говорили. Това са лични неща.
- Манчестър Сити също е един от клубовете, които проявяват интерес към Бербо. Сигурно ще се радвате да станете съотборници?
- Разбира се, че ще се радвам. Но Манчестър Сити и Тотнъм винаги ще бъдат на това ниво. Не искам да обидя никого. И двата клуба са страхотни, но никога няма да настигнат голямата четворка - Юнайтед, Челси, Арсенал и Ливърпул. Трябва да гледаме реално на нещата. Ако някой иска да играе голям футбол и да е на европейско ниво, това са четирите клуба в Англия.
- Ако Бербатов напусне Тотнъм, според вас кой клуб би му прилягал най-много?
- Според мен по-скоро ще остане в Англия. Тук е по-добре отколкото в Италия. Германското първенство не го броя, защото той вече е играл там. Едва ли ще се върне. Англия за Бербо е позната страна. Наясно е с нещата. Съвсем различно ще е, ако отиде в непозната държава като Италия или Испания.
Най-силното първенство за един футболист, който иска да се докаже, е Висшата лига
- Опознахте ли се вече с играчите на Сити и как се държи треньорът Ериксон?
- Опознахме се. Доста време сме заедно. Ериксон е много земен човек. Винаги ти казва истината в очите. Разговаря много с играчите. Знае как да настрои футболистите. Още като разбрах, че идвам в Манчестър Сити, веднага говорих с Павел Недвед. Той ми каза, че Ериксон го е направил футболист. В Лацио той спечели титлата на Италия и Купата на УЕФА. Недвед каза, че Ериксон създава отличен колектив. Наистина е така. Виждате, че не сме на нивото на Манчестър Юнайтед, Арсенал, Челси и Ливърпул, но сме на четвърто място. Пред отбор като Ливърпул. Все пак и ние имаме отлични футболисти. Мартин е над всички. Елано, защитата ни е добра. В средата имаме играч като Хаман.
- Следите ли италианския футбол? Какво ще кажете за превъзходството на Интер?
- Следя го, разбира се. Интер ми е любимият отбор. Но сега стискам палци за Ювентус. Играх там, имам приятели. Ясно е, че шампиони още не могат да станат. Тази година пак ще е Интер. Но догодина.
- Все още не са избрали нов национален треньор. Вие какво мислите по въпроса - чужденец или българин трябва да е новият треньор?
- Лично аз мисля, че българин е по-добрият вариант. Все пак има си ръководство, то ще реши най-добре. Моята работа е да играя. Но според мен българин ще ни разбира повече нас, играчите, и ще мисли най-доброто за отбора. Освен това човек, който постоянно е в България, има по-добър поглед върху футболистите ни, отколкото някой чужденец. Представете си само Тери Венебълс на мача Марек - Левски например. Не че имам нещо против Марек или другите отбори. Просто в момента нивото на българския футбол е такова. Няма бази, стадиони. Затова много се радвам, като виждам как играчи като Ники Димитров и Валери Домовчийски отиват в чужбина. Искрено се надявам да ги вземат в Арсенал и Блекбърн.
Петър Виденов
|