bulgarian-football.com | bgclubs.eu | GOAL.bg | Левски София | ДЮШ Левски | bfl-team.com | pi4e.com | Dropbox | eRepublik
* Влез   * РегистрацияПоследно посещение:
Дата и час: 11 Авг 2022 07:30
Напиши нова тема Отговори на тема     [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Американски футбол
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2008 19:32 
Offline
L.D.S.
Аватар

Регистриран на: 05 Апр 2008 14:34
Мнения: 2596
Местоположение: Дряново
Отбор: Локомотив (Дряново)
Що е то американски футбол?

Как се играе любимият спорт на живеещите зад Океана

С цел популяризирането на този спорт в България „Топспорт.бг” ще запознае читателите си с правилата на играта, структурата на NFL, както и с тактическото разпределение в отделните тимове.

Американският футбол, или както зад Океана го наричат футбол (защото на европейския там му викат сокър) е любимата игра на американците. Всички са гледали филми за този спорт, но от тях едва ли са получили сериозна представа, за какво точно става дума. Най-добре запознати са разбира се хората, които живеят в САЩ.

С цел да популяризираме най-голямото шоу в Новия свят в няколко статии ще се опитаме да разясним, как точно функционира тази игра, преди чийто финал през тази година Супер Боул ХLI губернаторът на Флорида помоли жителите на щата да не ходят до тоалетна по време на почивките, тъй като не бе сигурен дали канализацията ще издържи голямото претоварване.

История


Естествено е да започнем от историята на американския футбол, след което да обясним и неговите правила. Структурата и организацията на Националната футболна лига (NFL) ще бъде обяснена в друга статия.

Американският футбол наподобява ръгбито, което през 19-ти век се отделя от футбола. Както вероятно сте чували на 26 октомври 1863 в лондонска гостилници представители на няколко клуба решават съдбините на спорта. След шумен скандал относно това трябва ли да се използват ръцете в играта се стига до разкол и представителите на град Ръгби основават отделен съюз.

Футболът зад Океана разбира се прилича повече на това, което се е играло в Европа преди тази знаменита сбирка. Той се развива в много американски университети и училища, като повечето от тях сами са определяли правилата по-които да го играят. През 1867 се стига до споразумение между някои от колежите, като се слага началото на унифицирането на спорта.

На 6 ноември 1869 е изиграна и първата среща между Принстън и Рътджърс, като Рътджърс печели с 6:4. По това време се създава и NCAA (Националната атлетическа асоциация на колежите). С течение на времето различни университети се присъединяват към нея.

В началото на 20-ти век футболът се превръща в една доста опасна игра. Само през 1905 година на терена умират 18 студенти. Това принуждава ръководителите да приемат промени в правилата. Въвежда се познатата специална екипировка, забраняват се някои схеми на игра. През 1912 е определена и съвременната големи на игрището, както и увеличаването стойността на тъчдауна на 6 точки.

През 1920 в Кантън (Охайо) се създава Американската професионална футболна асоциация, която след две години започва да се нарича NFL. Създадена е и алтернативна лига – Американска футболна лига (AFL), които в днешно време действат като две конференции, като от 1967 насам най-добрите отбори в тях играят плейофи помежду си за достигане на „Супер Боул”, което е най-големия финал от всички в американските спортове.

Поле

Изображение

Полето, на което се играе американски футбол за разлика от европейския има точно зададени размери. Дължината му е 120 ярда (1 ярд – 0.9144 метра), а широчината 53.3 ярда. По дължина е разделено на три равни сектора. По-важно е обаче маркирането на широчината. Крайната зона се нарича "ендзоун" (endzone). Тя е пред двете врати и е широка 10 ярда. Това е мястото, където се реализират точките. Останалите 100 ярда са игралното поле, като те са разделени от 20 линии на всеки 5 ярда. Вратите са високи 18,5 фута (5,6 метра), като на 10-тия фут има напречна греда.

Времетраене

По време на игра всеки отбор може да пусне 11 играча. Те разбира се могат да бъдат заменяни, коагто играта е спряна. Затова и един отбор има картотекирани 50-ина футболиста, всеки от които със собствени задачи. Обикновено се използват абсолютно различни формации, когато отборът напада и когато се защитава.

Мачът продължава 60 минути чисто игрово време, което е разделено на 4 части, всяка по 15 минути. След втората има по-голямо прекъсване за почивка. При равенство след редовното време се играе 15 минутно продължение (овъртайм). Отборът, който пръв реализира точки в него печели с „внезапна смърт”. При равенство след овъртайма в редовния сезон на NFL мачът свършва. Когато започнат плейофите обаче се играят толкова продължения, колкото са нужни, за да се излъчи победител.

Цел на играта

Предвижване на топката

Целта на игрта е да се достигне "ендзоната" на противниковия тим, за да бъдат реалзирани точки. Предвжването на топката напред става по следния начин. Тимът, който владее топката трябва да атакува. Това става с 4 опита, при които трябва да се преодолеят 10 ярда. Прекъсването на всеки опит се нарича "даун". При успех се дават нови 4 опита за преодоляването на следващите 10 ярда. При неуспех топката става притежание на противниците, които на свой ред започват да атакуват.

Придвижването на топката става по два начина. Единият е с пренасяне, когато играч тича с топката напред, а другият е с пас напред. Тук трябва да се отбележи важния момент, че при всеки опит отборът може да подава топката напред само веднъж. Пасовете на страни и назад не са ограничени като брой.

Опитът приключва, когато топката опре в земята, когато защитниците повалят играча, който я носи (това е може би най забавния момент в американския футбол, тъй като играчите се накамарват един друг и съдиите прекратяват играта), когато бъде осъществен неточен пас и топката докосне земята; когато излезе от границите на терена, или когато бъде отбелязана точка. "Даунът" настъпва само след сигнал на рефера.

Смяна на притежанието на топката


Притежанието на топката се променя също при няколко обстоятелства. Първото е провал на атаката на единия отбор да я предвижи на 10 ярда при 4 опита. Топката променя притежанието си и когато бъде отбелязан тъдаун. Третият начин е при „пънт”. Това е шут по топката, когато атакуващият отбор види, че няма да успее да я придвижи след 4 опита и я изритва колкото се може по-навътре в противниковото поле.

Интересна ситуация е пресичането на пас на атакуващия отбор от някой защитник. Взелият топката може да пробяга толкова с нея колкото успее, като дори да реалзиира "тъчдаун". Подобна е ситуацията и при изпускане на топката („фъмбъл”), когато става дума за пас настрани или назад. Играч от защитата може да я вдигне и подобно на ситуацията след пресечен пас да реализира точки.

Промяна на владението настъпва и след пропуснат опит за „фийлдгол” (шут към вратата от статично положение), стига топката да не е излязла извън терена.

Точки


Реализирането на точки също става при няколко различни обстоятелства. Най-много точки - 6 носи „тъчдаун”-ът. "Тъчдаун" се записва, когато играч навлезе с топката в себе си в ендзоната на противника, или когато успее да улови пас, намирайки се в ендзоната.

"Конвършън" - след "тъчдаун" атакуващият отбор може да отбележи още една точка, ако изрита топката над напречната греда на вратата от втория ярд, или да реализира две точки, по начин наподобяващ „тъчдауна”.

„Фийлдголът” носи три точки на атакуващия тим. Той става, когато играч изрита топката във вратата, като съотборник може да му я задържи изправена. Шутиращият футболист може и сам да си я пусне, но шансът да се отбележи „фийлдгол” по този начин е доста малък. Обикновено нападащият тим пробва да реализира „фийлдгол” когато остава малко време за успешна атака или когато има малък шанс да се постигне нещо преди 4-тия даун.

За „Сейфти” се получават 2 точки. Това става, когато защитниците успеят да повалят играча от атаката, който владее топката в собствената му „ендзона”.

„Кик-офф”


С „Кик-офф” започва всяко от двете полувремена. Изпълнява се и от атакуващия тим, когато е бил отбелязан „тъчдаун” или „фийлдгол”. Топката се изритва от 30-тия ярд на собственото поле. Играч от противниковия тим прави опит да я улови и да я пренесе, колкото се може по-напред. Там където бъде спрян започва атаката. Ако посрещача улови топката в „ендзоната” на своя тим то другият отбор ще започне атаката от 20-ия ярд на своето поле („тъчбек”).

Нарушения


И в американския футбол разбира се има фаулове. Те се отсъждат обикновено за по-сериозни грубости. Като се наказват по няколко начина. Най-честите наруения на играта са: Фалстарт; задържане на противника по непозволен начин; избутване на противник преди да улови пас; бавене на играта; задържане на играч, който не тича с топката над кръста.

Всяко нарушение води до губене на ярдове от провинилия се отбор:

Ненужна Грубост - 15 ярда за нанасяне на удар с шлем в главата на противник, или за удар/поваляне на противник при спряна игра, удар/поваляне на противник извън игралното поле и т.н.

Грубост към подаващия - 15 ярда за нанасъне на удар/поваляне на подаващия след като той вече е хвърлил топката.

Грубост към кикъра - подобно на горното, но за влизане в краката на кикъра/пънтъра след като е ритнал топката.

Обикновено, такива нарушения водят и до автоматичен първи даун (нови 4 опита) за потърпевшия отбор.

Други стандартни нарушения:


Засада - играч от защитата пресича линията на която е поставена топката (скримиджа) преди топката да е отиграна от центъра на отбора в нападение. Наказанието е 5 ярда.

Фал старт - играч от нападенито мръдва преди преди топката да е отиграна от центъра. Играчите наредени по нападателната линия трябва да са в пълен покой щом веднъж заемат позиция. Наказанието е 5 ярда.

Задържане
- задържане на противника без топка, когато е позволено само блокиране (подобно на изблъскване с ръце или препречване с тяло). Когато задържането е извършено от защитник, защитата се наказва с 5 ярда, а на нападението се дава автоматичен първи даун. Когато извършителят е от нападението, наказанието е от 10 ярда и се преиграва дауна. Пример: Ако е било първи опит за 10 ярда, след нарушението става първи опит за преодоляването на 20 ярда.

Намеса при подаване - доста субективно, но като цяло когато защитник (обикновено корнър бек) докосне рисийвър, който се опитва да хване подаване. Има много варианти, при които докосването е легално и съдиите често се събират накуп да коментират преди да направят отсъждане. Наказанието е автоматичен първи даун за нападението на мястото на фала. Ако фаулът е в енд зоната, то топката се поставя на линията на 1 ярд от гол линията.

Намеса на нападател при подаване
- защитникът има право да пресече пасове и нападателят е длъжен да не го докосва нелегално за да предотврати пресичането. Ако нападателят се намеси, то отборът му се наказва с 10 ярда и дауна се преиграва.

От Теодор Михайлов, Топспорт.бг

_________________
Изображение

Изображение

http://www.juventus-bulgaria.com/content/view/2103/65/ - тук можете да откриете инфо за фенклуб "Ювентус-България" :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Американски футбол
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2008 19:39 
Offline
L.D.S.
Аватар

Регистриран на: 05 Апр 2008 14:34
Мнения: 2596
Местоположение: Дряново
Отбор: Локомотив (Дряново)
Организация и отбори в NFL

Как протича сезонът в американския футбол


С цел популяризирането на американския футбол в България „Топспорт.бг” ще запознае читателите си с правилата на играта, структурата на NFL, както и с тактическото разпределение в отделните тимове. Предлагаме на вашето внимание втората статия касаеща професионалния шампионат на САЩ NFL.

Националната футболна лига (NFL) на САЩ е сформирана от 11 отбора през 1922, като първоначално носи названието Американска професионална футболна асоциация.

В момента в нея се състезават 32 тима от различни градове и райони на САЩ, които са разделени в две конференции – NFC (Национална футболна конференция) и АFC (Американска футболна конференция).

Всяка от двете конференции е разделена на 4 дивизии (Северна, Южна, Източна и Западна), в които попадат по 4 отбора.


Предсезонна подготовка

Сезонът започва през август, когато тимовете играят няколко срещи, в които се представят на зрителите. Идеята е да се обиграе съставът, а и да се запълни телевизионно време в скучния отпускарски сезон, когато спотният календар е най-разреден. Практиката наподобява обиколките на европейските футболни грандове в Азия и Северна Америка.


Редовен сезон


Същинската част на шампионата започва с редовния сезон. Това става през септември. Целта е до края на декември или началото на януари да бъдат изиграни 17 кръга. Всеки тим от NFL играе 16 срещи.

1. Всеки отбор играе с трите тима от своята дивизия веднъж като домакин и веднъж като гост, което прави общо 6 срещи.

2. После отборът има 4 мача с отбори от друга дивизия в същата конференция. Срещу тези тимове отборът има две домакинства и две гостувания. Всяка година дивизията е различна, за да може за три години тимът да срещне всички отбори от своята конференция.

3. Следват мачове срещу 4 тима от една дивизия, но от другата конференция. Като всяка година тази дивизия е различна, за да може за 4 години един тим да е срещнал всички отбори от другата конференция.

4. Накрая следват по една среща срещу двата отбор от същата конференция, заели същата позиция в своите дивизии, която е заел и дадения тим, стига да не са от дивизията, от която тимът ще играе срещу четирите отбора (виж точка 2).


Плейофи


След края на редовния сезон започват плейофите, които безспорно са най-интересната част. В тях право на участие си завоюват 12 тима, които трябва да излъчат двата финалиста за „Супер Боул”. Двете конференции (NFC и AFC) излъчват по 6 отбора в плейофите. Това са 4-те победителя във всяка дивизия, или общо 8 отбора. Победителите в дивизиите се класират от първо до четвърто място в класирането на конференциите с оглед постигнатите от тях победи и загуби.

Останалите 4 отбора влзиат в плейофите с уайлд кард. тя се дава на два отбора от конференция, които са записали най-добро съотношение победи-загуби, но въпреки това не са успели да триумфират в своята дивизия. Тези два тима заемат 5-то и 6-то място в своята конференция.

Отборите класирали се на 3-то,4-то,5-то и 6-то място започват плейофите. Играе се по системата 3-тия срещу 6-тия и 4-тия срещу 5-тия. 1-ият и 2-ият почиват в този кръг от плейофите, наречен „Уайлд-кард плейофс”.

Следващият етап е включването на 1-вия и 2-рия, които играят с победителите от „Уайлд-кард плейофс” в т.нар „Дивижънъл плейофс”. Победителите тук се срещат в последния плейоф, наречен „Конферънс Чемпиъншип”. Тимът, който спечели става шампион на конференцията и отива да играе за „Супер Боул” срещу шампиона на другата конференция излъчен по същата схема.


Драфт на NFL

През април се провежда и драфтът за NFL. Това е периодът, в който отборите привличат нови играчи, най-вече от колежанската лига.


ТИМОВЕТЕ В NFLАмериканска футболна конференция (AFC)

Северна дивизия
Балтимор Рейвънс
Синсинати Бенгалс
Кливлънд Браунс
Питсбърг Стийлърс


Южна дивизия
Хюстън Тексанс
Индианаполис Колтс
Джаксънвил Джагуарс
Тенеси Тайтанс


Източна дивизия
Бъфало Билс
Маями Долфинс
Ню Инглънд Пейтриътс
Ню Йорк Джетс


Западна дивизия
Денвър Бронкос
Канзас Сити Чийфс
Оукланд Райдърс
Сан Диего Чарджърс


Национална футболна конференция (NFC)


Северна дивизия

Чикаго Беарс
Детройт Лайънс
Грийн Бей Пакърс
Минесота Викингс


Южна дивизия

Атланта Фалкънс
Каролина Пантерс
Ню Орлеанс Сейнтс
Тампа Бей Буканийрс

Източна дивизия
Далас Каубойс
Ню Йорк Джаянтс
Филаделфия Ийгълс
Вашингтон Редскинс


Западна дивизия
Аризона Кардиналс
Сейнт Луис Рамс
Сан Франсиско Фортинайнърс
Сиатъл Сийхоукс

От Теодор Михайлов , Топспорт.бг

_________________
Изображение

Изображение

http://www.juventus-bulgaria.com/content/view/2103/65/ - тук можете да откриете инфо за фенклуб "Ювентус-България" :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Американски футбол
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2008 19:41 
Offline
L.D.S.
Аватар

Регистриран на: 05 Апр 2008 14:34
Мнения: 2596
Местоположение: Дряново
Отбор: Локомотив (Дряново)
Схеми на отборите и постове на играчите в NFL

Всичко за организацията на играта в един отбор по американски фубол


С цел популяризирането на този спорт в България „Топспорт.бг” ще запознае читателите си с правилата на играта, структурата на NFL, както и с тактическото разпределение в отделните тимове.

Както вече споменахме в първата статия за американския футбол, според правилата на играта отборите имат право да пуснат на терена 11 футболиста. Цифрата наподобява тази на европейския футбол, но има една съществена разлика. Зад Океана има непрекъсната ротация на играчите. Всеки футболист си има точно определени задачи на терена, като в зависимост от това дали тимът напада или се защитава треньорът прави пълна смяна на състава. Честите контузии в този понякога брутален спорт пък предполагат в разширения състав да фигурират около 50-ина играча.

Най-основно в един тим могат да се разграничат три основни състава – нападащ, защитен и специален. Поотделно ще обясним какви постове има във всеки един.

От Теодор Михайлов , Топспорт.бг

_________________
Изображение

Изображение

http://www.juventus-bulgaria.com/content/view/2103/65/ - тук можете да откриете инфо за фенклуб "Ювентус-България" :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Американски футбол
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2008 19:46 
Offline
L.D.S.
Аватар

Регистриран на: 05 Апр 2008 14:34
Мнения: 2596
Местоположение: Дряново
Отбор: Локомотив (Дряново)
Схеми на отборите и постове на играчите в NFL

Всичко за организацията на играта в един отбор по американски фубол


С цел популяризирането на този спорт в България „Топспорт.бг” ще запознае читателите си с правилата на играта, структурата на NFL, както и с тактическото разпределение в отделните тимове.
Както вече споменахме в първата статия за американския футбол, според правилата на играта отборите имат право да пуснат на терена 11 футболиста. Цифрата наподобява тази на европейския футбол, но има една съществена разлика. Зад Океана има непрекъсната ротация на играчите. Всеки футболист си има точно определени задачи на терена, като в зависимост от това дали тимът напада или се защитава треньорът прави пълна смяна на състава. Честите контузии в този понякога брутален спорт пък предполагат в разширения състав да фигурират около 50-ина играча.

Най-основно в един тим могат да се разграничат три основни състава – нападащ, защитен и специален. Поотделно ще обясним какви постове има във всеки един.


Изображение

Нападащ състав:

Офанзивна линия (ОТ, ОG, C) – Състои се от 5-ма играча, чиято цел е да предпазят подаващия напред топката, както и да осигурят пространство за „рънъра”, като блокират противниковите защитници. Футболистите от тази офанзивната линия обикновено не играят с топката, с изключение на центъра.

Куотърбек (QB) – Това е най-важният играч в американския футбол. Освен умения с топката той трябва да има и лидерски качества. Задачите му на терена са да подава пасове, сам да тича с топката и въобще да е достатъчно умел да излъже защитата на противника с бързина и нестандартни действия.

Рънинг бекове (RB) – тяхната позиция е близо до тази на куотърбека, а задачата им е да тичат с топката. Те също имат разнообразни задачи, защото им се налага да улавят дълги пасове и понякога да блокират противник. Когато един отбор използва двама рънинг бека, единият обикновено е халф бек (HB) или тейл бек (TB), за който е по-характерно да пробива с топката, докато вторият е фулбек (FB) и работата на терена му е по-скоро да блокира противници.

Уайд ресийвъри (WR) – тяхната позиция е в близост до двете странични линии в полето. Основно трябва да са прецизни в улавянето на топката след пас, но е възможно да им се наложи да блокират откъсващ се противник при контраатака.

Тайт ендс (TE) – Обикновено един, който седи леко встрани от офанзивната линия. Ролята на тайт енда също е много важна. Той трябва да открива пространства за куотърбека и рънинг бековете. Често задачата му е да блокира противник или да улови пас, т.е да действа като част от офанзивната линия или като уайд ресийвър.

При започване на атака (скримидж) поне 7 души от атакуващата формация трябва да бъдат разположени на една линия. Останалите 4 могат да бъдат навсякъде зад тях.


Защитен състав:


Дефанзивна линия (DE, DL) – състои се от 3 до 6 играча, които се нареждат срещу офанзивната линия на противника. Целта им е да спрат рънингбека, ако е с топката, преди да е спечелил терен, или да спрат куотърбека преди да е подал.

Лайнбекъри (LB) – подреждат се като втора линия зад Дефанзивната като имат подобни задачи – спиране на куотърбека, или покриване на потенциални ресийвъри. Основно трябва да предотвратят пробив през центъра.

Защитни бекове (CB, FS, SS) – това е и последната защитна линия. Тя е на терена „за всеки случай” . Това са корнър бековете (CB) и сейфтитата (SS, FS). Те трябва да покрият ресийвърите и да опитат да спрат получаването на паса. В редки случаи спират куотърбека.

Броят на уайд ресийвърите, тайд енда и рънинг бековете най-често зависи от това колко ярда трябва да бъдат извоювани. Ако отборът се нуждае само от 1 ярд може да играе с трима тайт ендъри, двама рънинг бека и без уайд ресийвъри. Ако има нужда от 20 ярда обаче всички тайт ендъри и рънинг бекове могат да бъдат извадени, за да играят на тяхно място уайд ресийвъри.


Специален състав:


Специалния състав се появява на терена, когато трябва да се изпълни положение, което изисква шут по топката. Важна задача специалния тим има и при осигуряването на по-добри позиции за началото на атаката. Иначе този състав не записва точки, колкото атакуващия. Състои се от:

Кикър – изпълнява „кикоф” и пробва да отбележи „фийлдгол”

Холдър – седи на 7-8 ярда зад скримиджа и задържа топката за кикъра

Лонгснапър – осигурява топката за холдъра или пънтъра. Често лонгснапъра е тайденд в защитната формация

Кик ретърнър – връща „кикоф”-ите

Пънтър – изпълнява „пънт” – шут от ръце

Пънт ретърнър – Връща „пънта”

Гънър – Много бърз играч, който трябва да попречи на кик ретърнъра или пънт ретърнъра

Уедж Бъстър – изключително опасен пост. Целта му е да достигне кик ретърнъра, но преди това трябва да пробие стената от защитници.


Номерата на екипите не е задължително да отговарят на определена позиция на играча на терена, но както в европейския футбол има традиция вратарят да е номер 1, а централният нападател номер 9, така и в американския обикновенно номерът може да издаде поста на играча.

1-19 номер – обикновенно са куотърбековете, уайд ресийвърите, кикърите и пънтърите
20-49 – рънинг бекове, дефанзивни бекове и тайт ендъри
50-59 – центъри и лайнбекъри
60-79 – играчи от офанзивната и дефанзивната линии
80-89 – уайд ресийвъри и тайд ендъри
90-99 - лайнбекъри

От Теодор Михайлов , Топспорт.бг

_________________
Изображение

Изображение

http://www.juventus-bulgaria.com/content/view/2103/65/ - тук можете да откриете инфо за фенклуб "Ювентус-България" :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Американски футбол
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2008 19:53 
Offline
L.D.S.
Аватар

Регистриран на: 05 Апр 2008 14:34
Мнения: 2596
Местоположение: Дряново
Отбор: Локомотив (Дряново)
Супер Боул – най-голямото шоу в Америка

Всичко за финала в NFL


С цел популяризирането на американския футбол в България „Топспорт.бг” ще запознае читателите си с правилата на играта, структурата и историята на NFL, както и с тактическото разпределение в отделните тимове.

Най-голямото събитие в американските спортове е финалът на NFL, известен още като Супер Боул. Това е и най-гледаното телевизионно предаване в Америка като с течението на времето е превърнато в истинско зрелище. В почивките му обикновено публиката е забавлявана от най-популярните поп-звезди зад Океана.

Първото издание на Супер Боул е на 15 януари 1967, когато се стига до споразумение между двете алтернативни тогава лиги NFL (Националната футболна лига) и AFL (Американската футболна лига) да се излъчи общ шампион на страната. За да се отличи всеки един финал за Супер Боул е прието да се използват латинските цифри.

Последният засега победител Индианаполис Колтс спечели през 2007 Супер Боул XLI. Както вече бе споменато Супер Боул идеята за Супер Боул възниква през 1966, когато шефовете на NFL и нейната алтернатива AFL, създадена през 1960 година стигат до споразумение да бъде изигран мач между шампионите на двете лиги. До преди създаването на AFL, NFL, която възниква през 1920 година се е преборила с други 7 алтернативни лиги. В крайна сметка през 1970 се стига до обединението на двете лиги под названието NFL.

Така се слага началото на голямото шоу, като първите две титли печели представителят на NFL Грийн Бей Пакърс. Тази доминация поражда съмнения, че Супер Боул няма да просъществува много дълго. В третото издание обаче става голяма изненада Ню Йорк Джетс от AFL надиграва Балтимор Колтс . Така Супер Боул оцелява . Следващият победител отново е от AFL – Канзас Сити Чийфс. През 1970 последва споменатото вече обединение, като двете лиги дават имената на сформираните две конференции – NFC и AFC.


Финалите за Супер Боул (1967-2007)Супер Боул I Грийн Бей Пакърс – Канзас Сити Чийфс 35:10 („ЛА Мемориал Колисеум”)

Супер Боул II
Грийн Бей Пакърс – Оукланд Райдърс 33:14 („Маями Ориндж Боул”)

Супер Боул III Ню Йорк Джетс – Балтимор Колтс 16:7 („Маями Ориндж Боул”)

Супер Боул IV Канзас Сити Чийфс – Минесота Викингс 23:7 („Тюлейн Стейдиъм”)

Супер Боул V Балтимор Колтс – Далас Каубойс 16:13 („Маями Ориндж Боул”)

Супер Боул VI Далас Каубойс – Маями Долфинс 24:3 („Тюлейн Стейдиъм”)

Супер Боул VII Маями Долфинс – Вашингтон Редскинс 14:7 („ЛА Мемориал Колисеум”)

Супер Боул VIII
Маями Долфинс – Минесота Викингс 24:7 („Райс Стейдиъм”)

Супер Боул IX Питсбърг Стийлърс – Минесота Викингс 16:6 („Тюлейн Стейдиъм”)

Супер Боул X Питсбърг Стийлърс – Далас Каубойс 21:17 („Маями Ориндж Боул”)

Супер Боул XI Оукланд Райдърс – Минесота Викингс 32:14 („Роуз Боул Стейдиъм”)

Супер Боул XII Далас Каубойс – Денвър Бронкос 27:10 („Луизиана Супердоум”)

Супер Боул XIII Питсбърг Стийлърс – Далас Каубойс 35:31 („Маями Ориндж Боул”)

Супер Боул XIV Питсбърг Стийлърс – Лос Анджелис Рамс 31:19 („Роуз Боул Стейдиъм”)

Супер Боул XV
Оукланд Райдърс – Филаделфия Ийгълс 27:10 („Луизиана Супердоум”)

Супер Боул XVI Сан Франциско 49ерс – Синсинати Бенгалс 26:21 ("Понтиак Силвърдоум")

Супер Боул XVII Вашингтон Редскинс – Маями Долфинс 27:17 („Маями Ориндж Боул”)

Супер Боул XVIII
Лос Анджелис Райдърс - Вашингтон Редскинс 38:9 („Тампа Стейдиъм”)

Супер Боул XIX
Сан Франциско 49ерс – Маями Долфинс 38:16 („Станфорд Стейдиъм”)

Супер Боул XX
Чикаго Беърс – Ню Инглънд Пейтриътс 46:10 („Луизиана Супердоум”)

Супер Боул XXI Ню Йорк Джаянтс – Денвър Бронкос 39:20 („Роуз Боул Стейдиъм”)

Супер Боул XXII
Вашингтон Редскинс – Денвър Бронкос 42:10 („Джак Мърфи Стейдиъм”)

Супер Боул XXIII
Сан Франциско 49ерс – Синсинати Бенгалс 20:16 („Джо Роби Стейдиъм”)

Супер Боул XXIV
Сан Франциско 49ерс – Денвър Бронкос 55:10 („Луизиана Супердоум”)

Супер Боул XXV Ню Йорк Джаянтс – Бъфало Билс 20:19 („Тампа Стейдиъм”)

Супер Боул XXVI
Вашингтон Редскинс – Бъфало Билс 37:24 („Метрдоум”)

Супер Боул XXVII Далас Каубойс – Бъфало Билс 52:17 („Роуз Боул Стейдиъм”)

Супер Боул XXVIII
Далас Каубойс – Бъфало Билс 30:13 („Джорджия Доум”)

Супер Боул XXIX Сан Франциско 49ерс – Сан Диего Чарджърс 49:26 („Джо Роби Стейдиъм”)

Супер Боул XXX
Далас Каубойс – Питсбърг Стийлърс 27:17 („Съндевил Стейдиъм”)

Супер Боул XXXI Грийн Бей Пакърс – Ню Инглънд Пейтриътс 35:21 („Луизиана Супердоум”)

Супер Боул XXXII Денвър Бронкос – Грий Бей Пакърс 31:24 („Куалкъм Стейдиъм”)

Супер Боул XXXIII Денвър Бронкос – Атланта Фалкънс 34:19 („Про Плеър Стейдиъм”)

Супер Боул XXXIV Сейнт Луис Рамс – Тенеси Тайтънс 23:16 („Джорджия Доум”)

Супер Боул XXXV Балтимор Рейвънс – Ню Йорк Джаянтс 34:7 („Реймънд Джеймс Стейдиъм”)

Супер Боул XXXVI Ню Инглънд Пейтриътс – Сейнт Луис Рамс 20:17 („Луизиана Супердоум”)

Супер Боул XXXVII Тампа Бей Буканийрс – Оукланд Райдърс 48:21 („Куалкъм Стейдиъм”)

Супер Боул XXXVIII Ню Инглънд Пейтриътс – Каролина Пантърс 32:29 („Рилейънт Стейдиъм”)

Супер Боул XXXIX Ню Инглънд Пейтриътс – Филаделфия Ийгълс 24:21 („АLLTEL Стейдиъм”)

Супер Боул XL Питсбърг Стийлърс – Сиатъл Сийхоукс 21:10 („Форд Фийлд)

Супер Боул XLI Индианаполис Колтс – Чикаго Беърс 29:17 („Долфин Стейдиъм”)

Супер Боул XLII Ню Йорк Джайънтс - Ню Инглънд Пейтриътс 17:14 ("Юнивърсити ъф Финикс Стейдиъм")


Шампиони в Супер Боул:


5
Сан Франциско 49ерс (1982, 1985, 1989, 1990, 1995)
Далас Каубойс (1972, 1978, 1993, 1994, 1996)
Питсбърг Стийлърс (1975, 1976, 1979, 1980, 2006)


3

ЛА/Оукланд Райдърс (1977, 1981, 1984)
Вашингтон Редскинс (1983, 1988, 1992)
Грий Бей Пакърс (1967, 1968, 1997)
Ню Инглънд Пейтриътс (2002, 2004, 2005)
Ню Йорк Джайънтс (1987, 1991, 2008)


2
Маями Дофинс (1973, 1974)
Денвър Бронкос (1998, 1999)
Балтимор/Индианаполис Колтс (1971, 2007)


1
Ню Йорк Джетс (1969)
Канзас Сити Чийфс (1970)
Чикаго Беарс (1986)
Сейнт Луис Рамс (2000)
Балтимор Рейвънс (2001)
Тампа Бей Буканийрс (2003)

Най-много участия в мача за Супер Боул има Далас Каубойс – 8, следвани от Питсбърг Стийлърс и Денвър Бронкос, които са с 6.

Само 6 отбора нямат нито едно участие в мача за Супер Боул – Аризона Кардиналс, Детройт Лайънс, Кливлънд Браунс, Ню Орлиънс Сейнтс, Джаксънвил Джагуарс, Хюстън Тексанс.

Най-много финали е посрещнал „Луизяна Супердоум” – 6, а по 5 имат "Роуз Боул" в Пасадена, и „Долфин Стейдиъм” в Маями.

NFC води на AFC по победители в Супер Боул с 22:20
. Освен това отборите от NFC държат и най-дългата серия от поредни победи. Това е в периода между 1985-1997 година.

От Теодор Михайлов , Топспорт.бг

_________________
Изображение

Изображение

http://www.juventus-bulgaria.com/content/view/2103/65/ - тук можете да откриете инфо за фенклуб "Ювентус-България" :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Американски футбол
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2008 19:59 
Offline
L.D.S.
Аватар

Регистриран на: 05 Апр 2008 14:34
Мнения: 2596
Местоположение: Дряново
Отбор: Локомотив (Дряново)
Мача на звездите в NFL

Всичко за Про Боул


С цел популяризирането на американския футбол в България „Топспорт.бг” ще запознае читателите си с правилата на играта, структурата на NFL, с тактическото разпределение в отделните тимове и с някои от най-ценните трофеи. Предлагаме на вашето внимания статията за Мача на звездите, известен като Про Боул.

Подобно на останалите силно разпространени спортове в Америка, така и в NFL след края на сезона се провежда Мач на звездите, който предизвиква небивал зрителски интерес. Трофеят, който печели отборът победител в този двубой се нарича Про Боул.

Срещата за Про Боул се провежда в края на сезона, след като финалът за Супер Боул е излъчил шампиона. От януари 1980 има традиция мачът за Про Боул да се провежда на „Алоха Стейдиъм” в столицата на Хавайте Хонолулу.

В Мача на звездите един срещу друг излизат сборни отбори на двете конференции. Така е от 1970, когато двете алтернативи лиги AFL и NFL се обединяват и се превръщат в двете конференции на NFL – AFC и NFC.

В сезоните между 1950 и 1971 година, тогавашната NFL също е провеждала Мач на най-добрите си футболисти, като разделението на отборите е ставало на териториален принцип Изток срещу Запад, както в момента е практиката в NBA.

Изборът на тези, които ще се представят в Про Боул е поверен на феновете, които избират любимите си звезди със специално гласуване. Разбира се в този мач се залага най-вече на шоуто и затова е прието играта да преминава с доста по-коректно отношение между състезателите, отколкото в редовен мач от NFL.

Екипите на двата тима са подбрани според отличителния цвят на конференцията. Прието е със синьо да играят представителите на NFC, а с червено тези на AFC. Въпреки това всеки футболист участва в мача с шлема на тима, за който се състезава в лигата. Такова е правилото и за номерата на екипите. Когато се получи съвпадение обаче е прието играча с по-малък опит да отстъпи и да вземе друг номер.

След края на срещата се дава награда и за най-полезен играч (MVP) като до 1972 година практиката е да се отличават един футболист от защитната формация и един от атакуващата. От 1973 насам за MVP се обявява само един играч, най-заслужилият.

1971
NFC - AFC 27:6 “ЛА Мемориал Колизеум”
1972 AFC - NFC 26:13 “ЛА Мемориал Колизеум”
1973 AFC - NFC 33:28 “Тексас Стейдиъм”
1974 AFC – NFC 15:13 “Ароухед Стейдиъм”
1975 NFC – AFC 17:10 „Маями Ориндж Боул”
1976 NFC – AFC 23:20 „Луизиана Супердоум”
1977 AFC – NFC 24:14 „Кингдъм”
1978 NFC – AFC 14:13 „Тампа Стейдиъм”
1979 NFC – AFC 13:7 „ЛА Мемориал Колизеум”
1980 NFC – AFC 37:27 „Алоха Стейдиъм”
1981 NFC – AFC 21:7 „Алоха Стейдиъм”
1982 AFC – NFC 16:13 „Алоха Стейдиъм”
1983 NFC – AFC 20:19 „Алоха Стейдиъм”
1984 NFC – AFC 45:3 „Алоха Стейдиъм”
1985 AFC – NFC 22:14 „Алоха Стейдиъм”
1986 NFC – AFC 28:24 „Алоха Стейдиъм”
1987 AFC – NFC 10:6 „Алоха Стейдиъм”
1988 AFC – NFC 15:6 „Алоха Стейдиъм”
1989 NFC – AFC 34:3 „Алоха Стейдиъм”
1990 NFC – AFC 27:21 „Алоха Стейдиъм”
1991 AFC – NFC 23:21 „Алоха Стейдиъм”
1992 NFC – AFC 21:15 „Алоха Стейдиъм”
1993 AFC – NFC 23:30 „Алоха Стейдиъм”
1994 NFC – AFC 17:3 „Алоха Стейдиъм”
1995 AFC – NFC 41:13 „Алоха Стейдиъм”
1996 NFC – AFC 20:13 „Алоха Стейдиъм”
1997 AFC – NFC 26:23 „Алоха Стейдиъм”
1998 AFC – NFC 29:24 „Алоха Стейдиъм”
1999 AFC – NFC 23:10 „Алоха Стейдиъм”
2000 NFC – AFC 51:31 „Алоха Стейдиъм”
2001 AFC – NFC 38:17 „Алоха Стейдиъм”
2002 AFC – NFC 38:30 „Алоха Стейдиъм”
2003 AFC – NFC 45:20 „Алоха Стейдиъм”
2004 NFC – AFC 55:52 „Алоха Стейдиъм”
2005 AFC – NFC 38:27 „Алоха Стейдиъм”
2006 NFC – AFC 23:17 „Алоха Стейдиъм”
2007 AFC – NFC 31:28 „Алоха Стейдиъм”
2008 NFC - AFC 42:30 „Алоха Стейдиъм”

NFC и AFC имат по 19 победи в Про Боул.

Най-резултатният
двубои е този от 2004 година, завършил с победа за NFC с 55:52.

Най-голямата разлика
е при победата на NFC над AFC с 45:3.

Най-дълга серия
победи държи NFC с 4 поредни победи от 1978-1981.

Най-често MVP е ставал куотърбек – 13 пъти, втори са уайд ресийвърите със 7.

Само два
мача за Про Боул са били решени в Овъртайма – 1993 и 1997 година.

Най-много пъти MVP
е ставал играч на Бъфало Билс и на Кливланд Браунс. Двата тима имат по 4 представителя с ценното отличие.

Шон Тейлър бе избран в състава на NFC за предстоящия Про Боул, но малко по-късно бе прострелян фатално от крадци в дома си. Той е първият обявен за Про Боулър посмъртно.

В състава на мажоретките за Про Боул влизат по една представителка на всеки тим.

От Теодор Михайлов , Топспорт.бг

_________________
Изображение

Изображение

http://www.juventus-bulgaria.com/content/view/2103/65/ - тук можете да откриете инфо за фенклуб "Ювентус-България" :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Американски футбол
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2008 15:14 
Offline
L.D.S.
Аватар

Регистриран на: 05 Апр 2008 14:34
Мнения: 2596
Местоположение: Дряново
Отбор: Локомотив (Дряново)
Стачка при шампионите за пари


Уайд рисийвърът на НЙ Джайънтс Плексико Бърес обяви безсрочна стачка с искане за нов контракт. Играчът, отбелязал победния тъчдаун за успеха със 17:14 срещу Ню Инглънд на Супербоул XLII, отказа да тренира със съотборниците си докато преговорите между "гигантите" и мениджъра му Дрю Розенхаус не приключат. "Искаме сделка, която да ме остави още дълго в НЙ Джайънтс. Не съм доволен от напредъка на разговорите и реших да не участвам в заниманията. Искам към мен да бъде показано нужното уважение", обясни решението си Бърес.

Уайд рисийвърът изкара целият минал сезон с контузия в глезена, заради която легна под ножа в средата на февруари. Бърес тренираше единствено в деня преди мача, но това не му попречи да завърши с рекордните в кариерата си 12 тъчдауна и да бъде №1 от всички свои съотборници със 70 уловени паса за общо 1025 ярда. Плексико има още три години от сегашния си договор, като ще получи $3.25 млн. през следващия сезон, $3.5 млн. през 2009 г. и $3.75 млн. през 2010 г., което е далеч от най-високо платените играчи на поста. Преди две седмици Теръл Оуенс (Далас) подписа за три години срещу $27 млн. Същата сделка сключи Ранди Мос (Ню Инглънд), а Лари Фицджералд (Аризона) сложи подписа си под четиригодишен договор за $40 млн., от които $30 млн. гарантирани.

НЙ Джайънтс имат допълнителни $4 млн. на разположение до тавана на заплатите, освободени след отказването на Майкъл Стрейхън. Нови договори обаче чакат гардът Крис Сний (зет на треньора Том Кофлин) и рънингбека Брандън Джейкъбс. Ендът Оси Уменийора също поиска подобряване на финансовите си условия.
Към главоболията на генералния мениджър Джери Рийз се прибави и скандалът в петък с тайтенда Джеръми Шоки. Според очевидци двамата са си крещяли в продължение на няколко минути и накрая се е трябвало да бъдат разтървани за да не се стигне до бой. Шоки, който счупи крак две седмици преди края на редовния сезон и пропусна Супербоул XLII, е поискал обяснение какви са плановете на Рийз за него. Тайтендът, който бе избран под №14 в драфта през 2002 г., бил недоволен от ширещите се коментари, че заместникът му Кевин Бос пасва по-добре на схемата на игра, и заплашил, че ако не му бъде гарантирано титулярно място няма да се яви за предсезонния лагер след две седмици. Според слуховете през април Ню Орлийнз сейнтс са били заинтересувани от привличането на Шоки, но до сделка не се е стигнало.

ЙОРДАН БОЖИНОВ

_________________
Изображение

Изображение

http://www.juventus-bulgaria.com/content/view/2103/65/ - тук можете да откриете инфо за фенклуб "Ювентус-България" :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Американски футбол
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2008 15:52 
Offline
L.D.S.
Аватар

Регистриран на: 05 Апр 2008 14:34
Мнения: 2596
Местоположение: Дряново
Отбор: Локомотив (Дряново)
Български тим изигра първия си мач в американския футбол

Изображение

На 18 май, в азиатската част на Истанбул, се проведе първата официална среща на българския отбор по американски футбол Team Sofia. Домакини на срещата бяха Istanbul Cavaliers. Това бе първият официален приятелски мач на българския отбор с пълна екипировка и по всички правила на американският футбол. Едва на 1 година, младият отбор на Team Sofia показа изключително добро ниво на физическа и тактическа подготовка срещу по-опитния и подвизаващия се вече 8 години в турската лига отбор на Istanbul Cavaliers. Очакванията бяха за лесна победа на турския отбор – това подсказваше и резултата на почивката 14:0. В началото на втората половина обаче, след отличен пас в средната зона на куортърбека Християн Чан, капитанът на нападението на българския отбор Ники Ангелов, отбеляза първия тъчдаун в историята на българския американски футбол. Мачът бе изключително напрегнат и въпреки самоотвержената игра на българския отбор, опитът на турския тим надделя и след размяна на по още един тъчдаун, мачът завърши 22:16. След груповата снимка и поздравленията, българският отбор тръгна обратно за България с чувство за гордост и оптимизъм. На този мач се видя, че за малкия период от време от който съществува, воденият от Христо Гурковски отбор се развива изключително бързо и е само въпрос на време той да излезе и на европейската сцена и да стане за пример на формиращите се в много български градове отбори по тази изключително атрактивна и вълнуваща игра наречена Американски футбол.

SPORTAL.BG

_________________
Изображение

Изображение

http://www.juventus-bulgaria.com/content/view/2103/65/ - тук можете да откриете инфо за фенклуб "Ювентус-България" :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Американски футбол
МнениеПубликувано на: 27 Юни 2008 20:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2006 19:58
Мнения: 2144
Местоположение: Плевен
Отбор: Спартак 1919 (Плевен)
днес разбрах,че и в Плевен имало отбор по американски футбол :shock: :shock: :shock: :) Pleven Bravehearts се казва.На 5 юли ще играят мач на стадиона на гаргите с Team Sofia.Очаквам победа на нашите момчета :first: :a034: :lol: иначе май в България има още два отбора - още 1 софийски и един благоевградски


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Американски футбол
МнениеПубликувано на: 27 Юни 2008 21:20 
Offline
L.D.S.
Аватар

Регистриран на: 05 Апр 2008 14:34
Мнения: 2596
Местоположение: Дряново
Отбор: Локомотив (Дряново)
spartak forever написа:
днес разбрах,че и в Плевен имало отбор по американски футбол :shock: :shock: :shock: :) Pleven Bravehearts се казва.На 5 юли ще играят мач на стадиона на гаргите с Team Sofia.Очаквам победа на нашите момчета :first: :a034: :lol: иначе май в България има още два отбора - още 1 софийски и един благоевградски


Ако не се лъжа има 7 отбора в България :wink: Иначе очакваме да предоставиш подробности от мача на 5 Юли :D

_________________
Изображение

Изображение

http://www.juventus-bulgaria.com/content/view/2103/65/ - тук можете да откриете инфо за фенклуб "Ювентус-България" :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Американски футбол
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2008 14:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2006 19:58
Мнения: 2144
Местоположение: Плевен
Отбор: Спартак 1919 (Плевен)
В Плевен ще играят американски футбол

Колкото и необичайно да звучи за някои, в Плевен си имаме и отбор по… американски футбол. Първата среща на плевенския отбор “Смели сърца” ще е на 5 юли от 17 часа на стадион “Белите орли”, а техен съперник в мача ще е отборът на “Тим” - София.
Плевенският клуб е съвсем нов - регистрацията му стана факт едва преди няколко седмици, макар че младежите тренират от около половин година. Инициативата е на Младежкия информационно-консултантски център “Интелект” с председател Милен Първанов. Той разказа още, че привърженици на американския футбол - ученици от няколко плевенски училища, са решили да създадат в Плевен клуб. От това ядро започва всичко и след няколко дни първият мач ще е факт.
Плевенският клуб “Смели сърца” е вторият регистриран в страната по американски футбол.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Американски футбол
МнениеПубликувано на: 04 Юли 2008 01:52 
БРАВО,нека да се популизира тоя отбор малко,аз четох че преди 6-7 год. е имало първенство с 4 отбора 3 софийски и 1 пловдивски отбор ама вече няма ,сега сте само 2.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Американски футбол
МнениеПубликувано на: 04 Юли 2008 14:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2006 19:58
Мнения: 2144
Местоположение: Плевен
Отбор: Спартак 1919 (Плевен)
Плевен с отбор по американски футбол

В събота на “Белите орли” ще се проведе демонстрационно състезание

Изображение

На 5 юли от 17 часа на стадион „Белите орли” в Плевен ще се проведе първата официална среща по американски футбол в града ни. Тя ще има демонстративен характер и ще е между отборите на клуб “Смели сърца” - Плевен и “Тийм София” - София.
Спортен клуб „Смели сърца” е регистриран на 18 юни тази година, като той има първия официално регистриран отбор по американски футбол в областта. Председател е ръководителят на Младежкия информационно-консултантски център „Интелект” Милен Първанов.
Целите, които си поставя новият спортен клуб, са да обединява усилията на членовете на сдружението, спортистите, спортните деятели и любители за развитие на американския футбол, както и да работи за неговото популяризиране и развитие в региона, да подпомага и координира дейността на членовете си за развитие и постигане на престижни резултати и да организира и провежда спортни прояви и състезания за постигане на социален ефект от дейността на сдружението в гражданското общество.
Клубът ще си партнира с властите за създаване на условия за осъществяванеспортната дейност на членовете си, както и ще оказва помощ на спортисти, треньори, спортни и други деятели, имащи принос за утвърждаване спортната слава на клуба, след прекратяване на спортната им кариера и оттеглянето им от активна дейност в полза на обществото.
Срещата в събота ще бъде открита в 17 часа с демонстрация на техники „фул контакт”, която ще направят представители от софийския клуб. Същинският мач по американски футбол ще започне около 17.40 часа, като двубоят ще приключи около 18.50 часа.
Очаква се като гости на първия демонстративен мач по американски футбол да присъстват депутати, областният управител на Плевенска област, представители на областната администрация, общински съветници, представители на младежки неправителствени организации и граждани.

в-к посредник


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Американски футбол
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2008 18:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2006 19:58
Мнения: 2144
Местоположение: Плевен
Отбор: Спартак 1919 (Плевен)
Демонстрационна среща по американски футбол събра фенове в Плевен

В събота от 17 часа на стадион „Белите орли” в Плевен се проведе първа демонстрационна среща по американски футбол. Тя беше между отборите на “Смели сърца” от Плевен и единствения засега тим в този спорт, който има професионално и обучително направление - “Тийм София” - София.
Само две седмици след като спортен клуб „Смели сърца” е регистриран официално, момчетата от него имаха и първи мач в областта, а след няколкото мача в София на гостите - и в страната. Председателят на тима Милен Първанов е успял да влезе във връзка с клуба в София и така се е стигнало до тази среща, която имаше и обучителен характер. Както за момчетата от отбора, така и за около стотината фенове, които бяха дошли на стадиона, за да се запознаят отблизо с този спорт. Той все още е напълно непознат за нашата страна, защото България е една от малкото останали страни в Европа, които не го развиват.
Изображение
За американския футбол у нас се знае само от филмите, но пък често се бърка с ръгбито. В Америка той е започнал своето развитие през 19 век, като още в началото на 20-и с него започват да се занимават в университетите. В началото на века има и доста контузени и дори простили се с живота футболисти. Това налага тази опасна игра да промени правилата си. Въвежда се специална екипировка, забраняват се някои схеми на игра. От 1912 година се определя големината на терена, а от 1920-а в САЩ се създават Американската професионална футболна асоциация (NFL), а след това и алтернативна лига (AFL).
Американски футбол в България започва да се развива от миналата година, но още през 90-те години на вече миналия век се правят опити да се създаде отбор. Поради кризата тогава тази идея не среща поддръжници, за да дойде 2007-а, когато благодарение на Христо Гюрковски и негови приятел в София се създава отбор по този спорт.
Срещата в събота беше открита с демонстрация на техники „фул контакт”, които представиха състезателите на столичния тим. Те бяха обяснени на публиката от г-н Гюрковски, но в голямата си част останаха неразбрани от дошлите да наблюдават срещата. Тя пък започна около 17.30 часа.
Гости на първия демонстративен мач по американски футбол в Плевен бяха депутатите Румен Петков и Васил Антонов. Г-н Петков връчи на плевенския отбор подаръци - тениски и топка, и поздрави участниците. На откриването на двубоя присъстваха още областният управител Цветко Цветков и държавният експерт на ДАМС Пламен Дунчев. Сред организаторите на двубоя, и след това гост на мача, беше и председателят на Областния съвет на БСП Любомир Петков.

Отборът на "Тийм" - София направи демонстрация на правилата в пълна спортна екипировка.
Изображение

Отбор „Смели сърца” се представи достойно на мача в събота. Играта на момчетата в отбора, чиято средна възраст е около 17 години, беше стимулирана и от факта, че ръководството на столичния тим обяви, че от тази среща ще се изберат най-добрите, които да бъдат включени в национален тим, който да участва в международни срещи. Това и ще накара плевенския отбор да тренира още по-активно през следващите месеци. Ръководството му пък е в процес на договаряне на място за база - в ДФСГ „Интелект”. За момента тимът на Плевен по американски футбол е съставен от ученици от Математическата гимназия и ГПЧЕ, като ще се набират и още желаещи да тренират този нов спорт.


Христо Гюрковски:
Американският футбол е много лесен, но и много труден спорт

Христо Гюрковски е основател и старши треньор на „Тийм София”. Играл е дълги години във френската Първа дивизия. Бил е част от националния отбор на Франция по американски футбол през 1992 година. През 2007 г. със свои приятели се заема с трудната задача да основе отбор по американски футбол в България. Още през май миналата година в отбора се записват около 100 човека. Първите тренировки се провеждат на терена на Националната спортна академия без екипировка. Само за 6 месеца тимът от столицата закупува пълна екипировка и тренировъчни материали.

Изображение

- Г-н Гюрковски, разкажете ни нещо за тази игра. Откога тя се практикува у нас?
- Практикува се малко повече от година. Официално американският футбол е у нас от май 2007 година. Преди това са правени опити да се създаде отбор, но безуспешно. Аз играх 15 години във Франция и след като се прибрах в България, мои приятели, повлияни от това, че в цяла Източна Европа и дори в Сърбия се развива много интензивно този спорт, буквално ме заставиха да организираме отбор. Тимът ни вече се състезава с пълна екипировка. Имаме много добра селекция. Средната възраст на отбора ни е около 17 години. Имаме вече и детска група. Разполагаме с помощник треньор от България и от Американското посолство. Поставили сме си много амбициозна програма за популяризирането на този спорт. Радостното е, че сега стартираме в Плевен, знам и за Благоевград, където отбор започва тренировки. В София вече имаме два отбора - нашия и от американци, живеещи в България. И се надяваме през октомври да започнем шампионат по „Флаг футбол”. Това е разновидност на футбола, но се играе без екипировка.
- Определено екипировката в американския футбол е много важна.
- Така е. Единственият отбор, който сега е способен да си позволи екипировка, е „Тийм София”. Тя е много скъпа. Около 180 евро без каската. Затова и ще готвим тимове, които да играят „Флаг футбол”. Най-добрите играчи ще играят с екипировката ни, защото тя е много скъпа. За нашия тим я купихме благодарение на спонсори. И засега само каските са собственост на играчите, които си ги изплащат на месечни вноски. Така успяхме бързо да развием този спорт, тъй като не се наложи играчите ни хем да тренират, хем да инвестират в екипировка.
- За година вие вече сте успели да се структурирате, но и да изиграете и някои международни срещи.
- Да. Вече имаме първа официална среща. Беше в азиатската част на Истанбул преди два месеца. Там направихме много добро впечатление с отличната си игра. В Турция имат много силна лига и въпреки че загубихме с 24:16, за нас се заговори като за добър тим.
- Разкажете ни нещо повече за правилата на тази игра?
- Американският футбол е много лесна, но и много трудна игра. Искам да подчертая, че екипировката не прави играча. Тя само допълва много добре подготвени играчи. Този спорт е много контактен и затова е нужен екип, който предпазва от травми. А за правилата, първо, искам да обясня, че този футбол символизира напредването на американците и завземането на територии. Отборът е съставен от 11 играчи. Срещу него са още толкова противници, които се защитават. Атакуващите имат 4 опита, за да напреднат с 10 ярда (около 10 метра). Ако това стане, тимът има още 4 опита за нови 10 метра, и така, докато се стигне до крайната зона (енд зон). Ако се пресече тази зона, се печелят 6 точки. Нападението става с къси, средни или дълги пасове, или с подаване на топката от ръка на ръка. Защитите правят всичко възможно атаката да се провали в тези 4 опита. Топката се подава веднъж напред и след това само назад.
- Имате ли подготвени съдии за тези мачове?
- Не. Сега ще учредяваме федерация и смятам да задължим всеки отбор, който ще е част от нея, да представи и съдии. Надяваме се те да бъдат обучени от представители от Американското посолство и да бъдат добре подготвени. На демонстрацията в Плевен имаме съдия от София, като и аз помагам.
- Много хора свързват този футбол с ръгбито. Какви са разликите?
- Като между сноуборд и ски. Двете имат обща база. Американският футбол е заимствал от ръгбито. Правилата са различни. Топката е по-малка. Пасовете са по-дълги.
- Изискват ли се специални терени?
- Не. Всеки футболен терен може да се адаптира за нуждите на играта.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: ИСТОРИЯ НА АМЕРИКАНСКИЯ ФУТБОЛ В БЪЛГАРИЯ
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2008 21:57 
Здравейте колеги и приятели!

Ето историята на Американския футбол в България.
Този спорт стъпва на родна земя още през далечната 1992 година, когато състезатели по вдигане на тежести и ръгби създават първия клуб по американски футбол в България - 'СОФИЙСКИТЕ ЛЪВОВЕ'. Негов треньор е Анди Смит - американец, състезавал се отвъд океана в колежанския отбор 'Сейнт Джоунс' и е бил на проби в 'SF 49ERS', в по-късен период здравеняците се водят от президента на клуба Цветозар Стойлов и Владимир Веков.
По това време в три града на България - София,Пловдив,Варна и Бургас се провеждат демонстративни срещи по американски футбол, а отборите са шампионите на Украйна -'Atlants' и 'Eagles' от Санта Барбара/САЩ.
В демонстративните срещи и учебни семинари се присъединяват и състезателите от 'Софийските лъвове'.
След време се създават още 3 отбора - 'Capitols', 'Хищниците' и 'Plovdiv Brothers'. В София по това време американския футбол е особенно популярен, като за пример ще посочим факта, че всеки съдебно- регистриран клуб наброява около 20 състезателя!
Учредена е 'БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО АМЕРИКАНСКИ ФУТБОЛ', която получава лиценз от 'ДАМС' за извършване на спортна дейност. Политиката на федерацията и на клубовете се популяризира сред гражданите, както и в училища, университети и други учреждения.
Учредена е секция 'Американски футбол' към Софийския Университет 'св.Климент Охридски'.
Най-активните сред създателите и пионерите на американския футбол в България са Борис Мутафчиев, Владимир Веков и Цветозар Стойлов.
Трите столични тима по американски футбол -
'Софийските лъвове', 'Capitols' и 'Хищниците' не срещат финансова подкрепа и това прунужадва срещите от 'Републиканското първенство' и мачовете за 'Купа София' , както и приятелските двубой да се играят без необходимата екипировка за този спорт, което в края на 20-век е парадокс...
Тежкото финансово положение в средата и края на 90 години, принуждават отборите да прекратят срещите си.
Основната част от пионерите на американския футбол в България към момента са състезатели на 'ТЕАМ SOFIA'.


Върнете се в началото
  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема     [ 15 мнения ]   Подобни теми Автор Преглеждания Последно мнение
Преглежда непрочетените мнения Форум за Южноамерикански футбол
Форум: Световен футбол
Anonymous 14711 13 Фев 2007 13:56
от HEBAR_HOOLS
Преглежда непрочетените мнения РУМЪНСКИ ФУТБОЛ
Форум: Румънски футбол
Anonymous 51864 05 Окт 2020 16:01
от Dmitrikosiv
Преглежда непрочетените мнения Сайтове свързани с Британският футбол
Форум: Британски футбол
Anonymous 11381 17 Фев 2009 22:45
от ddinev
Преглежда непрочетените мнения Гръцки футбол
Форум: Гръцки футбол
r.h. 11679 18 Фев 2008 17:47
от Dance
Преглежда непрочетените мнения КОНКУРС - Изработка на хедър: Германски футбол
Форум: Германски футбол
r.h. 4297 03 Мар 2007 21:37
от r.h.

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2008 phpBB Group

Контакти | Fans on Facebook | Игра с прогнози