bulgarian-football.com | bgclubs.eu | GOAL.bg | Левски София | ДЮШ Левски | bfl-team.com | pi4e.com | Dropbox | eRepublik
* Влез   * РегистрацияПоследно посещение:
Дата и час: 25 Юни 2024 04:03


Славия 1913 (София) | Стадион | Резултати и класиране GOAL.bgНапиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.     [ 3 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: СЛАВИЯ София
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2006 10:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Ное 2006 10:23
Мнения: 148
Местоположение: sоfия
Отбор: Славия 1913 (София)
Историята е категорична - СЛАВИЯ е първата спортна организация в България!
Годината е 1913, но вече от няколко лета млади момчета практикува една нова игра, известна като "ринтитоп". В столицата, в района на "Руски паметник", има два спортни клуба. "Ботев", основан още през 1909 г. и "Развитие", създаден на следната година. Ботевци имали дори топка! Историята за нейното придобиване е твърде любопитна. Решили момчетата да си я изпишат от Германия, у нас подобни стоки по това време нямало. Сдобили се отнякъде с каталог и се спряли на модела "Ватерпрух". По предложение на Петко Тодоровски решили да съберат пари помежду си. Но високата цена от 22 лв. секва ентусиязма им. Тогава Димитър Благоев - Пальо поискал заем от кака си, казал и, че когато съберат пари, ще и върнат дълга. Получаването на заветната топка било посрещнато с несекваща радост. И момчетата забравили за дълга си. Така и до днес ние, славистите, дължим тези пари на Стела Благоева.
Увлечените от футбола състезатели на "Ботев" използват за свое "игрище" пространството около улиците в района. Там техни съседи са съмахленците им от спотен клуб "Развитие", които имали по-добро "игрище", както по онова време наричат успоредката, лостовете и др. Радващото е, че младежите от двата клуба не само не враждували помежду си, но и все по-често говорели за обединение. Първата "конференция" е проведена на игрището на 12 септември 1912 година. Не могли да достигнат съгласие, а настъпиалта зима отложила понататъшните преговори за пролетта. На 10 март следната година в едно кафене на улица "Алабин" №34 се събрали представители на двата клуба. Вече всички били убедени от ползата на едно бъдещо сливане. Решението за обединение е взето с пълно единодушие. Избран е и временен управителен съветот 6 души, но не могли да се споразумеят за името. Срещнали се седмица по-късно на същото място.
И 19 амрт влиза в историята на дружеството със съставянето на първия футболен отбор. Той изглежда така:
Стефан Лалов ("Ботев") - вратар
Павел Грозданов ("Развитие") - ляв бег
Илия Георгиев (Б) - десен бег
Емануил Гешев (Б) - десен халф
Фердинант Михайлов (Р) - център халф
Тодор Калканджиев (Б) - ляв халф
Стефан Чумпалов (Б) - дясно крило
Георги Григоров (Б) - десен инсайд
Борис Шаранков (Р) - център нападател
Димитър Благоев (Б) - ляв инсайд
Асен Бръмчев (Р) - ляво крило.

Определена е комисия, която да изготви проектодоговор за обединението. По предложение на Павел Грозданов за форма на новия клуб бил приет белия цвят. Съображенията тук били две - че бялото символизира чистотата и светлината, а другата била прозаичната истина, че това бил най-евтиния цвят на пазара. Настанал мигът за избирането на името. Били предложени много варианти, но никой не получил необходимото одобрение. Тогава Георги Григоров - Фурланата предложил звучното и славянско име СЛАВИЯ. Освен това вече в Прага имало такъв клуб и той бил един от най-силните в Европа по онова време. Всички приели предложението и на следващата среща спортен клуб "Славия" официално става факт.
Изображение

Това събрание е отново в кафето на ул."Алабин" и е на 10 април (сряда) 1913. Тази дата е приета за рождена на дружеството. За пръв председател единодушно е избран Димитър Благоев - Пальо.
ИзображениеДимитър Благоев - Пальо. 13 октомври 1895 - 17 септември 1918


Изображение
Отборът на Славия - Държавен първенец за 1926 г


Изображение
Отборът на Славия - Държавен първенец за 1928 г
------------------------Рождена дата - 10 април 1913 г. На този ден софийските квартални клубове “Ботев” и “Развитие” се обединяват под името “Славия” – първият организиран спортен клуб в България, регистриран със съответните документи на администрацията в онези години.
Началото полагат младежи, живеещи в района на “Руски паметник”. В квартала около 1910-1911 г. се оформят пет групи като основни звена на спортен интерес сред децата и учениците. Всяка група имала име. Тази, която се събирала за занимания с гимнастика и игри на мястото на днешния хотел “Родина”, носела името “Ботев”. Имала и ръководство начело с Димитър Благоев (Пальо), син на Димитър Благоев - Дядо. Неговият брат – Владимир Благоев, бил водач на групата, която се събирала на празно място на днешната улица “Лайош Кошут” и около бивши старчески приют. Това била групата “Развитие”.
През 1912 г. момчетата от “Ботев” за първи път се запознават с футболната игра. Няколко техни връстници, които учели в Цариград, донесли през ваканцията на игрището истинска кожена топка и показали общите правила на играта футбол. Първите истински занимания с новата игра били на празните ливади край София – там, където днес се издига сградата на Софийския университет.
През август 1912 г. ученикът Владимир Йеруселимов показал на приятелите си немски ценоразпис на спортни съоръжения и екипи, имало и футболни топки. Чрез фирмата “Ватерпрух” младежите изписали топка с цена от 22 тогавашни лева (приблизително равни на 20 сегашни). По същия начин постъпили и с екипите – поръчали си бели фланелки, бели гащета и бели чорапи. Така със своя топка и свой екип момчетата от “Ботев” привлекли вниманието на други квартални клубове и започнали да получават предложения за обединение.Най-настойчиви били от “Развитие”.
Първата официална среща на тема обединение станала на 16 септември 1912 г. на игрището на “Развитие”. Решение не било постигнато, но все повече млади ботевци смятали, че било време за създаване на по-голяма и многобройна организация.
Едва на 10 март следващата година се състояла втора среща на представители на “Ботев” и “Развитие”. В едно кафене на ул. “Алабин” се стигнало до принципно обединение на двата квартални клуба, избран бил временен управителен съвет от шест души. На 19 март 1913 г. обединителите определили и първия футболен тим на клуба, който завинаги останал в историята:
Стефан Лалов, Илия Георгиев, Емануил Гешев, Тодор Калканджиев, Стефан Чумпалов, Димитър Благоев (Пальо) от “Ботев и Павел Грозданов, Фердинанд Михайлов, Борис Шаранков, Асен Бръмчев, Димитър Цветков от “Развитие”.
Около името на новия клуб се разгорещял спор, най-накрая всички приели той да се нарича “Славия”, защото(както било записано в мотивите):
“... Името “Славия” е синоним на славянството, в Прага има клуб с такова име, който е между най-силните в Европа и оттам може да се черпи опит...”
Избрана била комисия, която да подготви договор и документи за регистрация на новия клуб със срок 10 април 1913 г.
Срокът бил спазен и на 10 април 1913 г. се родил клуб “Славия” – София. В първия управителен съвет били избрани:
Димитър Благоев (Пальо) – председател, Емануил Гешев – подпредседател, Фердинанд Михайлов – секретар, Цвятко Величков – касиер, Георги Григоров – домакин, Тодор Калканджиев – контрола. Славия започва своя път в спортната история на България.


Важни дати:

* 10 април 1913
спортен клуб “Ботев”(създаден 1909 г.) и спортен клуб “Развитие”(1910 г.) се обединяват и поставят началото на Софийски спортен клуб “Славия”.

* 11 август 1913
първи официален мач “Славия” – “Савата” 1:0

* 21 август 1914
приема се първия устав на клуб “Славия”

* 19 април 1919
Славия има химн – композиран от Тодор Георгиев по текст на Валентин Христов

* 3 октомври 1923
с крепостен акт 271 “Славия” става собственик на терен в кв. “Руски паметник” и започва строеж на стадион “Славия”

* 10 юни 1925
първо гостуване на български клубен отбор в европейска страна – Славия гостува в Италия, играе 4 мача и печели три победи

* 5 юни 1928
първа шампионска титла на България – във финален мач “Славия” побеждава “Владислав” (Варна) с 4:0 и става носител на званието “Държавен първенец”. То е заслужено от: Никола Спиров, Арико Леви, Петър Къртевски, Никола Калканджиев, Стефан Чумпалов, Христо Минковски, Никола Стойков, Велчо Стоянов, Борис Романов, Димитър Манолов, Владимир Цветков.

* 24 май 1952
за първи път “Славия” печели Купата на България (тогава Купа на Съветската армия)

* 12 март 1958
започва изграждането на сегашния спортен комплекс “Славия” в кв. Овча купел

* 4 юни 1996
След 53-годишно прекъсване ФК “Славия” печели шампионската титла на България

* 13 август 1999
“Славия” се регистрира по Търговския закон в България и става Професионален футболен клуб “Славия” АД.

Успешни треньори

* Димитър Байкушев
* Атанас Ковачев
* Добромир Ташков
* Атанас Пържелов
* Христо Младенов
* Янко Динков
* Стоян Коцев

Известни футболисти – играчи на “Славия"

(олимпийски и национални състезатели на България).

1913 – 1943 г.

* Борис Шаранков
* Димитър Благоев (Пальо)
* Никола Стайков
* Велчо Стоянов
* Григор Стоянов
* Стефан Чумпалов
* Димитър Манолов
* Ангел Андреев
* Петър Къртевски
* Кирил Крапчански
* Борис Грашев
* Александър Филипович
* Никола Спиров
* Пенчо Рафаилов
* Борис Романов
* Любен Гиков
* Димитър Байкушев
* Христо Минковски
* Тодор Янакиев
* Атанас Ковачев
* Крум Милев
* Григор Ахтимов
* Христо Евтимов1945 – 2004

* Александър Попов
* Григор Игнатов
* Никола Иванов
* Панайот Велев
* Тодор Капралов
* Стефан Гецов,
* Димитър Ларгов
* Йордан Йосифов
* Милчо Горанов
* Георги Пачеджиев
* Добромир Ташков,
* Александър Шаламанов
* Александър Василев
* Петър Величков
* Симеон Симеонов
* Стефан Пашоолов
* Георги Харалампиев
* Иван Давидов
* Георги Гугалов
* Стефан Алексиев
* Стоян Коцев
* Божидар Григоров
* Виктор Йонов
* Георги Цветков
* Ваньо Костов
* Георги Минчев
* Милчо Евтимов
* Андрей Желязков
* Иван Илиев
* Петър Миладинов
* Илия Величков
* Атанас Александров
* Петър Александров
* Антонио Ананиев
* Стефан Колев
* Мирослав Миронов
* Анатоли Нанков
* Чавдар Цветков
* Любен Тасев
* Петър Петров
* Петър Панагонов
* Иван Чакъров
* Георги Гугалов-старши
* Иван Хайдарлиев
* Иван Чакъров
* Александър Костов
* Михаил Мишев
* Коста Исакидис
* Стоян Алексиев
* Илиан Алдев
* Наско Сираков

За първи път...

* 1924 – Славия е първият футболен клуб у нас, който ангажира треньор от чужбина – Вили Щейскал от “Рапид”(Виена) води “белите” един сезон

* 1926 – Футболистът на “Славия” Георги Григоров (Фурланата) е първия български съдия по футбол, удостоен със званието международен съдияХИМН НА СЛАВИЯ

Текст: Валентин Христов
Музика: Тодор Георгиев

Ний славни сме спортисти
най-славният отбор,
ний мощне сме слависти,
борба е наш закон.

Всесилни и корави
са нашите дела,
борбата ни прослави
навредом по света


И химнът на победа
в борбата ни крепи,
с желаната победа
в нас радостта кипи.

От ден на ден здравеем
ний с нашите игри,
в борбата се гордеем,
победа ни крепиЗа първи път е прозвучал на 1 май 1919 година .Последна промяна mittag_slavia на 31 Юли 2007 12:38, променена общо 9 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2006 10:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Ное 2006 10:23
Мнения: 148
Местоположение: sоfия
Отбор: Славия 1913 (София)
Шампион на страната: - 8 пъти - 1926 (спорна), 1928, 1930, 1936, 1939, 1941, 1943 и 1996 г.

Вицешампион на страната: - 9 пъти - 1932, 1934, 1950, 1954, 1955, 1959, 1967, 1980 и 1990 г.

Бронзов медалист: - 12 пъти - 1940, 1942, 1964, 1965, 1966, 1970, 1973, 1975, 1982, 1986, 1991 и 1997 г.

Купа на България- носител: - 12 пъти - 1926 (спорна), 1928, 1930, 1936, 1943, 1952, 1963, 1964, 1966, 1975, 1980 и 1996 г.

Купа на България- финалист: - 5 пъти - 1932, 1934, 1954, 1972, 1981 г.

Купа на България- трето място: 1990 г.

Шампион на столицата: в годините, когато столичното първенство е предшествало държавното: - 10 пъти - 1921, 1922, 1923, 1926, 1927, 1928, 1930, 1932, 1934 и 1936 г.

Балканска клубна купа : носител 1986 и 1988 г., финалист - 1977 г.• “Славия” е първият български отбор класирал се на полуфинал в европейски клубен турнир - през сезона 1966/1967 за Купата на Националните Купи срещу “Рейнджърс” (Глазгоу).

• Първият мач на “Славия” се провежда на 11. VIII .1913 година срещу “Савата” - 1:0 - голмайстор Борис Шаранков в следния състав: Стефан Лалов, Павел Грозданов, Илия Георгиев, Емануил Гешев, Тодор Калканджиев, Фердинанд Михайлов, Георги Григоров, Борис Шаранков (Шаро), Димитър (Пальо) Благоев, Стефан Чумпалов и Асен Бранджев.

• През 1927 г. “Славия” е първия роден футболен отбор предприел турне в Западна Европа - в Италия, където играе четири мача, печели три от тях: срещу “Наполи”- 7:0 и 3:2, срещу “Рома” - 2:1 и губи срещу сборен отбор на “Лацио” и “Рома” - 4:5. Вестник “Имперо” пише: “Българскят тим “Славия” направи сюрприз на римската публика, така както уругвайският “Насионал” преди три години. С право можем да наречем този тим “европейски уругвайци”.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: СЛАВИЯ София
МнениеПубликувано на: 31 Май 2008 12:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Ное 2006 10:23
Мнения: 148
Местоположение: sоfия
Отбор: Славия 1913 (София)
Емблеми през годините
Изображение
СЛАВИЯ (София)

Изображение
СЛАВИЯ (София)

Изображение
СТРОИТЕЛ (София)

Изображение
УДАРНИК

Изображение
СЛАВИЯ

Изображение
ЖСК СЛАВИЯ

Изображение
ЖСК СЛАВИЯ

Изображение
СЛАВИЯ


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.     [ 3 мнения ]   Подобни теми Автор Преглеждания Последно мнение
Преглежда непрочетените мнения ЦСКА - Черноморец Бургас (София)
Форум: Сезон 2006/2007
speedbreaker 41883 17 Ное 2006 22:20
от DUNAV-RUSSE
Преглежда непрочетените мнения Левски (София) 3-0 Берое (Стара Загора)
Форум: Берое (Стара Загора)
Anonymous 42363 05 Ное 2006 23:20
от speedbreaker
Преглежда непрочетените мнения СЛАВИЯ гост на ст."СЛАВИЯ" :]
Форум: Сезон 2006/2007
mittag_slavia 45350 06 Ное 2006 16:39
от Real_Madrid_Slavia
Преглежда непрочетените мнения До 2-3 години Литекс се мести в София
Форум: Литекс (Ловеч)
Anonymous 46101 30 Юни 2007 11:55
от S.F.L.T.
Преглежда непрочетените мнения Хебър - Славия
Форум: Сезон 2006/2007
mittag_slavia 33853 20 Ное 2006 16:04
от StreeT_HunteR

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2008 phpBB Group

Контакти | Fans on Facebook | Игра с прогнози