bulgarian-football.com | bgclubs.eu | GOAL.bg | Левски София | ДЮШ Левски | bfl-team.com | pi4e.com | Dropbox | eRepublik
* Влез   * Регистрация

Последно посещение:
Дата и час: 15 Юни 2025 11:20

Български футбол GOAL.bg

Напиши нова тема Отговори на тема     [ 15 мнения ] 

Бихте ли участвали в подобно начинание
ДА! 81%  81%  [ 13 ]
НЕ!В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ! 13%  13%  [ 2 ]
ТРЯБВА ДА ПОМИСЛЯ :) 6%  6%  [ 1 ]
Общо гласове : 16
Автор Съобщение
 Заглавие: Отбор на феновете :)
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2010 16:55 
Аватар

Отбор: Бдин (Видин)
Цитат:
Колко от феновете на футбола (не само в България) са се поставяли на мястото на треньора на любимия си отбор и са си мислели, че ще се представят по-добре от него? Или пък са се надявали да видят точно определен играч със "свещената" фланелка. Или поне са си казвали: Ех, ако бях аз...!

Внимание, това скоро ще е възможно и в България. След като преди няколко месеца в Англия дадоха пример с мащабна и интензивна кампания по набиране на няколко хиляди акционери, с парите на които беше закупен петоразредния Нортфлийт и след като инициативата беше подета в други страни, сега вече има и български проект.

Малко предистория. След като става ясно, че на Острова се готви фенска покупка на футболен клуб, кандидатите да "бъдат придобити" не са един и два. Една от големите идеи е да се "вземе" Лийдс Юнайтед, но сделката пропада първо заради дълговете му и второ заради прекалено изразената идентичност на легендарния клуб, печелил два пъти старото издание на Купата на УЕФА (1968 и 1971) и стигал до полуфинал в Шампионската лига (2001).

Накрая вниманието се насочва към Грейвсенд & Нортфлийт. Клубът е придобит, след което всичко около неговото управление е в ръцете на феновете. Цвят на екипи, тактика, схема на игра, определяне на стартов състав, решения за трансфери - нещата се случват с гласуване в клубния сайт.

Удоволствието да се почувстваш част от играта в тази истинска социална мрежа е символично - 35 английски лири на година. Успехите не закъсняват и клубът вече с ново име (Ибсфлийт Юнайтед) печели ФА Трофи, с победен финал срещу Торки на Уембли. Никак нелошо като за начало.

Примерът е последван в още страни, като всеки момент ще тръгне италиански фенски клуб. Амбиции имат и в Испания, Русия и др.

Ами България? Този въпрос си задава преди няколко месеца Димитър Владимиров. След като решава, че все пак "от опит глава не боли", регистрира сайт и "играта започва". необходими за начало са "само" 20 000 акционери, които да инвестират малка сума (засега се изчислява на 2 български лева), с която да подпомогнат за начинанието в замяна на което да получат равен глас при вземане на решенията.

"Вариантите са два - да се купи съществуващ клуб или да се създаде нов. Вече има и предложения накъде да се насочим", разкрива Владимиров.

"Най-трудното в този проект е да убедя хората да си имаме доверие. Българите са прекалено наплашени от финансови пирамиди и разни други измами. Осъзнавам, че дори два лева трудно биха се дали. Проблем е и това, че у нас нямаме този навик - да плащаме за нещо в Интернет. Иначе един добър сайт може да е много полезен за всеки от бъдещите акционери. Това е "орган" на едно малко общество", допълва Димитър.

"Това е игра. Всички сме играли компютърни игри в които сме били мениджъри на футболен отбор и сме се вживявали доста в това. Е, представете си, че това може да стане действителност. Набираме необходимия брой фенове, осигуряваме бюджета за началото и започваме,"

"Знам че ще има и проблеми. Важно е къде се помещава този клуб, в коя дивизия е. Най-вече заради финансите в разходната им част. Някъде има изисквания за младежки школи и други подробности. Има и друга спънка - много от желаещите да са акционери ще са под 18 г., което не позволява да притежават финансови активи. Е, надявам се желаещите да се включат да са толкова много, че този проблем да не ни повлияе".

"Осъзнавам, че манталитетът ни в България ще направи нещата малко по-различни. Теорията е едно, а практиката, особено в нашите географски ширини - съвсем друго. Дано да не се окажа прав разбира се", разсъждава Димитър.

И сега главното - интернет страницата е достъпна на адрес - http://www.myfootballclub-bg.com. Подробно е описан начинът за регистрация, както и всичко необходимо, за да се задвижи системата. Топката е заложена за изпълнение на аут... Шут! Е, вече е във вашето поле, фенове!

Прочетох горепосочената статия вчера и мисля си ,че това е съвсем реално да се направи..не знам какво е станало явно идеята на този човек не е станала както я е замислиял.
Имам желание да осъществя тази идея ,имам и допълнителни към нея
и мисля ,че само цената на акците ще е различна :) защото така както е посочена 40 000 лева се събират, не съм сигурен че ще стигнат за В групата пък камоли ,ако се класираме за Б, където се изисква сериозен бюджет ,но сумата ще е приемлива ... Интересува ме има ли хора ,които биха се включили в това начинание.Предполагам ,че не съм единствения човек в България ,който иска да бъде част от футболен отбор.решенията ще се взимат от всички акционери ,единствената промяна сравнение с английския вариант е ,че треньора определя тактиката и стартовия състав ,акционерите ще участват в гласуване за Цвят на екипи, решения за трансфери,емблема,име на отбора,при незадоволителни резултати ще избират нов треньор с гласуване ,пак това са една част от нещата, които ще се гласуват и всеки има равен глас с другите акционери...всеки има право да вземе по една акция, за да може повече хора да се вклучат в това начинание ,ще изчисля горе долу какво ни трябва и по колко ще е акция, също така ще почна и със сайта ,от който ще се извършва цялата административна дейност...аз съм убеден, че всичко трябва да бъде прозрачно така ,че всеки акционер ще разполага с пълен отчет къде отиват парите, колко пари има и за всичко ставащо в клуба...чакам предложения за доискусоряване на идеята,така че повече хора да са доволни.Скоро в тази тема ще напиша как вървят нещата :) :first: :)

Последна промяна handzup на 10 Яну 2010 18:05, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Re: Отбор на феновете :)
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2010 17:55 
Аватар

Сега в тези редове ,които ще напиша ,са целите амбициите и т.н.
Стигнах до извод ,че най-вероятно ще купиме отбор,но все пак ще има гласуване дали да се създаде или да се купи отбор.Смятам отбора да се развива на базата на една силна ДЮШ.Мисля цената на акциите да е по 3 лева на месец, не е много, помислете си къде не сте давали тези 3 лева те ще се плащат на веднаж за различни периоди ,всеки както му е по удобно (3 месеца,6 месеца,9 месеца и 1 година).Иначе казано 36 лева на година се събират от акционер.Всеки акционер ще получи документ удостоверяващ ,че има акции в клуба както и парола за влизане в сайта, сега проучвам начините за плащане на сумите и скоро ще имам пълната имформация.Акциите ще са 20 000 ,после се затвяря възможноста да се купуват акции.Измислих и начина всички да сте в течение какво става с отбора.С част от парите ще се купи снимачно оборудване, с което ще се заснема всяка една тренировка,футболен мач или друга проява на отбора.Тези видео записи ще бъдат качвани на торент тракер и всеки акционер ще получи достъп до него с уникална парола и неговото потребителско име в сайта.Ако някой има предложения как да направя някои от нещата да казва, готов съм да изслушам всеки един :)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 10 Яну 2010 21:48 

идеята е добра аз ще участвам
кажете конкретно как и кога започват реалните действия

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2010 22:05 
Аватар

ами сега се правят приготовленията за сайта аз лично се занимавам с текстовете и после само ще ги нанеса :) след това трябва да се съберат достатачно хора акционери и купона започва ;)

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2010 00:10 
Site Admin
Аватар

Отбор: Левски (София)
Проекта пропадна не се заблуждавайте, нищо няма да стане интереса е нулев! Дори сайта вече несъществува

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2010 00:27 
Аватар

аз лично съм навит да пробвам ще се направи сайт и така на татак това не е проблем мисля си ,че може да успееме ... ето има хора който казват че идеята им допада просто трябва време да се съберат хора и всичко ще е прозрачно разходите и приходите ще бъдат обевявани до стотинка

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2010 12:50 
Аватар

Намерих човек а сайта днес го почваме :)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 11 Яну 2010 13:19 

Отбор: Добруджа 1919 (Добрич)
Вярвате ли си? Не се заяждам, а гледам по-реално на нещата. Съвсем ясно е за всеки, че България не е Англия, нито Италия, Испания и тн. Разликите са много. Пари, манталитет и тн. За осъществяването на такъв проект, като начало е нужно само едно нещо - сериозни хора, които работят, които са доказали, че са сериозни, не са егоисти и тн. Ако си мислите, че проект като този може да бъде воден от деца, жестоко се лъжете. Дори при наличието на достатъчно отговорни хора, все ще излезе някой недоволен, някой, който ще прави интриги и ще повлече и други със себе си, което се равнява на провал!
Пречките съвсем не спират тук, има още един куп занимавки и тн, които дори едва ли знаете, но не ми се занимава да обсъждам всичко това, а и нямам времето да го правя.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2010 14:15 
Аватар

Добре защо пък да не успееме...съгласен съм ,че тук ще е по сложно да се направи такъв отбор съгласен съм и че все някои ще се намери които да прави интриги ама това къде го няма за такива хора
просто е по лесно да кажете няма да става не се занимавай ние сме Българи нищо нестава от нас...
колкото до занимавките знам ,че има доста ,че неги знам всичките ми е пределно ясно но имали човек който се е родил научен

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2010 21:11 
Site Admin
Аватар

Отбор: Левски (София)
Това инфо което си постнал е от сайта по самата идея, ама както виждаш сайта вече не е активен, така че си прави сметки какъв е бил успеха

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2010 21:22 
Аватар

ами знам какъв е ефекта май този човек е дохнал с парите и е зае*ал всичко това е ефекта...говорил съм с доста хора който са навити да участват с подходяща рекламна кампания и подобрения малко на първоначалната идея на този човек ще стане работата

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2010 19:17 
Аватар

така да кажа ,че се работи върху сайта и другите неща имам някой въпроси който просто не можах да намеря имформация за тях...сега ще изредя въпростите който са ми в главата така ,че да направя сметка малко пред история на възникването на въпросите...2 възможности да се купи отбор или да се основе такъв...и тук съответно идва първия въпрос "1.Колко струва отбор от "Б","В" и "Обласните групи"? Може да ви се стори смешен ,но като се замисли човек е важен.... след това "2.колко ще струва един следно статистически футболист горе долу от "В" примерно за подсилване на отбора?" ...специално тези въпроси ме мъчат иначе за другите ще видя дано и съм намеря имформацията защото да не ви отнемам времето...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 12 Яну 2010 19:17 
Аватар

Благодаря предварително за помоща!

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Re:
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2010 21:14 

Отбор: Добруджа 1919 (Добрич)
handzup написа:
така да кажа ,че се работи върху сайта и другите неща имам някой въпроси който просто не можах да намеря имформация за тях...сега ще изредя въпростите който са ми в главата така ,че да направя сметка малко пред история на възникването на въпросите...2 възможности да се купи отбор или да се основе такъв...и тук съответно идва първия въпрос "1.Колко струва отбор от "Б","В" и "Обласните групи"? Може да ви се стори смешен ,но като се замисли човек е важен.... след това "2.колко ще струва един следно статистически футболист горе долу от "В" примерно за подсилване на отбора?" ...специално тези въпроси ме мъчат иначе за другите ще видя дано и съм намеря имформацията защото да не ви отнемам времето...

За цена не мога да говоря с точност. Зависи от това кой държи отбора, дали собственик, дали община или дали е селски. Дори във "В" група, хич не е евтино. Имайки предвид разходи като транспорт, вода и ток на стадиона, охрана, заплати, премии, екипировка и тн и тн, поне едно 50 000 според мен. Колкото до заплатите - тук пак има няколко "зависи". Ако отбора е селски или от предградие на някой град, то много често точно определена заплата няма, а се играе примерно на 20/30 лв на мач + бонус при победа, евентуално и за равен. Аз така бях. В повечето отбори от "В" група, ритат предимно възрастни на по 30-35-40г. и почти всеки е на минимална работна заплата.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2010 23:41 
Аватар

South^Front-d4, Благодаря ти за имформацията

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема     [ 15 мнения ] 

Подобни теми Автор Преглеждания Последно мнение
Преглежда непрочетените мнения Снимки на стадиона
Форум: Спортист 2009 (Своге)
lms_X 245716 14 Окт 2009 23:39
от darkko
Преглежда непрочетените мнения На кое място ще завърши "Дунав" в Б Изток?
Форум: Сезон 2006/2007
DUNAV-RUSSE 177645 16 Сеп 2018 10:00
от Dearis
Преглежда непрочетените мнения Купата на България
Форум: Хебър 1918 (Пазарджик)
Anonymous 141190 04 Ное 2006 18:12
от StreeT_HunteR
Преглежда непрочетените мнения Отборът на Спартак - 2006-2007
Форум: Архив
Anonymous 132523 01 Яну 2007 16:25
от SPFC1919
Преглежда непрочетените мнения История на ФК "Спартак" Пловдив