Красен Кралев е човекът, който може би най-емоционално изживява победите и загубите на Черно море. Председателят на Надзорния съвет на моряците рядко пропуска мач на тима. За изминаващата 2006 г. Кралев се съгласи да говори пред спортния сайт на Варна
www.ole-bg.com.
- Г-н Кралев, каква е оценката Ви за изминаващата 2006 г.?
- Ще започна от там, че направихме изключително висока подготовка през лятото. За разлика от други години имахме възможността да се изнесем в чужбина, където срещнахме противници от голяма класа. Направихме и много силни игри срещу хитовете на Бундеслигата Енерги (Котбус), както и срещу и Хераклес. Това ни подсказа, че има голяма вероятност да се представим добре в шампионата. Ние разбрахме, че отборът има голям потенциал и естествено трябваше да продължим успешното си представяне от пролетта, което имахме от пролетния полусезон.
- И все пак започнахте колебливо в есенния полусезон...
- Да, така е. За съжаление, отборът почна колебливо в първенството. Радостното е, че успяхме да стигнем до стандартите от качеството на продукцията ни от времето на подготвителния период. В Германия направихме това, което показахме едва през второта половина на есенния полусезон. Като цяло 2006 г. е най-успешната в близката история на клуба в последните 20 г. Стигнахме финал за Купата на България и зимуваме на 5-о място във временното класиране на А група. Това откога не се е случвало?
- На какво отдавате тези успехи?
- Мисля, че работим правилно. Успехите също така трябва да са и достатъчно красноречиви за нивото на работа на наставника на тима Ясен Петров. Черно море пропусна да стартира убедително в шампионата. Заспахме на старта. Проблемът не е в селекцията, нито в подготовката. Нашите проблеми са в настройката на играчите и манталитета им. Допуснахме нелепи загуби от преодолими противници. Какво имам предвид? Берое, Локо (Сф) и Вихрен и ако в мача с Локо (Сф) голяма част от обрата се дължеше на безобразното съдийство на Димитър Димитров-Каубоя, то Берое и Вихрен ги изпуснахме само заради липсата на концентрация и вяра в собствените си възможности. Същата оценка мога да дам и за мача ни с ЦСКА, в който сами се бихме.
- Какво мислите за публиката на Тича? Като че ли рано-рано грабнаха треньора и играчите?
- Вижте, това е посоката, в която трябва да се работи. Убеден съм, че най-доброто от Черно море предстои. Категоричен съм, че сме на прав път. На нас ни е необходимо спокойствие. Вярно е, че имаше момент, в който играчите се представяха по-добре на чужд терен. Не може още от 10-ата мин. в даден мач феновете да провокират собственици, треньори и футболисти на отбора. Всъщност взаимоотношенията в тази насока се проявяват в кризисни моменти. Мисля, че през пролетния полусезон отборът просто не даде шанс на публиката да разбере за какво става дума.
- Отборът мина през доста перипетии, но в крайна сметка сте на 5-о място в първенството. Кое надделя за очевидния успех?
- В началото на първенството изпаднахме в криза, която бе стимулирана и от освиркванията от трибуните. Тук е моментът да кажа, че прави чест на треньорския щаб и на играчите, че успяха да намерят себе си и да опровергаят критикарите си. Всички в клуба работим в правилната посока. Това го казвам категорично. Друг момент е, че за да бъдем признати за лидер в първенството, трябва да се научим да побеждаваме и на чужд терен. Факт е, че спечелихме 11 точки като гости. За справка - Литекс има 12 точки на чужд терен през миналия шампионат. Това показва, че започваме да изпълняваме условията, които са зададени. Трябва да се научим да взимаме точки от лидерите в А група както на наш, така и на техен терен. Убеден съм, че това ще стане още през пролетния полусезон при гостуванията ни на ЦСКА, Локо (Сф) и Левски. Отделно манталитетът ни ще е на победители. Голямата ми цел е тимът да играе като голям отбор във всеки мач, без да се съобразява с името и формата на противника.
- Как стои въпросът със селекцията в Черно море?
- Чета, че ще смели да получим $100 000 за Даниел Моралес (б.а. - в. 7 дни Спорт публикува, че армейците са готови да привлекат бразилеца). Нямам право да коментирам този въпрос, но в клуба все още конкретна оферта няма. Работи се по селекцията, но не искам да коментирам поради съображения от конфиденциален характер. Посоката е ясна - вдигане на нивото на отбора, като погледът ни е насочен към предстоящото през следващите години.
- Не мога да не Ви попитам коя бе най-сладката победа на Черно море през 2006 г.?
- По принцип във всеки мач, в който бием, се чувствам добре. През пролетта бе най-готино срещу Левски, когато ги отстранихме в турнира за купата след продължения. През есента без колебания посочвам мача с Марек, защото от този двубой тръгнахме нагоре. Преди това загубихме от Вихрен. Кризата тогава стигна до пиковата си точка. Добре, че Косьо Мирчев върна самочувствието на отбора и вкара победния гол в Дупница.