Борислав Борисов – старши треньор на “Академик”: “Ядрото ще се запази, трябват ни само още 4-5 добри попълнения”
Публикувано на 6 юни 2013
Борислав Борисов е дългогодишен футболист на “Академик”, а в последните години изпълняваше функциите и на играещ старши треньор. Разговаряхме с него за изтеклия сезон и очакванията му в “Б” група.
- Боби, ето че този четиригодишен труд даде резултат?
- Да. Тогава с кмета на Свищов г-н Станислав Благов проведохме една среща и стигнахме до извода, че ако вървим по правилния път, рано или късно ще дойдат успехите. Мисля, че дойдоха. Нека обаче на подценяваме факта, че “Локомотив” (Мездра) бе изваден от групата. Докато играеха, не сме си правили илюзии, че можем да се преборим с тях. След отстраняването им обаче дойде нашият шанс и мисля, че го използвахме по най-добрия възможен начин. Искам да благодаря на момчетата, въпреки че през последните няколко седмици се създаде атмосфера, че не искаме да играем, защото, ако влезем, ще бъдат освободени футболисти. Отсега казвам, че ако остана в новия треньорски щаб, ще държа момчетата да останат в отбора. Наясно съм, че няма как да е на 100 %, но ще застана зад основната част. Тези хора донесоха успехите и не може с лека ръка да ги пренебрегнем.
- Имаше ли нежелание у някои играчи за влизане в професионалния футбол?
- Не, нежелание не. Просто се получи една скованост преди месец, когато предсрочно ни “вкараха” в “Б” група. Почна да се говори за президенти, треньори, спонсори, кой ще дойде, кой ще остане и се получиха неблагоприятни резултати. Говорих тогава с ръководство, с фенове, с приятели, че докато не стане факт, нищо не е свършило.
- През цялото време кметът Станислав Благов стоеше зад теб?
- Благодарение на него има грамотен футбол в Свищов. Дай Боже, сега да се направи сериозна организация за “Б” група и да се задържим, а после с времето ще дойдат другите неща. Така беше и във “В” група – един сезон обиграваш, втори обиграваш и всичко си идва с времето.
- Има ли нагласа в бизнеса да помага?
- През тези години бизнесът винаги е помагал кой с каквото може. Не може да се изискват огромни суми, но и десет лева да дадат, ги дават от сърце. Много хора милеят за нас. 90 % от футболистите са студенти, 60 % са свищовлии. Хубавото при нас е, че с хората от бизнеса сме приятели и почти през целия ден сме заедно.
- Кметът обяви, че оставаш в клуба със сигурност. С какъв старши треньор би искал да работиш?
- С човек, който иска да се занимава с футбол, независимо на колко години е. Да се разбираме и да върви отборът. Аз съм изграден, израснал съм тук. Не искам да съм факторът, а да помогна отборът да има бъдеще. Дали съм помощник или старши треньор – за мен е без значение.
- Ще продължиш ли да играеш?
- Може и да играя, но не се знае в коя група.
- Колко нови футболисти ви трябват?
- При очертаващата се силна “Б” група смятам, че 4-5 добри попълнения биха ни свършили работа. Ядрото го има, има и талантливи млади момчета. Просто трябват по-опитни – да ги поведат.
- Кои от младите футболисти показаха най-голямо израстване?
- Тошко Тодоров изпъкна над всички. Добрин Петров имаше много добри изяви, но и по-слаби. Това обаче го отдавам на младостта, не може да искаме от момче на 18 години от 14 мача да изиграе 14 на високо ниво. Благодаря им, че и в тренировки, и в мачове се опитваха да дават всичко от себе си. Осъзнаваме грешките и се опитваме да ги изчистваме, а грешки правят и националните отбори.
- Като треньор, ти наложи млади момчета и очевидно няма да имаш проблем с изискването за четирима собствени футболисти до 21 години във всеки мач?
- Дори и в последния решаващ мач започнах с трима млади в основния състав, а Кирил Фидин влезе в игра после. Имаме 5-6 млади наши играчи, на които мога да разчитам и да отговорим на изискването на БФС.
Анатоли ПЕТРОВ
http://www.dnesbg.com/sport/borislav-bo ... niyav.html