Треньорите от Западната “Б” група:
Няма кой да спре Локомотив Ще изпаднат тези, които свършат парите, твърди Димитър Соколов
Първенството в двете "Б" групи се подновява в събота. Дербито на Западната е още в първия пролетен кръг. В Перник Миньор приема лидера Локомотив. Есенният мач бе прекратен заради феновете на Миньор. Първото място изглежда решено. Тимът от Мездра е недостижим, смятат треньорите от Западната "Б" група. Борбата е за второто място, което дава право на бараж. Интересно е и на дъното.
"7 дни спорт" проведе анкета сред треньорите. Задaдохме им следните въпроси:
1. Как ще се развие борбата за първите две места и възможни ли са удари под кръста? 2. Коя от двете "Б" групи е по-силна и защо? 3. Кои ще са двата изпадащи отбора? 4. Откъде може да дойде изненадата през пролетта?
Стамен Белчев, треньор на Локомотив (Мз):
1. Ако сме постоянни и предвид аванса ни, едното място трябва да е за нас. За другото ще спорят Рилски спортист, Миньор (Пк) и Чавдар (Етр). Надявам се да има феърплей.
2. По мое мнение силите са изравнени, но има отбори и от двете групи, които не отстъпват на редица тимове от елита.
3. Борбата за оцеляване ще се води до последния кръг. Спартак и Монтана направиха силни селекции и мисля, че няма да са сред изпадащите.
4. През есента ние бяхме изненадата. Искам Локомотив да продължи по същия начин заради феновете и спонсора ни "Надин".
Стойчо Стоев, треньор на Чавдар (Етр):
1. Ние винаги излизаме за победа, без да гоним конкретна цел. Дали ще има удари под кръста, не мога да кажа.
2. Според мен няма реална база за сравнение между двете "Б" групи, така че няма как да знаем коя е по-силна.
3. Не коментирам и не ме интересува, дано нашият отбор не е между тях.
4. Нямам ясна представа за сегашното състояние на повечето от отборите. Като започнат мачовете, ще видим. Чувам обаче, че някои правят много силна селекция.
Димитър Алексиев, треньор на Миньор (Пк):
1. Ударите под кръста са най-естественото нещо за българския футбол. Как ще се развие борбата, ще покаже времето.
2. Като гледам какъв е футболът в "А" група, за двете "Б" въобще не ми се говори.
3. На този въпрос не мога да отговоря, защото всичко е много относително.
4. Веднага се връщам към първия въпрос, отговорът се крие в него, където се говори за ударите под кръста.
Михаил Вълчев, треньор на Р. спортист:
1. Със сигурност първият отбор ще е Локомотив, за второто място обаче борбата ще е оспорвана. Удари под кръста са възможни.
2. Наблюденията ми са съсредоточени единствено върху нашата група и не мога да давам оценка на другата.
3. Засега най-застрашени са Монтана и Гоце Делчев, но едва след като минат няколко кръга, ще може по-точно да се каже.
4. Изненадата може да дойде от всеки един отбор.
Благой Кръстанов, треньор на Белите орли:
1. Едва ли някой ще измести Локомотив от директна промоция. Борбата е за второто. Главен фаворит за него е Миньор. Твърде възможно е да има удари под кръста. Който си е поставил високи цели, трябва да го е предвидил като част от организацията.
2. Много е относително коя от двете "Б" групи е по-силна. И в двете има по пет-шест отбора на прилично ниво. Източната обаче е по-оспорвана.
3. Не мога да кажа със сигурност кои ще са изпадащите, но сред тях няма да е Монтана. Най-сериозни кандидати за изпадане се очертават Янтра, Велбъжд и Пирин (ГД).
4. Монтана и Спортист, които са в дъното, стегнаха прилични отбори и нищо чудно да се придвижат към горната половина на таблицата.
Димитър Соколов, треньор на Чавдар (БСл):
1. На първо място в групата ще завърши Локомотив. За второто място до последно ще спорят Миньор, Чавдар (Етр) и Рилски спортист. Не очаквам да се намесят странични фактори.
2. Последната година баражът за елита бе спечелен от отбор на Западната "Б" група, но въпреки това мисля, че Източната в момента е по-силна, тъй като за първото място спорят шест отбора с почти изравнени шансове.
3. Тези, които свършат парите.
4. От съдийските решения. Ще бъда удовлетворен, ако тази изненада е в положителна насока, т.е. очаквам едно компетентно и безпристрастно съдийство.
Велин Кефалов, треньор на Етър:
1. Локомотив и Миньор са фаворитите за първите две места, а ударите под пояса са част от играта.
2. Смея да твърдя, че нашата група е по-силна, с по-равностойни обори както като спортно-технически достойнства, така и в организация и финансов ресурс.
3. Със сигурност Етър няма да е сред тях. Струва ми се, че положението на Янтра е най-тежко и тяхната мисия изглежда почти невъзможна.
4. Надявам се, че в Етър ще има поне още една приятна изненада, каквато бяха головете на Мишо Аврионов през есента. Иначе съдийството винаги може да наклони везните в полза на този или онзи отбор.
Богдан Котев, треньор на Академик:
1. Локомотив са сигурни за "А" група. Чавдар (Етр), Миньор и Рилски спортист ще си оспорват второто място. Важни за него ще бъдат двубоите от първия пролетен кръг, Локо - Миньор и Чавдар - Рилецо. Не вярвам да има удари под кръста.
2. Западната "Б" група. По традиция в югозападния край на България има по-добри футболисти и отбори.
3. Всички отбори от 5-о място надолу са застрашени от изпадане. Разликата между тях е много малка и при 2-3 поредни загуби на някой всичко е възможно. Директните двубои между тези отбори ще определят изпадащите.
4. Изненада ще е, ако Чавдар (Етр) завърши втори.
Георги Петров, треньор на Велбъжд:
1. През есента Локомотив се изяви като лидер, но смятам, че сега през пролетта първенството ще набира скорост. Все пак 4 са отборите, които са с възможности за първите две места. Ударите под кръста ги е имало и ще ги има.
2. Впечатленията ми от Източната "Б" група не са големи. С изключение на няколко тима всички останали отбори са на едно ниво.
3. Ще има голяма битка от първия до последния мач. Който направи фатална грешка, ще се озове в дъното на таблицата.
4. Пирин (ГД), Монтана и Своге, които направиха добра зимна селекция и може би точно от тях ще дойде изненадата.
Атанас Джамбазки, треньор на Спортист:
1. За първите две места ще спорят Локомотив, Миньор (Пк) и Чавдар (Етр). Нещата ще се изяснят до петия пролетен кръг. Възможни са удари под кръста от рода на стимулиране от други отбори.
2. В другата група по-голямата част от отборите са опитни и с традиции, а също и с продължителен стаж в елита. Нашият отбор игра през есента за купата с Марица и Дунав и ги победи. Все пак мисля, че наблюденията ми върху отборите са недостатъчни. Бих казал, че двете групи са равностойни.
3. Интрига ще има до края на първенството, отборите от 6-о до 14-о място в есенното класиране са потенциално застрашени. Ще изпаднат тези, които не са обезпечени финансово и нямат нужната организация да развиват професионален футбол.
4. От много места. Възможни са задкулисни игри при тези изравнени сили на отборите. Съдиите също стават фактор и могат да повлияят на резултатите в някои решаващи срещи.
Веселин Антонов, треньор на Янтра:
1. Авансът на водача Локомотив (Мз) пред другите е голям и едва ли някой ще ги догони. Битката ще е за второто място. Удари под кръста са част от българския футбол.
2. Както и миналия сезон, така е и сега в Източната - отборите са по-равнопоставени. Пловдивските тимове и тези от Бургаския край са с традиции, а зад Калиакра стои стабилно ръководство. Това не е за подценяване.
3. Трудно е да се каже. Разликата в точките между петия и последния в момента отбор не е толкова голяма.
4. Не мога да предположа. Отвсякъде.
Вачко Маринов, треньор на Спартак (Пл):
1. Локомотив (Мз) са почти сигурни за първото място, докато борбата за второто ще бъде жестока.
2. Няма голяма разлика. Единствено интригата в Източната е по-голяма.
3. Смело мога да заявя, че сред тях няма да е Спартак.
4. Отвсякъде. Искрено се надявам тя да бъде в положителен аспект и да доведе до повече публика по стадионите.
Йордан Боздански, треньор на Пирин (ГД):
1. Локомотив се откроява над останалите. За второто място обаче мисля, че борбата ще бъде интересна, като се има предвид, че разликата в челото не е голяма. В България сме, удари са възможни.
2. Източната тази година е по-силна. Силите там са изравнени.
3. Надявам се да не сме ние.
4. Дано да е Пирин.
Румен Панайотов, изпълнителен директор на Монтана:
1. Ще е интересна борбата за второто място, защото първото е ясно. Не вярвам, че ще има удари под кръста.
2. И в двете групи играят много добри футболисти.
3. Нямам представа, но Монтана няма да е сред тях.
4. Не очаквам някаква кой знае каква изненада.