Новият стар треньор на “железничарите” Димитър Печикамъков: “Б” група сега не е реална цел, но и място на опашката не отива на “Локомотив”
Петко ПАВЛОВ
122 / 2011-06-29
Новият стар треньор на “железничарите” Димитър Печикамъков: “Б” група сега не е реална цел, но и място на опашката не отива на “Локомотив”
Димитър Печикамъков бе назначен за трети път за старши треньор на представителния отбор на „Локомотив” (Горна Оряховица). Рекордьорът по мачове с черно-бялата фланелка в “А” група - 189, се завръща начело на състава след пауза, малко по-дълга от година. През пролетта на 2010 г. той подаде оставка след домакинска загуба от “Янтра” (Габрово) в период, когато “железничарите” играеха добър футбол и бяха в тройката на класирането.
- Г-н Печикамъков, когато напуснахте, не пожелахте да коментирате в подробности взетото решение. Повече от година по-късно ще го направите ли?
- Бяха се натрупали доста причини. Тогава бях водил отбора в продължителен период от време и той имаше своето лице. Играехме хубав футбол и това накара много хора да започнат да говорят за влизане в “Б” група.
Опитах се да им подскажа, че нямаме ресурс за това, но не бях разбран правилно. Стана едва ли не трагедия от една домакинска загуба от „Янтра”, а от този отбор всеки може да загуби. При тази ситуация реших да си тръгна.
- Какви условия поставихте на ръководството, което е същото като тогава?
- Казах им, че искам спокойствие за работа. Ако тогава ми се бяха доверили, щяхме в най-лошия случай да завършим в челната тройка. Сега, да говорим за гръмки цели като „Б” група, е нереално, но не е и редно „Локомотив” да бъде на опашката във „В” група.
- Следяхте ли представянето на отбора и имате ли свое обяснение за негативните резултати?
- Бях се поотдръпнал, за да не ме обвинят, че се меся по някакъв начин, но чух, че не са добре нещата. Почти нищо не е останало от колектива, който бяхме създали. Нарушило се е приятелството между момчетата, имало групички. Това се случва, когато отборът не върви. Момчетата не могат да си заработят премиите, появява се напрежение. Честно казано, притеснява ме този голям срив и не мога да си го обясня, защото добре познавам качествата на футболистите.
- Знаете ли рецепта, с която да вдигнете отбора?
- Трябва да оправим настроението в съблекалнята, да запазим ядрото и оттам да започнем да изграждаме. Знам, че има и по-млади момчета в състава, но е важно да заложим на опитните, около които да израстват те. Във “В” група, независимо че някои я подценяват, има добри отбори и трябва да сме готови за мачовете с тях.
- Ще привличате ли нови играчи и откъде?
- Ще ми трябват попълнения във всички линии. Водили сме няколко предварителни разговора с момчета, които изявяват желание да дойдат или да се върнат в отбора. Още е рано да се обявят имена, тъй като някои си имат отбори и не е коректно. Местните момчета ще бъдат приоритет. Има много млади футболисти, които са си наши, и мястото им е в “Локомотив”. Ще имат шанс да се докажат тук. Търсих Цецо Илиев, който е в София на работа, и се надявам да го убедя да се върне.
- Вие ли си избрахте Аврам Аврамов за помощник?
- Да, защото знам, че има влияние над повечето момчета. Много ми помагаше, когато беше капитан. Има енергия и лидерски качества, които ще са ни от полза. Знаете, че аз си имам постоянна работа и вече съм се убедил, че от футбол не мога да си храня семейството. Ще имам нужда от помощник, на когото да разчитам.
- Ще го ползвате ли и като футболист?
- Защо не? Ще започне тренировки и ще видим. Той е опитен футболист, който винаги може да помогне. Освен това не смятам, че е престарял. Футболист с неговите качества може и до 40 години да играе във “В” група, стига да е здрав.
http://www.borbabg.com/?action=news&news=12849