bulgarian-football.com | bgclubs.eu | GOAL.bg | Левски София | ДЮШ Левски София | bfl-team.com | pi4e.com | Dropbox | eRepublik
* Влез   * РегистрацияПоследно посещение:
Дата и час: 27 Сеп 2021 07:36


Черно море (Варна) | Стадион | Резултати и класиране GOAL.bgНапиши нова тема Отговори на тема     [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: История на ПФК "Черно Море"
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2006 22:18 
“НЕ СЕ ГАСИ ТУЙ, ЩО НЕ ГАСНЕ!…”
Многобройните печатни издания от миналото столетие, както и предаванията и филмите по електронните медии, почти изчерпиха темата за приноса на Варна и на клубовете - предшественици на ПФК “Черно море” за развитието на популярната игра. Клубно пристрастни, много автори на писаното и показаното, обаче често тенденциозно подминаваха дати и събития, за да изтъкнат собствените си или достойнствата на своите организации.

Простено да им е!

Оставаме и днес снизходителни към насилието над историята, защото делото на радетелите на футболната магия от предците на ПФК “Черно море” не е свещ да я духнеш и да угасне. То е огън, който и днес гори в сърцата на хиляди варненци с обич, признателност, благодарност и готовност да се продължат славните традиции и по повод, на който многоуважаваният във футболния свят спортен журналист Климент Симеонов написа следното откровено признание: “Традицията, с която варненци винаги и с право са се гордели, откроява през ХХ век фигурите на изтъкнати радетели на футбола - деятели, треньори, състезатели и съдии, които правят чест и на цяла България.”

За да установим точната дата на създаването на БФК “Черно море” е необходимо да погледнем в "Енциклопедия на световния футбол" от Ричард Хеншоу, 1979, NEW PUBLIC BOOKS, Washington DC, USA.

“Български студенти в университета в Константинопол през 1909 г. формират футболен клуб “13”, наименуван така на името на тринадесетте му члена. В края на академичната година студентите се връщат в София и техният клуб се установява в столицата... Скоро след това е основан “Спортист” - Варна. Със “Славия” и “Левски” това са най-старите клубове в България".

“Спортист” се обединява на 24 май 1914 г. със създаденото на 3 март 1913 г. дружество “Галата”, преименувано по предложение на учителя Карел Шкорпил на старото име на река Камчия - “Тича”. Новото дружество се преорганизира в ученическо спортно-туристическо дружество “Река Тича”, а от 21 януари 1919 г. се нарича само “Тича”. Редно е черноморци да зачитат за година на създаването на клуба си 1909 г. - годината на създаването на най-стария предшественик на “Черно море” - “Спортист”, а не 1913 г. Футболът в страната променя посоката на самостоятелно, зависещо единствено от волята на деятелите и състезателите си развитие. Въпреки това, чрез обединените клубове “Тича” и “Владислав” под името “ТВ-45”, а по-късно и ТВП, “Ботев” при ДНА, ВМС, СКНА, отново “Ботев” и “Черно море”, играта продължава да владее сърцата на привържениците и да откроява безспорни футболни дарования. През 1949 г. “Ботев” е шести в класирането, а неговият нападател Недко Недев е голмайстор на страната с 12 точни попадения. През 1953 г. играчите на “BMC” се отсрамват пред своите предци и в лют спор със столичните състави печелят бронзовите медали в първенството на националната първа дивизия.

При поредното преименуване през 1959 г. в “Черно море”, с което име футболният клуб прекрачи прага на XXI век, треньорът Иван Моканов селекционира и подготвя стабилен състав, който в 12 поредни шампионата само три пъти се класира във втората половина на таблиците. Иван Иванов, Симеон Нинов, Янко Атанасов, Владимир Грозданов, Димитър Боснов, Абил Билялов, Стефан Янев, Стефан Богомилов, Георги и Никола Димитрови, Здравко Митев, Андрей Стоянов, Стефан Генов, Любчо Атанасов, Петър Дудунов, Любен Костов, Стоян Георгиев, Дамян Георгиев, Божил Колев не остават в историята на варненския футбол само със забележителните си прояви на българските терени. И няма да се запомнят единствено с факта, че са играли през този период съществена роля при разпределението на медалите в държавните първенства. Резултатите на отбора, в който се състезават, в срещите на международното поле, още будят голямо възхищение.


Пред майсторството на черноморци прекланят глава именити съперници и като гости, и като домакини: “Вашаш” и “Ференцварош” - Будапеща, “Рапид” - Букурещ, “Спарта” - Прага, “Шефил Уензди”, “Бешикташ”, “Аякс”, “Нотингам”, “Дарби Каунти”, “Гурник” - Забже, “Стандарт”, “Селта”, “Арминия”, националният отбор на Япония, “Стал” Мелец, “Цървена звезда”... Не по-малко впечатлителни са и равенствата с вицешампиона на Германия “Вердер” - Бремен, с “Щутгард”, “Байер” – Леверкузен, с “Айнтрахт”, с английския “Ковънтри”, с “Динамо” - Киев в редиците си с Лобановски...

Не ще и съмнение, че всичко това е плод и на детско-юношеската школа на клуба, в която през годините вещите откриватели на таланти Атанас Аврамов-Кафето и Димитър Димитров - Клечо извеждат десетки футболни дарования до мъжкия тим и националния отбор.

Не са много радостни последните години от миналото столетие и първите от новото за черноморци. Преходът от ведомствен към клуб с граждански и професионален статут е мъчителен. Пътят му лъкатуши до двете крайности на хамлетовското “Да бъда или да не бъда!”. Мнозина се опитаха да изведат клуба от тежкото положение, но малцина стигнаха до частичен успех - само да запазят статуквото. В края на краищата и едните, и другите стигнаха до извода, че за спасението в новите условия се изисква и нов подход. И клубът има щастието да попадне на истински спасители. Промените започват с поемане на президентския пост от Красен Кралев. Той преобразува клуба в акционерно дружество и с последващата помощ на Георги Илиев и Христо Асенов, успяват да го изведат от “блатото”. По-късно Илия Павлов, уважаваният в българските делови среди бизнесмен, стабилизира позициите му в българския футбол.

“Черно море” прекрачи прага на XXI век в компанията на отборите от елитната ни футболна група. Перспективата бе отборът да заемe подобаващо място във футболния живот на страната и Европа, което да отговаря на 90-годишната славна история на клуба и на завета на няколко поколения треньори, състезатели и деятели, предани на традициите, обичта и верността към футболната магия, акостирала преди 110 години на варненския бряг в двора на Мъжката гимназия и завладяла цяла България...

Гибелта на Павлов през март 2003 г. постави 90-годишния клуб пред ново изпитание.

Илия Павлов обаче не успя да завещае започнатото в ПФК ”Черно море” в надеждни ръце между ръководните хора в корпорацията. Наследниците му разпродадоха всички футболисти на клуба, за да си възвърнат направените инвестиции и взеха решение за ликвидация на клуба, ако не се намерят инвеститори, които да поемат изцяло издръжката му. Въпреки че две години по-рано те бяха получили безплатно от Георги Илиев отбор, утвърдил се във Висшата лига, наследниците на Павлов не се посвениха да разрушат всичко това, което бе градено през последните 5 години. Това изправи шефа на Надзорния съвет Петър Пасев пред почти неразрешимата дилема: как да продаде едно име без съдържание! В един момент, останал единственият човек от старото ръководство, който се бори за оцеляването на клуба, той пое отговорността да доведе до успешен край дългата и инфарктна одисея по запазването на ПФК “Черно море”. Пълният крах бе предотвратен с усилията на Община Варна и лично на кмета Кирил Йорданов. Появата в последния момент на варненския бизнесмен Христо Велков, получил безплатно акциите на клуба с произтичащите от това права и задължения, изискваше бърза реакция и вземането на оптимално полезни за укрепването на клуба и отбора му решения.

Дълговете, завещани от наследниците на Павлов, безхаберното и некомпетентно двумесечно управление на Велков, несигурността в бъдещето, липсата на цели в по-далечна перспектива продължиха да водят до инфарктни колебания живота на най-стария български футболен клуб в първата година от последното десетилетие към вековния му юбилей. Това бе ново велико изпитание за онези, които сметнаха, че ще е кощунство да се затрият въжделенията, заветите и труда на десетки поколения деятели, треньори и състезатели и не само желаеха, но и се постараха да запазят за поколенията един от незаменимите символи на спортна Варна.

В тази тежка ситуация ПФК “Черно море” повече от година броеше своите истински приятели и доброжелатели.

Естествено е в тежката криза отново да ги намeри в Общината. Следвайки примера на своите по-близки и по-далечни предшественици, които ратуваха обществено полезните спортни каузи да оцелeят и да бъдат подпомагани всячески, днешният кмет на Варна Кирил Йорданов не само излезе с два призива към варненци да се притекат на помощ на футболния клуб, но и сам да се ангажира с непрекъснати срещи с бизнесмени в търсене на изход от продължаващата повече от година криза.

Още по-естествено е преброените да са из редиците на бившите футболисти и деятели.

Ала по-необяснимо е, че само един варненец, апропо с бизнес вече в столицата – Красен Кралев – отново, за втори път в продължение само на три години, се оказа най-обществено ангажиран мъж и през октомври 2003 г. пое тежката отговорност да оглави, да ръководи или по-точно да спасява, с цената и на много лични средства , похарчени без гаранции за възвращаемост, наклонения до критично допустимия крен черноморски кораб в бурното българско футболно море.

Учудващо е обаче, че един от потомците на вечния съперник на тичанци, владиславци и черноморци “Левски” /София/ - Велислав Вуцов - за втори път успешно направи “изкуствено дишане” на представителния отбор на “Черно море”, не само за да го има сред елита, но и да е дори на висотата, която повеляват традициите. През 2004 г. Кралев стабилизира финансовото състояние в клуба, след като привлече за основен акционер корпорацията “Химимпорт”, чиито две компании Армеец и Централна Кооперативна Банка станаха основни спонсори на ПФК “Черно Море”. Успешният дебют като старши треньор на една от легендарните рожби на школата на клуба Илиян Илиев и отличното представяне на отбора през сезон 2004-2005 дават надежда, че ръководството на най-стария български клуб е намерило вярната посока.

Мнозина класифицират оцеляването като чудо. В началото на ХХI век е най-малкото наивно да се говори за чудеса. Но е факт, че 90-годишният клуб продължава да го има, че той върви, макар и разколебан от преживяното сътресение през последното десетилетие, към вековния си юбилей...

И пак се сещаме за заветните думи на поета: “НЕ СЕ ГАСИ ТУЙ, ЩО НЕ ГАСНЕ!”


Върнете се в началото
  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема     [ 1 мнение ]   Подобни теми Автор Преглеждания Последно мнение
Преглежда непрочетените мнения Снимки на стадиона
Форум: Спортист 2009 (Своге)
lms_X 166182 14 Окт 2009 23:39
от darkko
Преглежда непрочетените мнения "Дунав"-"Марица"
Форум: Сезон 2006/2007
DUNAV-RUSSE 85462 04 Ное 2006 21:35
от DUNAV-RUSSE
Преглежда непрочетените мнения На кое място ще завърши "Дунав" в Б Изток?
Форум: Сезон 2006/2007
DUNAV-RUSSE 133248 16 Сеп 2018 10:00
от Dearis
Преглежда непрочетените мнения "Дунав" в турнира за купата
Форум: Сезон 2006/2007
DUNAV-RUSSE 134128 02 Дек 2006 11:50
от DUNAV-RUSSE
Преглежда непрочетените мнения Купата на България
Форум: Хебър 1918 (Пазарджик)
Anonymous 110978 04 Ное 2006 18:12
от StreeT_HunteR

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2008 phpBB Group

Контакти | Fans on Facebook | Игра с прогнози


placeholder