Тука отварям една тема за синията простотия, защото ни залива отвсякъде и няма да е зле да се систематизират нещата!
Ето и първото предложение. Случаят със Спас Джевизов на мач на юноши младша на Герена.
Цитат:
А какво щеше да стане, ако този "син" получовек се бе изправил срещу мен, пита Джевизов
Легендата на ЦСКА и шеф на ДЮШ на "червените" Спас Джевизов даде интервю за "Топспорт". В него славният голмайстор на "армейците" разказва за състоянието на школата, републиканското първенство и за скандала на "Герена" преди няколко дни. Преди реванша между юношите-младша на Левски и ЦСКА (2:2) Джевизов бе ритнат в слабините. Разговорът със Спас се проведе на работното му място - на спортната база на "червените" на "4-и километър".
-Г-н Джевизов, как ще коментирате това, което се случи преди няколко дни на "Герена"?
- Нямам думи, разочарован съм и още не мога да го забравя. Не си спомням някога в българския футбол ветеран да е бил посрещнат по такъв начин - с ритници. Аз съм длъжностно лице и не може по такъв начин да се отнасят с мен. Не искам да звучи като оплакване, защото не съм от тези, които плачат, но това беше идиотско държане от страна на този човек.
- Разбрахте ли кой ви удари?
- Да, веднага след инцидента попитах кой ме изрита и ми казаха, че е видеооператорът на детско-юношеската школа на Левски. Той е човекът, който им снима мачовете. Лошото е, че няколко дни преди да се случи това на "Герена", аз спасих това момче от линч на Панчарево. Отново на мач между ЦСКА и Левски Дучето и хората му без малко да го набият, но ги спрях и отървах този човечец. И за да ми се отблагодари, ме изрита като куче. Аз нямаше как да реагирам, защото ме бяха награбили десетина души. Питам се: Как би се почувствало това "синьо" същество, защото той не е човек, а получовек, ако беше се изправил срещу мен? Та той ми стигаше до корема!!!
- Ще предприемете ли нещо по въпроса?
- Все още мисля, раздвоен съм какво да правя оттук нататък. Едно е сигурно, ще искаме наказание на Левски, защото това не може да продължава. Ръководството на ЦСКА вече пусна декларация до БФС, но сега ще видим дали ще има наказание за "сините". Отново си задавам въпрос - ако бяха ритнали длъжностно лице на Левски, какво щеше да стане? Те щяха да вдигнат олелия до Бога, но когато стане нещо с представител на нашия клуб, всичко се забравя на следващия ден. За един месец преживях два кошмара - първо в Крупник, когато имаше разправии с Весо Яневски, и сега на "Герена".
- Не се ли чувствате обиден, когато ви ритнат, а сте дал толкова много на българския футбол?
- Именно това имам предвид! Уважавам всички от Левски и когато техни представители дойдат на "Червено знаме", ги посрещам както подобава. Не знам защо омразата при левскарите е толкова голяма. Тяхната злоба е безкрайна! Не трябва да превръщаме съперничеството в побой.
- Неприятното е, че скандалът стана преди мач на младежки отбори. Как влияе това на младите играчи?
- Това е още по-лошо. Вместо ние да сме пример за тях, те гледат как хората се мразят. Ставал съм свидетел на какви ли не сцени по трибуните. Гневни родители се
разправят и беснеят, хвърлят се предмети и т.н. Трябва да направим така, че детските мачове да са празник и удоволствие, а не да викаме охрана, все едно присъстваме на ръкопашни схватки.
- Какво мислите за досегашното представяне на трите възрасти, които участват на републиканско първенство?
- Вижда се, че отстъпваме при децата (родени 1992 година). Там отпаднахме от Левски след загуби с 0:5 и 1:3. При юношите 1990 година и 1988 година сме по-добри от тях по всички показатели, въпреки липсите, които изпитваме в школата. В тези две възрасти момчетата са потенциални шампиони и скоро време ще са част от мъжкия състав. Трима от старшата възраст бяха повикани от Стойчо Младенов - Павел Виданов, Мишо Александров и Станко Йовчев. Има още момчета, които ще подсилят дублиращия състав.
- Продължава ли да е тревожно състоянието на ДЮШ на ЦСКА?
- Не ми се иска да го казвам, но е така. Продължаваме да живеем и да работим с лишения всеки ден. Правя каквото е по силите ми и с помощта на родители и отчасти на ръководството закрепваме положението.
- Недопустимо е децата на ЦСКА да се возят в рейсове на Кремиковци, защото нямате собствено возило. Как ще коментирате този факт?
- Плаче ми се, защото това е жалката истина. Нямаме рейс и едва се оправяме.
В момента три възрасти играят на републиканско и наемаме частни автобуси. Но като почне новият сезон, какво ще правим тогава? Разполагаме с шест отбора. Три от тях, ако гостуват в един и същи ден, как ще се пътува? Трябва веднъж завинаги да решим проблемите с рейса, защото той ми е нужен. Искам да бъде паркиран до сградата и по всяко едно време да е на мое разположение. А не да се молим да ни се падне отбор от по-близък град, за да пътуваме по-малко, тъй като нямаме автобус. Молим се на фирми да превозват децата, те заслужават повече, а не подобно отношение. Те ни се отблагодаряват по най-добрия начин. Родените през 1990 година за месец и половина бият Левски три пъти, това не е случайно в никакъв случай.
- Едва ли имате проблеми само с липсата на рейс?
- О, ако беше само автобусът, нямаше да обръщам внимание. Отдавна говорим за прословутите терени. Трябват ми точно три, не повече, за Бога! Тогава никой не може да ме стигне по резултати. Сега децата ме питат къде да тренират, защото пазим големия терен за мачовете. Аз им отвръщам: "Ами където намерите" и ми се насълзяват очите. Защото след малко ги виждам в прахоляка, затънали в дупки и кал. Дразня се на всичко това, защото работим ден за ден. Всичко се прави на парче, а аз не съм свикнал на подобно нещо. Разполагаме с кадърни треньори и добри деца, които въпреки всичко работят и отново сме за пример. А не, както казват някои хора и по-специално мениджъри, че нямаме добри специалисти, и че нашата школа не става за нищо. Всъщност те не са присъствали на нито една тренировка на "Червено знаме", за да видят с какво се сблъскваме всеки ден.
- Добра ли е идеята да има дублиращи отбори?
- По принцип да, защото така може да наблюдаваме във всеки един момент юношите. И за тях е по-добре, защото като навършат 18 години и нямат право да играят в школата, ще могат да продължат развитието си вече в дублиращия отбор. Нивото на футбола в "Б" група е съвсем по-различно от това при юношите. Там ще израснат и ще са готови за мъжкия състав.
- Кой трябва да е треньор на дубъла на ЦСКА?
- Моето мнение е, че треньорите трябва да са двама - един от мъжкия отбор и един от школата. Вариант Сашо Борисов и Анатоли Нанков ми се вижда най-добър.
- Ще коментирате ли мъжкия отбор, ще може ли да бъде спечелена титлата?
- Отдалечих се малко от мъжете и мога да давам мнения, само за това, за което отговарям пряко. Трябва да станем шампиони, защото четирите букви ни задължават. Това трябва да го разберат всички, които управляват клуба. Тези, които носят червената фланелка, също отдавна трябва да са осъзнали, че този отбор е по-различен от всички останали. ЦСКА винаги трябва да е на първо място, ние сме родени шампиони и не може да отстъпваме пред останалите.