Вини Шефер: Готов съм за България
Бившият треньор на Камерун Вини Шефер е един от кандидатите за треньор на българския национален отбор.
Вчера "7 дни спорт" се свърза с Шефер. Той пътуваше по магистралата към Мюнхен, където късно снощи се игра евроквалификацията Германия- Чехия.- Здравейте, г-н Шефер. В София се говори, че ще поемете българския национален отбор. Ще се съгласите ли, ако ви потърсят?- За мен би било чест да тренирам България. Вашите играчи се представят много добре. Не говоря само за Бербатов, а и за този в Хановер (Чавдар Янков) и други, чиито имена не мога да се сетя. Проблем на страни като вашата винаги е да направиш от футболистите силен отбор. През 1994 в САЩ се видя, че не е невъзможно, сега просто трябва отново да се постигне. Играх с Камерун срещу вас и ни бихте 3:0, но не ми харесахте. Като че ли не всички са набелязали обща цел. Целта трябва да е световното в Южна Африка и е напълно постижима. - Конкретно - звънял ли ви е някой скоро от България?- Не, обаждаха ми се преди само журналисти. - Колко пари искате? Питам, защото ние нямаме много, а президентът Боби Михайлов заяви, че ще търси спонсори.- Заплатата не е най-важното. Пак казвам, чест е да заведа отбор с капацитет на световното в Южна Африка. Ще искам премия при евентуален успех, за конкретна заплата не е времето да говорим. България е силен тим, нужен е само малко натиск- И дисциплина. Националите посещават нощни заведения преди важни мачове. - Не съм запознат. От дисциплина обаче се нуждае всеки състав - Байерн, Реал М, Челси. - В момента работите ли някъде? Поне в Интернет не намирам информация. - Не, напуснах Ал Ахли (Дубай), след като спечелих титлата. В момента съм по-близо до семейството си. Получавам предложения от Дубай и Германия, но обмислям. Не съм сигурен къде точно искам да работя. Защо не и в България? Не сте по-лош тим от Румъния или Чехия. Заслужавате да пътувате за световното в Южна Африка. - Вие бяхте с Красимир Балъков в Щутгарт. Наред с вашето име за националния се спряга и неговото. - Той е от най-добрите играчи, които съм тренирал, един от героите на Щутгарт. Но не можеше да се справи с един проблем. Не разбираше, че да си звезда, не изключва да работиш за другите Ти не си най-важният, най-важното е отборът да побеждава и да му помагаш да се развива. - В Ал Ахли привлякохте българина Мартин Камбуров. Той защо напусна?- Взех го, защото вкарваше често във вашето първенство. Но Мартин подцени лигата в Дубай. Мислеше си, че може да не дава всичко от себе си. Това е грешка, не е възможно да се задържиш, ако не се потиш на всяка тренировка. - Вие сте общински съветник в малкия немски град Етлинген. Как решихте да влезете в политиката?- На първо място съм треньор, едва след това политик. В Етлинген живеят 40 000 души. В града имаше само една голяма партия. Християндемократическият съюз печелеше винаги абсолютно мнозинство. Хората не бяха съгласни, явно нещо им липсваше. Затова се кандидатирах от партията "За Етлинген". Спечелих една трета от гласовете и наруших мнозинството на ХДС. Популярността ми помогна да променя много неща. - Какво точно постигнахте?- Около града са разположени 5 по-малки селца, нещо като квартали. Погрижихме се всяко от тях да получи свои представители в съвета. - Германия първа се класира за европейското и е реален кандидат за титлата. - Дано. Франция пада от Шотландия, Италия се мъчи, печелят с късмет Не са същите като на миналото световно, може да им върнем, че ни взеха купата под носа.- Вие сте полуфиналист за Купата на УЕФА през 1994 г. с Карлсруе. Байерн се вайкат, че са в по-слабия турнир, а не в Шампионската лига. - Не са заслужили да играят при големите, защото направиха грешки в изминалото първенство. Така ще разберат, че на стари лаври не се лежи. Задължително е винаги да се трудиш, да тренираш със сърце. Така идват успехите. Същото важи за България - трябва да работите, за да си върнете престижа от Щатите.- Наложихте Оливер Кан и Мемет Шол. Различно ли се държаха те като млади?- Знаех, че ще станат звезди. Правеха точно каквото ви казвам - потяха се непрекъснато, опитваха да усвоят абсолютно всичко. Шестима от моите играчи в Карлсруе преминаха в Байерн и се прочуха. Хеслер дойде при мен на 27 години, вече не го викаха в националния. Моята философия му помогна да се върне Но той е роден футболист, стреми се винаги към върха, тренираше повече от останалите. И днес се чуваме и ми казва: "Тренер, как е?"- А как се държат изкъсо големи имена? Доста от българските национални си мислят, че са звезди, а всъщност не са. - Има звезди и звезди. Едните винаги искат да се усъвършенстват. Другите смятат, че титлата е даденост, че вечно ще са първи. Вижте например Щутгарт. Миналата година станаха шампиони, сега са на 12-о място в Бундеслигата.Цветан Ламбрев, "7 дни спорт"