bulgarian-football.com | bgclubs.eu | GOAL.bg | Левски София | bfl-team.com | pi4e.com | Dropbox | eRepublik
* Влез   * РегистрацияПоследно посещение:
Дата и час: 23 Сеп 2020 11:57


Спартак (Плевен) | Стадион | Резултати и класиране GOAL.bgНапиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.     [ 3 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Град Плевен
МнениеПубликувано на: 31 Дек 2006 15:56 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2006 23:58
Мнения: 887
Местоположение: ПЛЕВЕН
Отбор: Спартак 1919 (Плевен)
ПЛЕВЕН

Плевен (до 1945 г. Плѣвенъ) е град в Централна Северна България, административен център на Община Плевен и на Област Плевен. В близост до него се намира областният град Ловеч.

География

Град Плевен е разположен в централната част на Дунавската равнина и отстои на почти еднакво разстояние от река Дунав и Стара планина. Градът се намира на равно разстояние от София и Стара Загора — по 170 км, на 110 км. североизточно от Враца, на 35 км. северно от Ловеч, на 146 км. югозападно от Русе и на 55 км. югозападно от Никопол. Най-близко до града пристанище на река Дунав е Сомовит, отстоящ на 30 км. от Плевен. Към 2004 г. се работи по създаване на възможности за използване на едно от близките военни летища за граждански (пътнически и товарни) полети. Плевенска област е с 320 хиляди жители, от тях 110 хиляди населяват самия град.

История

И до днес град Плевен е запазил културно-историческото си наследство и затова е известен като град на музеите. Най-ранните следи от живота и дейността на човека по тези земи се отнасят към края на 5 хилядолетие пр.н.е.. Многобройни археологически находки са свидетелство за високата материална и духовна култура на траките, обитавали хилядолетия този край. Сред тях е най-голямото златно съкровище, открито по българските земи — Вълчитрънското, състоящо се от 13 съда с култово предназначение с общо тегло 12,5 кг.
В началото на новата ера тези земи стават част от Римската империя. На пътя от Ескус за Филипополис при днешния Плевен възниква римската пътна станция Сторгозия, а по-късно и крепост със същото име. Археологическите проучвания говорят за мащабно строителство на административни, военни и религиозни постройки. Един от най-ценните археологически паметници е раннохристиянската базилика от 4 век, втората по големина в България след царската базилика в Плиска.

През Средновековието селището представлява силна крепост с добре развити занаяти, търговия и парично обръщение. По това време славяните дават и днешното име на града — Плевен. За първи път името се споменава в грамотата на маджарския крал Стефан V през 1270 г. във връзка с военен поход в българските земи.

По време на османското владичество Плевен запазва българския си облик. През Възраждането населението се занимава със селско стопанство, занаяти и търговия, строят се църкви, училища, мостове и обществени чешми. През 1825 г. тук отваря врати първото светско училище, а през 1840 г. Анастасия Димитрова открива първото девическо училище в България. Именно тук през 1869 г. националният революционер и борец за свобода Васил Левски основава първия в страната революционен комитет. Същата година е основано и читалище "Съгласие".

В хода на Руско-турската освободителна война Плевен придобива стратегическо значение и фокусира вниманието на световната общественост в продължение на 5 месеца (вижте Плевен (битка)). Около града се концентрират огромни войскови сили на двете империи. Тук се решава и изходът на войната. На 10 декември 1877 г. руската армия успява да разгроми и плени армията на Осман паша. До 2002 г. денят се отбелязваше като Празник на Плевен, а сега - като Ден на признателността

Религии
Плевен е град на етническата и религиозна толерантност. В града са представени повечето от най-разпространените световни религии. Преобладаваща e източноправославната, която се изповядва от около 90% от жителите на общината, 5% от населението са мюсюлмани. Никополската епархия, в която влиза и община Плевен, е най-голямата католическа епархия в страната. Римокатолици са 5% от населението. Различни протестантски църкви са също представени (адвентисти, методисти, петдесятници и др.).

Църквата „Свети Николай“ е единственият паметник от Възраждането с национално значение. Построена през 1834 г. на мястото на малкия параклис от времето на Втората българска държава, претърпял разрушения през 14 - 16 век. Със султански ферман от 1696 г. е разрешено той да бъде възстановен в стария му вид. По-късно е построена по-голяма църква, открита през 1834 г. Иконостасът е дело на майстори от тревненската резбарска школа, а иконите са рисувани от представители на самоковската школа. В храма е експонирана една от най-богатите колекции от икони на Димитър Зограф, включваща 68 икони.

Църквата „Света Троица“ е построена през 1934 г. в характерен източноправославен стил.

Сведения за църквата „Света Параскева“ се срещат в османо-турски регистри от 1523 г. По предложение на църковното настоятелство през 1870 г. на мястото на старата сграда е издигната нова, тържествено осветена лично от екзарх Антим I.

През 2001 година започва строежът на католическа църква, като се очаква той да приключи към края на 2007 година. С бързи темпове върви строителството на новия православен храм в жилищен комплекс „Сторгозия

ПОЛИТИКА
2003 — Найден Зеленогорски (ОДС) печели на втори тур с 62% срещу Христофор Дочев (Граждански форум – Плевен, настояще и бъдеще).
1999 — Найден Зеленогорски (ОДС плюс) печели на втори тур с 51% срещу Румен Петков (независим).
1995 — Румен Петков (Предизборна коалиция БСП, БЗНС Александър Стамболийски, ПК Екогласност) печели на втори тур с 52% срещу Теодосий Симеонов (ОДС).

Икономика
Допреди 15 години Плевен беше един от силно развитите промишлени градове, като структуроопределящи бяха отраслите нефтопреработване, металообработване, машиностроене, лека и хранително-вкусова промишленост. В частност тук се произвеждаха машините за леене с противоналягане по патента на акад. Ангел Балевски, а консервният комбинат беше вторият по големина в страната. Градът се посещаваше от над половин милион туристи годишно, главно от бившия СССР. В момента нефтената рафинерия "Плама" практически не работи, някои машиностроителни и металообработващи предприятия са ликвидирани, другите са свили многократно производството си; същото се отнася и за хранително-вкусовата промишленост. Има силно развитие на леката промишленост, водещи са фирмите "Мизия 96" (конфекция) и "Яна" (трикотаж); в тези браншове има още десетина средни и над 100 малки фирми. След 1991 г. има срив на туристическия поток, но от 2002 г. насам градът постепенно възстановява позициите си в бранша.

Образование
Медицински университет
Медицински колеж
Педагогически колеж към ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“
Средни училища Математическа гимназия"Гео Милев" Професионална гимназия по туризъм"Алеко Константинов" Гимназия с преподаване на чужди езици Държавно финансово-стопанска гивназия"Интелект" СОУ"Иван Вазов" Професионална гимназия по химични тенологии"Асен Златарев"

Културни и природни забележителности
Плевен е сред Стоте национални туристически обекта, Български туристически съюз.

Мавзолей-параклис "Св. Георги Победоносец", 09.00-12.00 и 13.00-18.00 ч., почивни дни - неделя и понеделник, има печат.;
Панорама "Плевенска епопея 1877 г.", 09.00-12.00 и 12.30-17.00 ч. без почивен ден, има печат.;
Регионален исторически музей, 09.00-12.00 и 13.00-17.00 ч., почивни дни - неделя и понеделник, има печат.

Исторически забележителности
С Руско–турската освободителна война се свързват почти всички исторически забележителности на града. Близо 200 са паметниците, които напомнят на поколенията за най–кървавите битки, които са се водили по тези места. В центъра на града на Площад "Възраждане" 5 се намира Мавзолеят–гробница на руските и румънските войници, убити по време на войната. Друга забележителност, на която можете да се полюбувате е Плевенската панорама. Тя е разположена на върха на хълм. Създадена е в чест на 100 годишнината от Плевенската епопея, по подобие на Бородинската панорама в Москва. В близост до нея се намира и редутът, който генерал Скобелев е щурмувал три пъти. В негова чест паркът около Панорамата е наречен Скобелев.

Освен паметниците от Руско-турската война на територията на парк "Кайлъка" се намират и основите на римската крепост Сторгозия. Изградена е в късната античност - IV-VI в., на площ от 31 дка. Запазени и реставрирани са: укрепителната система, раннохристиянска базилика, хореум. Базиликата с размери 45 на 22 м. е трикорабна, триабсидна, с колонада от южната страна.


Природни забележителности
Плевен е известен с парк Кайлъка. Скобелевият парк е разположен на самото бойно поле, където отрядът на ген. Скобелев води кръвопролитни сражения за превземането на Плевен. От тогава до наши дни напоената с кръв земя се нарича “Мъртвата долина”. По неповторим и силно въздействащ начин в парка се издига единствената по рода си на Балканския полуостров Панорама “Плевенска епопея 1877”. Сградата символизира трите щурма с блокадата на града. В парка са разположени: Костницата, Къща-музей “Стоян и Владимир Заимови”, автентични оръдия, десетки братски могили и паметници.


Опера и театър
Драматично-куклен театър "Иван Радоев"
Държавна филхармония (до 1992 г. действа и опера "Христо Бръмбаров", а след закриването й към филхармонията се създава открита оперна сцена, просъществувала до 2003 г.)
Северняшки ансамбъл за народни песни и танци

Музеи
Исторически музей - издигнат е в чест на местните граждани, загинали в Сръбско–българската война през 1885 г.
Скобелев парк-музей изграден е на самото бойно поле през 1904-1907 г. На това място по време на третия щурм на Плевен (30 август - 11 септември 1877 г.) отрядът на генерал Скобелев води кръвопролитни сражения, в които падат убити и ранени 6500 воини. Напоената с кръв местност оттогава се нарича “Мъртва долина”. Костите на загиналите намират вечен покой в 9-те братски могили и костницата. Десетки руски оръдия от войната са подредени като батареи.
Къща-музей "Цар Освободител Александър ІІ" Къщата на семейство Вацови, с богата вътрешна уредба, е построена през 1873 г. от същите дряновски майстори, които са строили къщата на Таки х.п. Георгев и църквата "Св. Параскева". Тук на 11 декември 1877 г., ден след падането на Плевен, тържествено е посрещнат руският император Александър ІІ , на когото е представен плененият турски генерал Осман паша. От 12 до 22 декември в този дом живее първият военен губернатор на Плевен ген. Скобелев. При създаването на музея през 1904-1907 г. около къщата е устроен красив парк с оригинална ограда, експонирани са две батареи от руски оръдия и бюстове на бележити командири от руската и румънската армии.
Регионалният исторически музей, Плевен е научен и културно-просветен институт, самостоятелно юридическо лице на бюджетна издръжка към Община Плевен. Осъществява своята дейност по издирването, проучването, представянето, опазването и популяризирането на паметниците на културата, природните образци, флората и фауната на територията на Област Плевен, където са разкрити значими археологически обекти - римският град Улпия Ескус при с. Гиген, късноантичната и ранновизантийска крепост Сторгозия край Плевен, средновековната българска крепост в Никопол. По профил музеят е общоисторически с природонаучен отдел. В структурата му са включени следните основни специализирани отдели и обслужващи звена: Археология, История на България ХV - ХІХ в., Нова и най-нова история, Етнография, Природа, Фондове и научен архив, Връзки с обществеността, ателие за реставрация и консервация, Фотолаборатория, библиотека. Музеят и музейните фондове са разположени в представителна двуетажна сграда - паметник на културата с национално значение, с обща площ от около 7000 м2 и парк с открита експозиция на площ от 37 дка. Основният фонд на музея включва над 180 000 музейни единици. Специализираната библиотека на музея разполага с над 10 000 тома научна литература и периодични издания. (Данните са от официалния сайт на Регионалния исторически музей, Плевен http://www.plevenmuseum.dir.bg)


Редовни събития
Лауреатски дни "Катя Попова"
Ежегоден панаир "Партнерс експо"

Личности
Родени в Плевен
Венцеслав Андрейчев (1941-2001), физик
Греди Асса (р. 1954), художник
Емил Димитров (1940-2005), певец
Анастасия Димитрова (1815-1894), учителка
Георги Димов (р. 1954), художник
Диана Дудева (р. 1868), гимнастичка
Карло Луканов (1897-1982), политик
Тереза Маринова (р. 1977), лекоатлетка
Александър Оббов (1887-1975), политик
Румен Петков (р. 1961), политик
Данаил Попов (?), революционер
Бойко Станкушев (р. 1954), журналист
Красимир Тодоров (р. 1959), художник
Слави Трифонов (р. 1966), телевизионен водещ
Асен Халачев (1889-1923), политик
Наталия Симеонова,телевизионен водещ
Починали в Плевен
Стоян Заимов (1867-1932), революционер
Асен Халачев (1889-1923), политик
Други личности, свързани с Плевен
Дора Винарова (р. 1926), режисьор, завършва гимназия през 1945
Никола Ракитин (1885-1934), писател, живее в града след 1908
Александър Стамболийски (1879-1923), политик, учи в Лозаро-винарското училище през 1895-1897

Спорт
Плевен е сред водещите спортни центрове в България. Стотици са плевенските спортисти, печелили медали от олимпийски, световни и европейски първенства през изминалите години. Връх на спортните постижения са олимпийските титли от олимпиадата в Сидни на Тереза Маринова (лека атлетика) и Гълъбин Боевски (вдигане на тежести). Спортното училище в града безспорно е най-силната школа за откриване и развитие на спортни таланти. Модерната материална база на училището, високото ниво на учебно-тренировъчния процес и добрите специалисти са предпоставка за бъдещи успехи. Всяка година над 2500 ученици участват в общинските и областните ученически игри по футбол, баскетбол, волейбол, тенис на маса, хандбал, шахмат и др. Най-много отличия носят на Плевен състезателите по карате, лека атлетика, борба, вдигане на тежести, волейбол, тенис на маса. В полза на спортисте е модерният спортен комплекс"Спартак".Там тренират читирикратните бронзови медалистки по волейбол ВК"Спартак" -96,националните шампиони по тенис на маса от "Тетрон",както и националните ни шампиони по бокс от"Спартак". Баскетболният клуб “Спартак” отново е сред водещите отбори във вътрешното ни първенство. След спечелването на шампионската титла през 1995 г. и на Купата на България през 1996 г. плевенските баскетболисти отново са с шансове за призово класиране. Футболни клубове - “Спартак” и "Белите орли" преодоляха тежките финансови проблеми. След трудностите през последния сезон те уверено вървят към първия ешелон. Плевенските спортисти разполагат с 2 стадиона, зали за тенис, волейбол и баскетбол, закрита лекоатлетическа писта, 2 тенискорта, рудербасейн за целогодишна подготовка, база за конен спорт и др.

Парк "Кайлъка" е любимо място за отмора на плевенчани с условия за масов спорт. Град Плевен разполага с модерен спортен диспансер, който осигурява постоянен медицински надзор на активните спортисти и дава възможност да се провеждат лечебни и възстановителни процедури.

Побратимени градове
Волос, Гърция
Гимараеш, Португалия
Кайзерслаутерн, Германия
Ростов на Дон, Русия
Шарлотсвил, Вирджиния, САЩ

http://www.pleven.bg - Официален сайт на Община Плевен

http://www.pleven-oblast.bg - Официален сайт на Област Плевен

http://www.pbase.com/ngruev/pleven - СНИМКИ ОТ ГРАД ПЛЕВЕН

http://plevenmuseum.dir.bg/BG_version/welcome.htm - Регионален исторически музей

_________________
No one like us - we don't care !


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Дек 2006 16:16 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2006 20:09
Мнения: 103
Местоположение: Плевен
www.pleven.ws -карта на град Плевен.

_________________
Webmaster'Pleven


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2007 15:22 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2006 23:58
Мнения: 887
Местоположение: ПЛЕВЕН
Отбор: Спартак 1919 (Плевен)
http://dariknews.bg/city.php?vremenna_klasacia=1

Временна класация на читателите на DarikNews.bg

· Стара Загора - 1620 гласа

· Русе - 1289 гласа

· Плевен - 1281 гласа

· Варна - 1238 гласа

· Пловдив - 1029 гласа

· Благоевград - 491 гласа

· Велико Търново - 406 гласа

· Хасково - 375 гласа

· Монтана - 374 гласа

· Бургас - 341 гласа

· София - 337 гласа

· Смолян - 281 гласа

· Добрич - 258 гласа

· Враца - 215 гласа

· Шумен - 209 гласа

· Силистра - 199 гласа

· Габрово - 178 гласа

· Казанлък - 178 гласа

· Сливен - 178 гласа

· Самоков - 168 гласа

· Ямбол - 160 гласа

· Кюстендил - 157 гласа

· Сандански - 146 гласа

· Ловеч - 124 гласа

· Пазарджик - 113 гласа

· Свищов - 109 гласа

· Лом - 107 гласа

· Севлиево - 107 гласа

· Перник - 97 гласа

· Димитровград - 89 гласа

· Горна Оряховица - 87 гласа

· Кърджали - 83 гласа

· Видин - 81 гласа

· Търговище - 73 гласа

· Дупница - 48 гласа

Изображение

Плевен е градът с най-хубавите фонтани и най-добрата водна каскада. Там се намира единствената на Балканите Панорама “Плевенска епопея”.

Градът се свърза с имената на Гена Димитрова, Емил Димитров, Светлин Русев, телевизионните водещи Слави Трифонов, Наталия Симеонова, Гала. В Плевен е роден и министърът на вътрешните работи Румен Петков, който е бил кмет на града. Население: около 123 000 души.

_________________
No one like us - we don't care !


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.     [ 3 мнения ]   Подобни теми Автор Преглеждания Последно мнение
Преглежда непрочетените мнения Град Своге
Форум: Спортист 2009 (Своге)
lms_X 47286 06 Ное 2007 12:47
от rommel
Преглежда непрочетените мнения Литекс в Плевен?
Форум: Литекс (Ловеч)
r.h. 12135 30 Юни 2007 11:52
от S.F.L.T.
Преглежда непрочетените мнения Град Средец
Форум: Странджа Агрокорн (Средец)
kyynadd 41395 11 Яну 2010 10:20
от kondolov
Преглежда непрочетените мнения Град Несебър
Форум: Несебър (Несебър)
speedbreaker 18165 04 Сеп 2009 12:00
от Свиленград 1921
Преглежда непрочетените мнения Град РУСЕ
Форум: Дунав 2010 (Русе)
DUNAV-RUSSE 32304 22 Сеп 2010 17:20
от ruse1949

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Иди на:  
Powered by phpBB © 2008 phpBB Group

Контакти | Fans on Facebook | Игра с прогнози


placeholder