БОРИСЛАВ БОРИСОВ, старши треньор на “Академик”, пред в. “Борба”: “За “Б” група трябва да изградим боеспособен отбор, който да остави трайна следа”
Публикувана в брой: 232 / 2012-12-03
Видяна: 73 пъти
Свищовският „Академик” се представи силно през есенния полусезон на Северозападната „В” група. „Студентите” зимуват на трето място с 8 победи, едно равенство и две загуби. Головата им разлика е 34:8, като по отбелязани попадения са трети, а по допуснати - втори. На практика възпитаниците на Борислав Борисов паднаха само от първите два отбора - „Локомотив” (Мездра) и ФК „Червен бряг”, и завършиха наравно с четвъртия „Ботев” (Козлодуй), като и трите срещи бяха гости.
- Боби, доволен ли си от представянето на отбора?
- Няма как да не съм, при положение че с млад отбор и пет-шест попълнения, които се включиха в процеса на мачовете, постигнахме резултати, от които е доволна цялата общественост в Свищов.
- Във всяко следващо първенство се вижда израстване на „Академик”?
- За трета поредна година съм треньор и наистина има израстване, но нещата зависят и от финансовото състояние на клуба. Не може от нищо да правиш нещо.
- Обезпечен ли е финансово клубът?
- Да, каквото е обещано, е изпълнено до стотинка. Даже мога да кажа, че взехме някои премии, които не бяха предвидени в бюджета, благодарение на спонсори, които ни подкрепиха. Смятам, че и футболистите трябва да са доволни от финансовите условия. От тази година има и местни хора, които гледат на отбора като на свой, свищовски, и помагат кой с каквото може. Благодарен съм им. Благодаря на кмета Станислав Благов, който присъства на мачовете ни, когато е свободен, на ректора на Стопанска академия проф. Величко Адамов. Ако я има тази подкрепа и занапред, ще вървим нагоре.
- Нараства ли апетитът с яденето. Говори ли се вече за „Б” група?
- То се говори от две години и за „Б”, и за „А” група, но да погледнем реално на нещата. Не сме готови финансово за „Б” група. Най-лесно е да влезем, но няма смисъл да правим нещо нетрайно. Трябва да изградим боеспособен отбор, с който да оставим следа, а не да изпаднем веднага.
- Кои футболисти би отличил за представянето им през есента? При кои има най-голямо израстване?
- При Ради Чанов и Иво Михайлов. Не казвам, че при другите момчета няма израстване, но при двамата се вижда най-голямо и няма как да не ги отлича. Пожелавам и на другите догодина да повишат нивото си още.
- Включваш и юноши от школата в групата и в мачовете?
- Има момчета, които могат да бъдат използвани в дадени срещи и да трупат опит. То това е и целта - да налагаме наши юноши. Най-лесно е да се вземат хора отвън, но къде тогава да играят момчетата от Свищов.
- Какво предстои за зимните месеци?
- Проблемът е, че не се знае кога ще се поднови първенството, и не мога да направя план. Залагам около 50 дни за подготовка и 7-8 контролни срещи с добри отбори. Като казвам добри, имам предвид от „А” и „Б” група, за да видим дали можем да играем успешно на такова ниво.
- Набелязал ли си попълнения и за кои постове?
- Имам уверенията на някои футболисти, но да не избързваме, защото нещата зависят и от финансовата страна. Освен това в нашия футбол всичко се решава в последния момент. 2-3 месеца е много време. Иначе искам да взема вратар, защитник и халф. Напред сме горе-долу добре, но във фаза защита нямам равностойни хора, които да заместват титулярите.
Петко ПАВЛОВ
http://borbabg.com/?action=news&news=22808