bulgarian-football.com | bgclubs.eu | GOAL.bg | Левски София | ДЮШ Левски | bfl-team.com | pi4e.com | Dropbox | eRepublik
* Влез   * РегистрацияПоследно посещение:
Дата и час: 11 Авг 2022 07:43


Български клубове - Димитровград 1947 (Димитровград) | Стадион GOAL.bgНапиши нова тема Отговори на тема     [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Град Димитровград
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2007 23:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Окт 2007 20:34
Мнения: 300
Димитровград

Димитровград е град разположен в Южна България. Той се намира в Област Хасково и е в близост до град Хасково. Градът е втори по големина в областта след Хасково и е административен център на община Димитровград.

География

През Димитровград минават европейски транспортни коридори 4, 8, 9 и 10.

Община Димитровград е разположена на площ от 564 кв. км. Географското местоположение на общината й определя място на важно транспортно кръстовище в Южна България. Градът отстои на 220 км от столицата София, и на 18 км от областния център Хасково. Най-близкото българско пристанище е Бургас - на 215 км., а гръцкото пристанище Дедеагач (Александруполис) на Бяло море е на около 260 км. Най-близката безмитна зона се намира в Пловдив - на 78 км, а най-близкият граничен пункт е Капитан Андреево - на 100 км. Населението на община Димитровград е около 45 000 души.


Изображение
Изглед от градския парк

Общината има мека и къса зима, сухо и горещо лято и недостатъчно количество годишни валежи. Разположена е на 100 м надморска височина. Земните пластове в общината са богати най-вече на варовик, лигнитни въглища и глина. Добиват се също инертни и кариерни материали. Общината разполага с голям воден ресурс. Тук се намират реките Марица, Меричлерска, Мартинка, Банска с общо около 8 330 хил. куб. м. регулирани водни маси. В гр. Меричлери се намират минерални извори с експлоатационен дебит 30 л/сек. и температура на водата 35.4 градуса.

История

Димитровград е основан на 2 септември 1947 г. с указ на тогавашния министър-председател и лидер на БКП Георги Димитров, като се свързват селата Раковски, Мариино и Черноконьово. За изграждането му е сформирано Младежко бригадирско движение, в което младежи от различни краища на страната са работили безплатно.

Изображение
Входът на историческия музей

Бившето село Раковски възниква в началото на XIX век на мястото на два турски чифлика. През 1873г. селото става гара на железопътната линия на барон Хирш и това ускорява развитието му.

Религии

В града има три църкви — „Свети Димитър“, "Свети Атанасий" в квартал Мариино и "Свети Георги" в квартал Черноконево. Много известен е параклисът в близкото село Добрич, където има аязмо с лечебна вода.

Църквата "Свети Атанасий" е изградена със средства на жителите на кв. Марииново, като за довършването и решаващо значение е имала финансовата подкрепа от българския гражданин, емигрирал в Съединените щати, д-р Христо Атанасов. Църквата е осветена от митрополит Арсений и отваря официално врати на 22 май 2003 г


Политика

Кмет на Димитровград е Димитър Хаджииванов, избран като независим кандидат, подкрепен от партия „Българска Социалдемокрация“. Това е неговият втори мандат.

Като цяло политиката в града се характеризира с местни колоритни личности и с много слаба партийност.


Икономика

Традиционно районът на Димитровград е с една от най-плодородните земи в страната. След създаването на града обаче там се развива химическата (химкомбината, днес фирма "Неохим") и циментова промишленост, която силно замърсява атмосферата и почвата. "Стожер" на местната икономика днес е неделният пазар, който е най-големият в страната.

Приоритетен дял в структурата на местната икономика заема промишлеността. Водещи отрасли за община Димитровград са: химическата, въгледобивна, и енергийна промишленост. Характерно за общинската икономика е доминиращото значение на големите промишлени предприятия, осигуряващи заетост и приходи за преобладаваща част от населението на общината. Водещите предприятия в общината са "Неохим" АД, разполагащо към момента с най-модерната инсталация за производство на амоняк, азотна киселина и амониева селитра; "Вулкан" АД, произвеждащо цимент и азбестови покрития и "Климатех" АД, произвеждащо климатична, вентилационна, въздухопречиствателна и отоплителна техника. На територията на общината се намира и ТЕЦ "Марица 3" ЕАД. Малките и средни предприятия преобладават в секторите текстилна, трикотажна и хранително-вкусова промишленост.

Фирмите с чуждестранно участие са в отраслите промишленост, търговия и услуги. Димитровград е на едно от първите места сред общините по обем на чуждестранни инвестиции.

В областта на селското стопанство най-разпространени за отглеждане в общината са зеленчуците, овощните насаждения и зърнено-фуражните култури.

Голямо значение за развитието на общината и на областта като цяло е намиращият се в Димитровград пазар за промишлена продукция, който е един от най-големите пазари на Балканския полуостров.

ПРИОРИТЕТИ ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНАТА

Имайки предвид, че Димитровград има добри традиции и опит в определени отрасли на промишлеността, както и промишлени предприятия с национално значение в тези отрасли, то определено бъдещето на общината е свързано с тяхното приоритетно развитие.

Развитието на туризма също има потенциал, обусловен от добрата транспортна осигуреност на общината, множеството изградени международни партньорства и наличието на минерални извори в района на гр. Меричлери. Предстои обвързването на града с изграждащата се Автомагистрала "Марица" и Трансграничните коридори № 4, 8 и 9, което още повече ще улесни достъпа до общината.

По пътя Димитровград - Хасково е изградено тържище "Марица" за пресни плодове, зеленчуци и цветя. Тази борса, заедно с наличието на най-големия в страната пазар за промишлени стоки в Димитровград, се явяват важна предпоставка за бъдещото развитие на търговията в региона.


Културни и природни забележителности

Най-красивата природна забележителност в Димитровград е паркът „Пеньо Пенев“, възстановен през 2004 г. В парка има около 15 езера. Има мнение, че реконструкцията и охраната не е на ниво.

В града има още два големи парка - "Никола Вапцаров" (по пътя към Хасково) и край Марица.


Театри

Драматичен театър „Апостол Карамитев“

Изображение
Сградата на театър "Апостол Карамитев"

Музеи

Дом-музей на Пеньо Пенев, бул. "Димитър Благоев" № 9, 0,50 лв.
Художествена галерия Петко Чурчулиев,Я АРТ
Исторически музей, ул. "Св. Климент Охридски" №7, тел: 0391/2 37 87 /уредници/, от 9:00 до 12:00 часа и от 14:00 до 17:00 часа; почивни дни - събота и неделя. За посещение в музея не се заплаща входна такса. Екскурзоводските беседи също са безплатни. Има печат.


Музика

Димитровград е града на рок/метъл групите

Flies In The Head
A Prose
A Parabola


Личности

Родени в Димитровград

Васил Гюзелев, професор, историк

Вежди Рашидов, художник

Васил Сгурев, академик, кибернетик

Петко Чурчулиев, художник

Здравко Нейчев, художник

Елин Топузаков, футболист, капитан на Левски (София) :evil:

Гергана, поп фолк певица


Живяли в Димитровград

Пеньо Пенев, поет

Литература

Тук няма град - тук всичко е мечти... (Пеньо Пенев)

Външни препратки

Официален сайт на община Димитровград

Официален портал на град Димитровград

Исторически музей - Димитровград

Радио и телевизия в Димитровград

Форум на град Димитровград


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2007 08:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Окт 2007 20:34
Мнения: 300
Цитат:
Стефан Димитров е новият кмет на Димитровград
Изображение
Стефан Димитров спечели балотажа в Димитровград.

Новната съобщиха за Дарик от щаба на кандидата на Коалиция „Да за Димитровград”. Информацията потвърдиха и от екипа на претендента за трети кметски мандат Димитър Хаджииванов.


След 2 мандата най-накрая свалиха Хаджито :twisted: Нищо не направи за града и за спорта в града :evil: Лошото е ,че кмет стана шефа на НЕОХИМ ,който е собственик на Химик :evil: Така нашият отбор може да стане нещо като сателит на техният ,но да се надяваме да живеем по-добре при него :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2008 15:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Дек 2006 00:48
Мнения: 2540
Местоположение: Курило
Какви са тез наводнения в Димитровград тез дни.Казаха че и естадиото е наводнено

_________________
Изображение
Изображение
Изображение


Всички видове застраховки към ЗК ЛЕВ ИНС.Отстъпки до 25%.
0883368440
0879331668


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2008 19:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Окт 2007 20:34
Мнения: 300
TOTTI10 написа:
Какви са тез наводнения в Димитровград тез дни.Казаха че и естадиото е наводнено


Ммм наводнение тук няма ,пък на естадиото не съм ходил отдавна :wink: ,ама утре ще видя на къв леш е станал :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Град Димитровград
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2008 00:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2008 20:23
Мнения: 214
Местоположение: The wild west
Отбор: Монтана 1921 (Монтана)
Skype: gundi45
Града ви мяса на нещо, иначе отбора ви е пълна трагедия..

_________________
На площад Сан Вавилон, и на кула Айфела, Синьо знаме ще се вее, само СЛАВА ще се пее!!! МОНТАНА ШАМПИОН АЛЕ АЛЕ!!!

Montana & CSKA

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Град Димитровград
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2008 02:41 
Offline
South Boys
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2008 01:43
Мнения: 1297
Местоположение: Стадион "Колодрума"
Отбор: Свиленград 1921 (Свиленград)
Skype: svilengrad1921
Идвал съм много пъти до Димитровград най вече до пазара за Автомобили.Хубав град но липсват барове... :lol:

_________________
Изображение

http://www.facebook.com/svilengrad1921


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2008 09:54 
Offline
South Boys
Аватар

Регистриран на: 18 Сеп 2007 16:41
Мнения: 2755
Местоположение: Благоевград
Отбор: Свиленград 1921 (Свиленград)
Skype: butraka
Само барове ли ? Кафета,магазини.. ;)

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2009 15:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Юли 2008 15:27
Мнения: 377
Местоположение: ЯМБОЛ
Отбор: Тунджа 1915 (Ямбол)
Историята не е за гордеене.

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2009 13:45 
Offline

Регистриран на: 13 Юли 2009 17:15
Мнения: 555
Отбор: ЦСКА (София)
Skype: juve_fan_bg
Така казват тези,които няма с какво да се гордеят...

_________________
СамоТИ!
Във сърцата ни!
За тебе пееме,
за теб живееме,
за тебе ще умрем!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re:
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2009 13:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Мар 2009 23:36
Мнения: 1007
Местоположение: Ямбол ; Пловдив
Отбор: Тунджа 1915 (Ямбол)
YAMBOLLADS написа:
Историята не е за гордеене.

ами да прав си , наистина Димитроград е приятно място , но не е за гордост това ,че е построен от комунистите.

_________________
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2010 19:38 
Offline

Регистриран на: 13 Юли 2009 17:15
Мнения: 555
Отбор: ЦСКА (София)
Skype: juve_fan_bg
Построен е от хората по заповед на комунистите,има разлика,иначе и аз не ги долюбвам...Хубав град е и като цяло едно от правилните решения на БКП :)

_________________
СамоТИ!
Във сърцата ни!
За тебе пееме,
за теб живееме,
за тебе ще умрем!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема     [ 11 мнения ]   Подобни теми Автор Преглеждания Последно мнение
Преглежда непрочетените мнения Град Своге
Форум: Спортист 2009 (Своге)
lms_X 58816 06 Ное 2007 12:47
от rommel
Преглежда непрочетените мнения Град Средец
Форум: Странджа Агрокорн (Средец)
kyynadd 56043 11 Яну 2010 10:20
от kondolov
Преглежда непрочетените мнения Град Несебър
Форум: Несебър (Несебър)
speedbreaker 26337 04 Сеп 2009 12:00
от Свиленград 1921
Преглежда непрочетените мнения Град РУСЕ
Форум: Дунав (Русе)
DUNAV-RUSSE 38998 22 Сеп 2010 17:20
от ruse1949
Преглежда непрочетените мнения Град Каварна
Форум: Калиакра 1923 (Каварна)
Del Pi3ro 36278 10 Юни 2008 16:50
от Del Pi3ro

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2008 phpBB Group

Контакти | Fans on Facebook | Игра с прогнози