bulgarian-football.com | bgclubs.eu | GOAL.bg | Левски София | ДЮШ Левски | bfl-team.com | pi4e.com | Dropbox | eRepublik
* Влез   * РегистрацияПоследно посещение:
Дата и час: 26 Фев 2024 03:25
Напиши нова тема Отговори на тема     [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Волейболен Клуб "ДОБРУДЖА"
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2007 15:52 
Волейболен Клуб "ДОБРУДЖА" ДОБРИЧ

Визитка:

Цветове на екипите жълто - зелени
Намира се в Спортен комплекс "Добротица"
Предлагани спортове: волейбол
Председател: Г. Василев
Лиценз № 000125
Телефон за контакти: 058/603276


Поява и развитие на волейбола в Добрич

Сведения за появата на волейболната игра в Добрич ни дава излизащият през 30-те години вестник "Добруджански глас".Така например в брой 37 от 6.06.1935 г. се говори за спортните прояви в Българската частна мъжка гимназия, където е обявено ,че вече трета година има състезания по футбол,лека атлетика,волейбол и хазена.Същият този вестникв броя си от 20.09.1936 г. съобщава ,че преди футболната среща на мъжките отборина "Глория" (Добрич) и "Елпис" (Констанца) ще се играе волейбол между женските "А" и "Б" отбори на дамската секция при спортен клуб "Глория". През тези години много популярно е било името на Дора Профирова като отлична лекоатлетка и притежаваща добри сръчности за волейбола. Играта обаче не намерила поддръжници и постепенно всичко замряло.По спомени на Никола Ганозлиев се сочи ,че игрище за волейбол е имало в двора на семейство Пинкович - ъгъла на улиците "Екзарх Йосиф" и "Марин Дринов".Мрежата е била завързана за черничево дърво от едната страна и за кола, с който подпирали въжето за простиране на пране от другата страна.Това е заслуга на синовете не Пинкович ,които са били студенти в Букурещ.По-късно през 40 - те години е имало и други квартални игрища - на улица "Бенковска" (щаба на Гранични войски) , на мястото на сегашния летен театър,на мястото на кино "Добрич" и други.
Първата волейболна среща в Добрич се провежда една година след присъединяването на Южна Добруджа към пределите на България по време на така наречения Велик добруджански събор на 5 октомври 1941 г. На полувремето на футболната среща Добрич - Варна , два софийски младежки отбора провеждат демонстрация на волейболната игра и разкриват емоционалността и динамиката на този спорт.Сред спортните клубове обаче това не дава очаквания резултат.Затова пък ентусиазирани ученици от мъжката гимназия под ръководството на учителя Иван Мавродиев (баща на актьора Стефан Мавродиев) започват всеки ден да прехвърлят топката над окачената на два кола мрежа в двора на мъжката гимназия (сега училище "Стефан Караджа").

Началото

Според катедра "История и организация на физическата култура" при Националната спортна академия в София за начало на организиран волейбол т.е. - спазване на играта,игрище,съдия,екипировка на отборите и др. се счита 6 май 1942 г. ,когато се играе официално обявената среща по волейбол между отборите на шестите и осмите класове на мъжката гимназия.Победа с 2:0 (15:12 и 15:13) постига отборът на осми клас. Със своята комплектна игра са се отличили Валентин Вантов - Ваната,Гоерги Момилов,Венелин Крушев,Иван Добрев - Девата,Милен Кутуев,Стоян Консулов, Иван Атанасов и др. По спомен на Георги Момилов (1997) игрището ,на което се е играло е било изградено от самите участници ,които с магарешка каручка са носили сгурия от жп-гарата за да покрият игралното поле.Пак по негови спомени през есента на 1944 г. е било електрифицирано градското игрище за волейбол (днес кино "Добрич") , за да се играят волейболни срещи между добричките волейболисти и военни от съветската армия.Заслуга за електрификацията има Кирил Мъглата.Постижения:

Вицешампиони през 1996 - 1997 г.

С националните екипи:

Коста Янакиев
Георги Василев
Росен Ганчев
Нели Маринова
Веселин Великов
Ивелин Николов
Цветан Тодоров
Милен Узунов
Апостол Апостолов
Даниел Пеев
Николай Янакиев
Иван Димитров
Мартин Радичков
Петър Кирчев
Галид Радичков
Величка Спасова
Кремена Белчева
Георги Тунчев
Иванка Кабакчиева
Мария Вучкова
Божидар Митанов
Ангел Василев

Треньорски кадри

Цветан Патев
Неделчо Колев
Димо Белчев
Боян Боянов
Стоян Харизанов
Недялко Георгиев
Румен Георгиев
Евгени Попов
Георги Иванов - Джекито
Цветан Колев
Стефан Маринов
Николай Папазов
Ставри Димитров
Койчо Колев
Вселин Великов
Богомил Йорданов
Мариела Христова
Стефан Златанов
Георги Василев


Международна дейност

Приятелските международни срещи ,независимо дали са завършели с победа или загуба, имат голяма стойност за историята.Но те се отразяват на авторитета на даден отбор,имат голямо значение при стимулирането на състезателите за усъвършенстването на тяхната подготовка.В тези срещи спортистите,освободени от мисълта за крайния изход, понякога изпълняват отделните елементи на играта нестандартно с повече фантазия и дързост.Треньорите имат възможност да споделят с колегите си за организацията на своята тренировъчна дейност,средства и методите , с които си служат по време на подготовка. С други думи - подобни прояви са свързани с обмяна на положителен опит ,който влияе прогресивно в работата като цяло.
Волейболистите от различните поколения на "Добруджа" са имали множество международни контакти.Прави впечатление ,че повечето от тях са с отбори от съседна Румъния - главно от Констанца. Румънската волейболна школа бе една от водещите в Европа десетилетия наред. А отборите на Констанца за мъже и девойки са били сред първите,в шампионатите на Румъния.По-многообразни са срещите за мъжкия и женския отбор на "Добруджа". Мъжете са играли мачове с отбори от Македония, Чехословакия, Германия, Италия, Гърция, Русия, Норвегия, Украйна, Турция и др. Женският отбор е срещал състави от Румъния, Германия, Испания и др.
В турнирите за купата на Европейската конфедерация по волейбол мъжкият отбор на "Добруджа" придобива право на участие три пъти - през 1993,1994 и 1997 г. Още първия през 1993 г. Апостол Апостолов,Даниел Пеев,Иван Димитров,Мартин Радичков,Светослав Хараламбиев, Диян Григоров,Станислав Стоянов,Петър Кирчев и Михаил Михайлов под ръководството на Евгени Попов започват с победа.За първия кръг техен съперник (определен по жребий) е отборът на "Щрасен" (Люксембург). Първата среща е в Люксембург и завършва с резултат 3:1 за добруджанци.Втората, играна в Добрич е с още по категоричен резултат - 3:0.
Във втория кръг "Добруджа" играе с "Мате Ашер" от град Нахария, Израел. По финансови причини управителният съвет на ВК "Добруджа" се съгласява и двете срещи да се проведат в Израел. Споменатият по-горе състав губи и двата мача съответно с 0:3 и 1:3 през ноември 1993 г. Трябва да отбележим ,че в състава на домакините от "Мате Ашер" са играли двама руснаци и един американец.Отборът на Добруджа оставя добри впечатления сред публиката на Люксембург и Израел от първите си участия в официално клубно първенство на Европа.
При второто участие в турнира на Европейската конфедерация през 1994 г. отборът на "Добруджа" е в състав: Апостол Апостолов, Цветан Тодоров, Даниел Пеев, Светозар Хараламбиев, Иван Димитров, Николай Янакиев, Михаил Михайлов, Мариян Петров, Станислав Стоянов, Диян Григоров и Димитър Добрев с треньор Георги Василев. В първия кръг той е домакин срещу "Звулум" - трети в шампионата на Израел с трима играещи руснаци в състава.Срещата върви в наложено от "Добруджа" темпо и добруджанци убедително повеждат с 2:0 гейма. И през третия гейм "зелените" водят до 9:4. Публиката очаква бърза развръзка за "чиста" победа с 3:0 гейма.Неочаквано гостите се разиграват,стига се до 12:10, двубоят е както се казва "на кръв". При 13:30 се създава най-неочаквана ситуация: Цветан Тодоров получава неприятна контузия в коляното. Треньорска грешка (не се реагира своевременно за лекарска смяна) и израелците печелят с 15:13. Загубили психологическо равновесие ,играчите на "Добруджа" отстъпват четвъртия гейм с 8:15. За тяхна чест обаче успяват да излязат от шока и в "тайбрека" побеждават с 15:11,като по този начин печелят мача с 3:2. Този резултат предопределя изхода от срещата реванш в Израел ,където "Добруджа" губи с 0:3.Пропилян е добър шанс и добруджанци отпадат от борбата още в първия кръг.
За съжаление ,след като придоби право за участие за трети път през 1997 г. "Добруджа" не можа да се включи в европейските клубни турнири поради липса на финансови сретства.


Любопитни факти

От провинциалните мъжки отбори най-много участия в "А" РВГ (елитна група) имат : "Миньор" Перник -38 ,"Локомотив" Пловдив - 38, "Арда" Кърджали - 26, "Хебър" ("Бенковски" , "Анди" , "Сила") от Пазарджик - 22, "Добруджа" Добрич - 21 , "Неохим" ("Химик". "Раковски") от Димитровград - 20, "Черно море" Варна - 20, "Септемврийска слава" Михайловград - 20, "Дунав Русе" - 18, "Металик" ("Торпедо",ВМЗ) от Сопот - 16

*
При направените допитвания между специалист, деятели. Почитатели на волейбола в Добрич най-добрите 12 състезатели при мъжете на "Добруджа" за тези 55 години се подреждат така: Валентин Вантов (1923). Георги Пенчев (1926-1995),Димо Белчев (1940) ,Румен Георгиев (1942) , Димитър Бобатинов (1941) ,Цветан Колев (1950) ,Георги Василев (1953) ,Веселин Великов (1954) ,Николай Недялков (1960) ,Росен Ганчев (1964), Цветан Тодоров (1966),Даниел Пеев (1970)
При жените 12-те най-добри за 55-летието изглеждат така: Момка Мирева - Вълчева (1929) , Златинка Симеонова (1938), Мария Илиева (1942),Станка Тодорова (1945), Райна Иванова (1950), Искра Петрова (1950), Венеция Дончева (1952), Божанка Костадинова (1956), Иванка Кабакчиева (1950), Иванка Ламбова (1964), Кремена Белчева (1968), Нели Маринова (1971)

*
Идеалната дванадесеторка на волейболисти по ръстови показатели, подгорвени и израсли в школата на "Добруджа":

Петър Кирчев (1976) - 204см
Станислав Стоянов (1968) - 201см
Пламен Великов (1980) - 201см
Мариян Петров (1970) - 200см
Христо Ников (1974) - 200см
Диян Григоров (1972) - 199см
Внцислав Узунов (1966) - 198см
Николай янакиев (1971) - 198см
Милен Узунов (1868)- 197 см
Светозар Хараламбиев (1969) - 196см
Галин Радичков (1979) - 196см
Росен Ганчев (1964) - 195см

*
Първата победа на мъжкия отбор на "Добруджа" над софийските грандове е постигната през декември 1990 г. над "Левски - Спартак" с 3:1. Две победи са регистрирани и през 1992 г. над "Левски" и "Славия" ,съответно с 3:0 и 3:1. Ще се запомнят и трите последователни победи в София над шампиона "Славия" през февруари - март 1997 г. с 3:1 за класиране в групата, и 3:0 и 3:00 в плейофите.Победи пак в столицата бяха регистрирани и над ЦСКА с 3:1 и 3:0.През целия период на разменено гостуване за шампионата на 1996 - 1997 г. мъжкият отбор на "Добриджа" не загуби нито една среща в зала "Добротица". Единствената загуба бе само от "Левски - Сиконко" в третия финален плейоф за шампионската титла с 1:3.

*
В съставите за девойки и жени дълги години играха сестрите Калинка и Румяна Димова. Това важи за близнаците Слави и Петър Савови,за братята Димо и Антон Белчеви,за братята Валери и Апостол Апостолови,Станимир и Пламен Станеви,Николай и Йордан Закови.Най-впечатляващо обаче е ,че волейболът свърза в семейна връзка Детелина Колева и Любомир Вълков,Миглена Костова и Апостол Апостолов,Станка Тодорова - Паломата с Георги Ганчев - Гандата. Във волейболните отбори на "Добруджа" са играли бащите на Даниел Пеев - Мартин Пеев и майката на най- високия волейболист Петър Кирчев - Недялка Димитрова.

*
Запомнете тези имена! Те бяха в цялостната организация на подготовката за постигане на най-големия резултат в историята на волейболната игра в Добрич - вицешампионската титла през 1996-1997 г. в Елитната национална група:

Даниел Пеев (1970) - 190 см
Цветан Тодоров (1966) - 190 см - най-добър нападател в шампионата.
Георги Тунчев (1969) - 198 см
Милен Узунов (1968) - 197 см
Ангел Василев (1968) - 194 см
Светозар Хараламбиев (1969) - 196 см
Иван Димитров (1973) - 193 см
Мариян Петров (1970) - 200 см
Михаил Михайлов (1975) - 190 см
Галин Радичков (1979) - 196 см
Петър Пенев (1978) - 182 см
Емил Георгиев (1978) - 190 см

Треньор: Румен Георгиев
Лекар: Георги Петров
Масажист: Гриша Абаджиев
Изпълнителен директор на ВК "Добруджа" : Недялко Георгиев
Главен треньор на ВК "Добруджа" : Евегени Попов
Ковчежник: Ангел Киров
Президент на ВК "Добруджа" : Стоян Павлов
Вицепрезидент: Кости Янакиев

източик: "История на волейболната игра в Добрич"
Автор: Неделчо Колев


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Волейболен Клуб "ДОБРУДЖА"
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2011 22:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Май 2009 12:44
Мнения: 1979
Местоположение: Добрич
Отбор: Добруджа 1919 (Добрич)
Изображение

Изображение

Представяне на завърналия се на волейболната карта през 2011г. волейболен клуб ''Добруджа 07'' Добрич в състав:

Веселин Великов (треньор) ; Папи Калев, Никола Златев, Георги Господинов, Лазар Лазаров, Николай Тодоров, Димитър Бежандолски, Михаил Михайлов, Станислав Кирилов, Михаил Стоев, Светослав Арнаудов, Жулиен Георгиев, Доброслав Добрев, Калоян Канев и Петър Пенев.

_________________


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Волейболен Клуб "ДОБРУДЖА"
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2011 16:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Апр 2011 17:54
Мнения: 945
Местоположение: Добрич/стадион ''Дружба''
Отбор: Добруджа 1919 (Добрич)
Изображение
ВК''Добруджа''-Сезон 2011/2012г.

_________________
Добруджа-Ференцварош(Носител на Купата на УЕФА) 3:1
Добруджа-Борусия Дортмунд (Носител на КЕШ,КНК и Междуконтиненталната купа) 2:1
Добруджа-Шахтьор Донецк (Носител на Купата на УЕФА) 1:0
Добруджа-Левски Сф. 4:0
Добруджа-ЦСКА 3:1 ...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Волейболен Клуб "ДОБРУДЖА"
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012 00:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Юли 2011 19:39
Мнения: 740
Местоположение: Добрич
Отбор: Добруджа 1919 (Добрич)
ДОБРУДЖА 07 ГАЗИ НАРЕД - 3 ПОБЕДИ ПО 3-0!

2012-11-03
Изображение

Мъжкият волейболен тим на Добруджа записа трета поред победа с 3-0 гейма във Висшата лига. Със 100-процентов актив добричлии запазиха лидерското място в групата.Възпитаниците на Георги Петров не пропуснаха да зарадват своите фенове. "Тигрите" от Добрич надиграха с класичесия резултат Пирин Благоевград в зала "Добротица", като в отделните части победиха с 25-16, 25-19 и 25-22 точки. Играта в отделните части бе равностойна, но домакините поддържаха аванс от 2-3 точки в първите две части, който им даде възможност по-лесно да затворят геймовете. В третата част гостите, водени от волейболната легенда Христо Илиев, поведоха с 20-17, но отлични сервиси на Калоян Канев дадоха възможност на Великолепната седморка на Жоро Петров да изравнят и да обърнат точките в гейма в своя полза. Преследвачът Дунав също записа трети пореден успех, като този път русенци надиграха с 3-1 като гост Миньор. Третият в класирането Ботев Луковит спечели с 3-1 като гост над Инвестбанк Тетевен волей. В следващия 4 кръг на 10 ноември добричлии гостуват на Септември Про Синема в София.

_________________
Добрич значи Добруджа!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Волейболен Клуб "ДОБРУДЖА"
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2013 23:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Апр 2011 17:54
Мнения: 945
Местоположение: Добрич/стадион ''Дружба''
Отбор: Добруджа 1919 (Добрич)
ДОБРУДЖА 07 СЕ ЗАВЪРНА В СУПЕРЛИГАТА! :first:
16-03-2013г.

Изображение
След близо 6 годишно прекъсване волейболистите на Добруджа се завърнаха там където им е мястото в Суперлигата при мъжете. Това стана след победа с 3-2 гейма (23:25, 25:16, 25:16, 20:25, 15:13) над Инвестбанк Тетевен волей в среща от 16-ия кръг на Висшата лига. Благодарение на успеха добричлии, водени от треньора Георги Петров, си осигуриха първото място в групата два кръга преди края на първенството.

„Първо искам да поздравя момчетата. Това е един великолепен отбор. Малко бяхме нервни в мача, не се получаваше играта ни, тъй като залогът беше голям. Важното е, че успяхме да излезем победители и да постигнем целта си. Имахме контузени състезатели и други проблеми, но успяхме да ги преодолеем. Искам да благодаря на момчетата, на спонсорите – които са едни чудесни хора, ръководството на клуба, публиката, която ни подкрепяше и на Вас медиите, които непрекъснато отразявахте събитията.
Удовлетворен съм и много щастлив, че влизаме в Суперлигата - още повече, че за мен това е първа година като треньор. Тръгнахме нервно, с много непредизвикани грешки. Изцяло вниманието ни беше насочено към началния ни удар, там малко прегоряхме. Вторият гейм стабилизирахме посрещането и началния удар. По-същият начин играхме и в третия гейм, но в четвъртия нещата не се получиха. Понякога във волейбола е така. Очаквах да започнем тайбрека с по-добра кондиция, но техният начален удар, който бе изключително силен и рисков, успя да ни пропука в посрещането. Успяхме да ги превъртим с разкъсване на играта. Най-хубавото е, че имахме състезател, който отиде на начален удар и успя да преодолее посрещането на Тетевен. Знаехме, че сме се класирали за Суперлигата преди третия гейм, но това не беше важно. Важно бе да победим Тетевен – единственият тим, който не бяхме побеждавали. Най-високата оценка получава отбора за успеха”, заяви треньорът на Добруджа 07 Георги Петров.


БРАВО ДОБРУДЖАНЦИ!!! :002:

_________________
Добруджа-Ференцварош(Носител на Купата на УЕФА) 3:1
Добруджа-Борусия Дортмунд (Носител на КЕШ,КНК и Междуконтиненталната купа) 2:1
Добруджа-Шахтьор Донецк (Носител на Купата на УЕФА) 1:0
Добруджа-Левски Сф. 4:0
Добруджа-ЦСКА 3:1 ...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Волейболен Клуб "ДОБРУДЖА"
МнениеПубликувано на: 31 Мар 2013 01:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Май 2009 12:44
Мнения: 1979
Местоположение: Добрич
Отбор: Добруджа 1919 (Добрич)
ДОБРУДЖА СПЕЧЕЛИ КУПАТА СЛЕД ГРЪМКО 3-0 НАД ДУНАВ :first:
2013-03-30

Изображение
Шампионът на Висшата лига и нов участник в А група(така наречената сега Суперлига) по волейбол при мъжете Добруджа 07 получи купата за първото място в крайното класиране. Трофеят бе изпратен от федерацията и връчен от председателя на ПК „Спорт и младежки дейности” към Общинския съвет в Добрич Младен Матеев. Това стана веднага след срещата от последния кръг, в който възпитаниците на Георги Петров за по-малко от час игра разгромиха Дунав (Русе) с 3-0 гейма. Началото в дербито бе повече от ударно за домакините, които нанизаха 12 поредни точки след сервис на Калоян Канев. Второто техническо прекъсване дойде при резултат 16-1 точки, а геймът бе затворен при 25-8. В следващите две части добричлии продължиха да бъдат пълни господари на игрището, като спечелиха с 25-14 и 25-15 точки. Добруджа 07 завърши сезона с убедителен актив от 40 точки след 14 победи и 2 загуби – с цели 9 точки повече от подгласника Ботев (Луковит), който записа 10 победи и 6 загуби. Дунав остана трети след днешния двубой, също с 10 победи и 6 загуби, но само с 30 точки.

_________________


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема     [ 6 мнения ]   Подобни теми Автор Преглеждания Последно мнение
Преглежда непрочетените мнения "Дунав"-"Марица"
Форум: Сезон 2006/2007
DUNAV-RUSSE 92139 04 Ное 2006 21:35
от DUNAV-RUSSE
Преглежда непрочетените мнения На кое място ще завърши "Дунав" в Б Изток?
Форум: Сезон 2006/2007
DUNAV-RUSSE 140994 16 Сеп 2018 10:00
от Dearis
Преглежда непрочетените мнения "Дунав" в турнира за купата
Форум: Сезон 2006/2007
DUNAV-RUSSE 149020 02 Дек 2006 11:50
от DUNAV-RUSSE
Преглежда непрочетените мнения История на ФК "Спартак" Пловдив
Форум: Спартак 1947 (Пловдив)
Anonymous 117925 17 Авг 2011 16:27
от mainata89
Преглежда непрочетените мнения СЛАВИЯ гост на ст."СЛАВИЯ" :]
Форум: Сезон 2006/2007
mittag_slavia 42900 06 Ное 2006 16:39
от Real_Madrid_Slavia

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2008 phpBB Group

Контакти | Fans on Facebook | Игра с прогнози