Ивайло Йорданов: Съдя Спортинг за бенефиса
Само Пенев може да класира националния на европейското
Независимо че изигра последния си мач през 2000 г., Ивайло Йорданов официално ще сложи край на професионалната си кариера в неделя в Горна Оряховица. Бившият играч на Рилски спортист, Локомотив (ГО), Спортинг (Лисабон) и българския национален отбор даде пресконференция преди бенефиса си.
Ивайло Йорданов официално ще сложи край на кариерата си в неделя
Снимка: Иван Йочев
- Ивайло, защо избрахте Горна Оряховица за бенефиса?
- Там изкарах две страхотни години. Станах голмайстор на България с Локо (ГО) и оттам тръгнах към големия футбол. Хората в града решиха да ми организират бенефис. Страшно им благодаря, както и на спонсорите, финансирали този мач. Искам чрез медиите да поканя всички приятели на стадиона в Горна Оряховица в неделя от 14,00 ч. Вярвам, че ще стане празник не само за града, но и за цялата околия.
Окачих футболните обувки през 2000 г., но никога няма да се разделя с тази игра. Футболът е в сърцето ми. Някои хора нямат късмет да работят това, за което са мечтали. В това отношение съм истински късметлия. Ще остана близко до този спорт, докато съм жив.
- Кажете нещо повече за предстоящия мач.
- Истината е, че изобщо не зная кои ще са изпълнителите на терена и треньорите на скамейките. Всичко е изненада. Организаторите не ми казват кои са поканените.
Желанието ми е всички приятели да присъстват
на мача. Надявам се да се видя с бившите си съотборници от Локо. Бяхме наистина много добър отбор. Оттогава минаха доста години и ще се радвам да се пуснем заедно на терена. Все едно сме били на война и след 20 г. отново се срещаме. Съжалявам единствено, че Емо Костадинов и Иво Тонев са възпрепятствани и сигурно няма да присъстват. Общо взето всички, които ме познават, да заповядат на стадиона.
- Навремето напуснахте Локо (ГО) със скандал...
- Станах голмайстор на първенството и ръководството на Локо не искаше да ме пуска в чужбина. Силата на парите обаче си каза тежката дума и подписах със Спортинг. Офертата на португалците бе колосална за началото на 90-те години. Спортинг извади 500 000 долара и трансферът стана факт. ЦСКА и някои чуждестранни отбори също ме искаха и оттам се получиха някои дрязги. Спортинг бяха най-настоятелни и подписах. От дистанцията на времето това са дребни случки. Винаги съм уважавал хората в Горна Оряховица.
- В бенефиса ще вземат ли участие някои от бившите ви съотборници в Спортинг?
- Твърдо не. Аз съм българин и в бенефиса ще участват само наши сънародници. Няма да бъде коректно да поканя чужденци.
- През януари португалският "Рекорд" писа, че в последния ви договор в Спортинг сте имали клауза, задължаваща клуба да ви организира бенефис.
- Информацията е вярна. Заведох иск срещу Спортинг за некоректно отношение. В момента върви дело, следващия месец очаквам решението на съда. Истината е, че от клуба постъпиха некоректно. Имаха на разположение четири години, за да ми организират обещания мач, но не го сториха. Явно им е било трудно, тъй като никога не са го правили. Само при два тъжни случая. Винаги съм бил коректен с този клуб и не съм нахалствал за пари и цифри.
Подписвал съм това, което са ми предлагали
Но уви, явно не заслужавам това, което от Спортинг сами предложиха. Не искам думите ми да прозвучат самохвално, но аз съм един от 50-те играчи на Спортинг, чиито имена са гравирани на новия стадион "Жозе Алваладе". За всичко, което преживях в клуба, заслужавах да се оттегля достойно от футбола. Заслужаваха го и привържениците в Португалия.
- Имате ли сили да изкарате цял мач?
- Смятам, че съм в доста добра форма (показва плочките на корема си). Може би, ако се напъна още, има вероятност да се завърна на терена. Нямам особени изменения в теглото. Малко съм по-отпуснат и плочките ми намаляха, но това бързо може да се коригира. С повече коремни преси всичко се оправя. Независимо че се отказах от професионалния футбол, продължавам да спортувам. Участвам в благотворителни турнири по тенис и футбол. Нищо не се знае, може да се пусна в някое аматьорско отборче, както го направи Любо Пенев. Стига да ме пожелаят.
- С какво се занимавате в момента?
- Бях помощник-треньор в Португалия и сега си почивам. Имах предложения от отбори в България, но още не ми е дошло времето. Не ме плаши футболната действителност в българското първенство. Винаги съм търсил предизвикателствата, само бъдещето ще покаже дали ще поема отбор тук.
- Селекционерът на националния отбор Димитър Пенев издирва среден опорен, бихте ли му препоръчали някого?
- Ооо, как бих могъл да давам съвети или препоръки на Димитър Пенев. Нямам право. Той е много по-напред в професията и вижда отлично нещата. Има страхотна интуиция. Успехите му нямат нужда от коментар. Продължавам да съм приятел с г-н Пенев и ще се радвам той да присъства на бенефиса ми. Може да разчита на мен за каквото и да било.
Сега на Пенев му е много по-трудно, отколкото с нас. През 90-те почти всички в националния играехме в класни европейски отбори.
Бяхме водещи фигури в клубовете си
Сега е различно и от това произтичат проблемите на Пенев. Надявам се и този път да успее. Той знае как.
- Христо Стоичков заяви, че Димитър Пенев е с минимална заслуга за успехите в САЩ '94?
- Не зная какво точно е искал да каже Ицо. Всички, които бяхме в САЩ - от масажиста и домакина до последния футболист, имаме принос за четвъртото място. Искам да кажа и още нещо: Димитър Пенев бе този, който откри Бербатов, Стилиян и Мартин.
- Бяхте помощник на Стоичков в националния отбор. Защо се отказахте?
- Истината е, че никога не съм имал действащ договор с БФС. Помагах на приятелски начала и ще го правя винаги, когато ме потърсят. Не съм имал конфликти със Стоичков. Всеки пое своя път. Ицо е в Испания, Краси - в Германия.
- Каква е причината да сте извън прожекторите?
- Мина моето време и славните ми моменти. Сега няма смисъл да се набутвам на журналистите. Никога не съм бил конфликтна личност. Дори и когато бяхме суперотбор, стоях встрани от камерите.
- Ще се класираме ли на еврофиналите в Австрия и Швейцария?
- Това може да го направи само един човек и той е Димитър Пенев. Лошо е, че трябва да се надяваме на грешни стъпки на конкурентите Румъния и Холандия. В Амстердам показахме добър футбол, но за жалост загубихме. От години не съм наблюдавал по-слаб холандски отбор.
- Обиден ли сте на някого за начина, по който напуснахте националния отбор след мача с Белгия?
- Това е тема, по която не желая да говоря. Има какво да кажа, но все още не му е дошло времето.
_________________ samo LGFC!
|