Ямбол ли би Спартак, съдийската некадърност или... мафия?
Щом съдии и шефове използваха за параван, зад който да скрият некадърността и подмолните си игри, “икона” в съвременния баскетбол като Хрисимир Димитров, значи в БФБ има много гнило и кухо
Отговора на този въпрос се опитах да потърся от всички възможни гледни точки на лицата, пряко свързани с тази среща. Само припомням, че в събота плевенският Спартак загуби последния си мач от втория етап на редовния сезон в елитната "А-1” в Ямбол от местния едноименен тим със 73:75.
Този резултат не оказа никакво влияние върху крайното класиране преди плейофите. Мисля, че все пак ще е интересно да се знае по какъв начин се е стигнало до него.
През цялото време на срещата гостите имат превес в играта и резултата. Едва след последната си атака в мача домакините успяват да поведат и това им донесе крайната победа.
Но ясно се вижда, че не е само това в основата на успеха им. Най-голяма заслуга за нея имат... съдиите. Както и в други мачове, така и в този арбитрите се показаха като неадекватни.
Какво се случи конкретно?
Малко преди последната сирена при резултат 72:70 за плевенчани съдиите отсъждат нарушение за нашите. Реферът подава топката на Хрисимир Димитров да изпълни първия наказателен удар.
Екснационалът го вкарва и точковото съотношение вече е 73:70 за Спартак.
Резултатът е отразен и на таблото. За всеобщо учудване преди изпълнението на втория наказателен удар реферите Златин Караниколов, Владимир Цеков и Чавдар Зехиров се събират за консултация и след нея оповестяват, че отменят точката от първия фаул, а след това "хвърлят бомбата”, че нарушение въобще не е имало, и присъждат топка за Ямбол.
Всички в зала "Диана” са, меко казано, учудени от действията на тройката. Дали пък не са се объркали, въпреки че това би било един много голям гаф.
Когато подобни неща стават случайно, ощетени може да са и двата отбора. Конкретно в този мач идва мисълта, че явно триото Караниколов-Цеков-Зехиров е било умишлено обърнато с лице към отбора на Ямбол и тотално загърбило Спартак. Защо? Ами защото не само това е гафът, а има и други.
Например пет минути след влизането в игра на Росен Софрониев и Саша Топчов вече им бяха свирени по три фаула, излишно е да се споменава, че някои от тях незаслужени. В последната четвърт плевенчани трябваше да играят без двамата и Цветослав Острев - всички вече "натрупали” по пет лични нарушения.
Особено последното на Топчов бе толкова измислено, че всеки творец би завидял на рефера. Но това едва ли учудва някого.
Още от началото на сезона Саша е нарочен от "свиркаджиите” и рядко завършва мач.
Ще припомня само, че миналия кръг в предрешен двубой, какъвто бе този срещу Сливен, на Топчов бяха свирени 4 фаула само за 9 минути във втората четвърт, като три от тях бяха изфабрикувани само 3,40 минути, откакто той се появи на игралното поле.
Така че Караниколов, Цеков и Зехиров само продължиха "традицията”. А от кого е подхваната традицията? Може би от федерацията, ще кажат някои. И вероятно ще имат повод за такива заключения, тъй като дежурен комисар на срещата в Ямбол бе шефът на Съдийската колегия към БФБ Камен Тошев.
Пред неговия поглед споменаваното по-горе трио извърши "грабежа” срещу Спартак, а накрая му "отряза” главата.
Ето защо започнах този материал с въпроса: Ямбол ли би Спартак, съдийската некадърност, или... мафия? Нека на него отговарят и преките участници в мача.
Камен Тошев, председател на НСКБ:
“Въпросната ситуация се разигра 1,40 мин преди края на мача при 2 точки преднина за Спартак. Съдията Владимир Цеков свири фаул на Мартин Хорозов /Ямбол/ срещу Тодор Тодоров /Спартак/.
По време на съприкосновението си двамата бяха на 5 метра от топката, която беше в Хрисимир Димитров или близо до него. Това се вижда отлично на видеозаписа.
След сигнала на Цеков бяха отсъдени два наказателни удара за Спартак.
Първият бе изпълнен от Димитров, който вкара топката в коша. Тогава обаче съдиите осъзнаха, че не Хриси, а Тодоров трябваше да е изпълнителят, защото срещу него бе извършено нарушението от Хорозов.
От пейката на Ямбол започнаха да протестират и съдиите взеха правилното решение. Според правилника това се нарича поправима грешка. Отменя се точката от сполучливия наказателен удар, вторият не се изпълнява и се присъжда топката във владение на Ямбол.
Мисля, че тук грешката е най-вече на Димитров, който не трябваше да е на линията за изпълнение, а там трябваше да отиде Тодоров. Явно обаче Хриси опита да хитрува, защото е по-добър изпълнител от съотборника си. Всичко, което обясних, се вижда много добре на видеозаписа, който изгледах внимателно няколко пъти.
Бих казал също така, че през настоящия шампионат съдиите са изключително доволни от поведението на старши треньора на Спартак Дарин Великов. Не е вярно, че Саша Топчов е нарочен от съдиите. Той е много добро момче, но е тежък играч, подобно на Бойко Младенов, и когато посегне за топката, трудно може да се спре. Именно затова извършва доста нарушения.”
Поисках от Тошев номера на телефона на някои от съдиите и конкретно на Владимир Цеков, но той отклони молбата ми с думите, че не е нужно да създаваме проблеми на рефера, защото той нямал вина за ситуацията.
Дарин Великов, старши треньор на Спартак:
Както обикновено след всеки мач на Спартак търся за коментар старши треньора на Спартак Дарин Великов. Направих го и този път.
За разлика от всеки друг път след мача с Ямбол наставникът не пожела да коментира, тъй като нямало смисъл да говори едно и също. Щом не желае да сподели мнението си, значи има някаква причина, която го е афектирала много. Някои ще кажат, че съм пристрастен.
Няма нужна от подобно нещо, когато разговаряш с него, защото няма как да изкривиш думите му. Великов е от малцината треньори /не само баскетболни/ в днешно време, които се изправят и открито и честно признават, когато са допуснали грешка.
Лично аз поне 3-4 пъти съм чувал от устата му да излиза изразът: "Аз съм виновен за загубата на нашия отбор и никой друг.” Не смятам да му правя оценка на характера или пък на треньорските качества.
Впрочем всичко е открито и ясно. В Спартак има желязна дисциплина, а що за треньор е той, най-добре говорят успехите му през годините.