bulgarian-football.com | bgclubs.eu | GOAL.bg | Левски София | ДЮШ Левски | bfl-team.com | pi4e.com | Dropbox | eRepublik
* Влез   * РегистрацияПоследно посещение:
Дата и час: 17 Юни 2024 08:20


Несебър (Несебър) | Стадион | Резултати и класиране GOAL.bgНапиши нова тема Отговори на тема     [ 14 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Град Несебър
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2006 20:52 
Offline
Хип Хоп до гроб
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2006 18:50
Мнения: 395
Изображение


ИСТОРИЯ НА ГРАДА

Несебър - малък къс земя обгърнат от морето, вързан с тесния провлак - въже за кея, на континента.

Времето и вълните са пощадили и оставили за нас потомците, това чудно творение на природата заедно с руините от съграденото от нашите предци архитектурно наследство. Градът лежи на юг от последните разклонения на древния Хемус (Стара планина), който се спуска към Черно море с последните свои скали при нос Емине.

Старият град е дълъг само 850 и широк 350 м. През различните периоди от своето съществуване е загубил 1/3 от територията си, която е пропаднала в морето. Останки от крепостните му стени и сега могат да се видят под водата на около 80 м от брега.

До наши дни се е запазила единствено Западната крепостна стена с портата, която е отбранявала града откъм сушата. Несебърският полуостров - античната Месамбрия, наричана в ранното средновековие Месемврия, а по-късно и Несебър е заселен преди повече от три хилядолетия в края на бронзовата епоха. Древните траки са го нарекли Мелсамбрия, което на техен език означава градът на Мелса - легендарния създател на селището. Месамбрия е имала две удобни пристанища - северно и южно, в които и сега продължават да се откриват останки от оборудването на древните кораби.

В края на VI в. пр. Хр. в селището пристигат първите гръцки колонисти - дорийци по произход. То постепенно се укрепява, строят се храмове, гимназион, театър. Поселението се превръща в класически полис - град със съответната структура, функции и управление.

В града строят кораби, развиват се редица занаяти - основно обработка на метал. Месамбрия започва да сече свои монети около 440 г. пр. Хр.

Своя разцвет тя достига през III-II в. пр. Хр. когато сече и своя златна емисия. Поддържа оживени търговски връзки с градовете от Черно, Егейско и Средиземно море. Материален израз на богатия икономически, културен и духовен живот, който е водил града са многобройните находки от този период, представени в Археологическия музей на града.
През 72 г. пр. Хр. градът е завладян без съпротива от римските войски. След временна окупация е включен трайно в пределите на Римската империя в началото на I век. Месемврия, наричана така по това време, е запазила непокътнати крепостните си стени и големите обществени постройки. Продължава да сече собствени бронзови монети и остава важен търговски и културен център по черноморското крайбрежие на Римска Тракия. Откритата поставка за бронзова статуя на император Клавдий, запазени части от мраморни релефи, надписи и статуи показват високото културно ниво, което градът е достигнал.

След преместване на столицата на римската империя в Константинопол и приемането на християнството за официална религия се създават благоприятни условия за възраждането на Черноморските градове. В Месемврия се строят нови християнски храмове - базилики, изграждат се крепостни стени, нова водоснабдителна система и градски терми. Всичко това се извършва от водещи архитекти и строители на империята, по подобие на столичните прототипи.
Централната църква на Месемврия носи името на Св. София, така както е в Константинопол.

Величествената сграда и сега се издига на централно място в града, приютила културни летни изяви на града и много художници. През годините на първата българска държава Месемврия често се споменава в средновековните извори като град - пресечна точка на българо-византийски отношения. Така например след битката при Онгъла, разгроменият от българския хан Аспарух, император Константин пристига в града, за да лекува подаграта си. Вероятно е правил бани в неотдавна откритите от археолози терми. А в 705 г. бъдещият византийски император Лъв Сириец посреща в Месемврия българския хан Тервел и войските му на път за Константинопол.

За първи път градът е включен в пределите на българската държава през 812 г., когато хан Крум завладява с пристъп града и тук се заселват славяни и българи. За по-дълго време Несебър - както го наричат славяните е отново в български ръце в годините на царуването на цар Симеон Велики.

През XII и XIII в. градът развива активни търговски връзки със земите от Средиземноморието и Адриатика, както и с княжествата на север от р. Дунав. Строят се и се стенописват църквите “Св. Стефан” - (XI в.) и “Св. Йоан Кръстител” - (XI в.) - станали прототип на строените по-късно несебърски църкви-шедьоври от ХIII-Х1\/ в.
В продължение на 62 години от 1201 до 1263 г. черноморските градове на юг от Балкана вкл. и Несебър са трайно включени в пределите на Българската държава. Градът играе значителна роля в политическата история на България и Византия по това време, когато на трона са българските царе Калоян, Иван Асен II, Константин Тих. По това време са построени църквите “Св. Петка” (Параскева) - (XIII в), “Св.Тодор” - (XIV в), “Св.Архангели Михаил и Гавраил” - (XIV в), имащи преки аналогии в столичната търновска архитектура. Несебър поддържа активни търговски връзки с Константинопол, Венеция, Генуа, Пиза, Анкона, Дубровник и др. градове. След близо 40-годишно византийско владичество Несебър е присъединен отново към Българската държава през 1304 г. от цар Тодор Светослав.Особен разцвет градът преживява при управлението на цар Иван Александър. Строят се нови църкви - “Христос Пантократор” - (XIII в), “Св. Йоан Неосветени” - (XIV в.), в околностите на града активна духовна дейност развиват редица манастири - “Св. Богородица”, “Христос Акрополит”, “Св. Петър", “Св. Андрей”, “Св. Илия”, “Св. Власий”, “Св. Никола Емонски” - центрове на исихазма в България. Тук се възпитават и бъдещи български патриарси. Царската фамилия и самият цар Иван Александър дават редица привилегии на несебърските манастири и ги даряват богато.

По легендарни данни през своето съществуване Несебър е имал около 40 църкви. В момента има данни за 26 от тях.

И сега заради многото и добре запазени църкви, особено от периода XIII - XIV век градът е наречен от наши и чужди изследователи - българската Равена. Почти през цялата си история Несебър е бил резиденция на митрополит. Така две от несебърските църкви - “Св. София” и “Св. Стефан” са повече известни като Старата и Новата митрополия.През 1366 г. града е превзет от рицарите на граф Амедей Савойски, след което е предаден във владение на византийския император.

За първи път градът е завладян от турците през 1396 г.

Пада окончателно под османско господство заедно със столицата Константинопол през 1453 г.

В Несебър остават да живеят представители на знатни фамилии. От това време - 1441 г. датира и експонираната в Археологическия музей надгробна плоча на византийската принцеса Матаиса, потомка на два императорски рода - Палеолози и Кантакузини.

Плочата е била капак на саркофаг, поставен в гробница, зидана в една от арките на “Старата митрополия”. През вековете на османското владичество стопанският и духовен живот не прекъсва. В града се строят и стенописват църкви, зографисват се икони.

Несебърското пристанище продължава да бъде основен импортен и експортен център на черноморското крайбрежие. До XVIII - XIX век действат и някои от несебърските манастири и техните скриптории.От епохата на българското Възраждане в Несебър са останали доста къщи -типични представители на Черноморския тип къща, част от многото работили в града вятърни мелници, баня и чешми. От края на миналия век Несебър е малък град с основен поминък риболов и селско стопанство -предимно лозарство и ленопроизводство. От 1959 г., след построяването на Курортния комплекс “Слънчев бряг”, в града и околностите активно се развива международния туризъм.Културното наследство на древния град е представено в четири музейни експозиции:
- Археологически музей, представящ богатата материална култура на Месамбрия - Месемврия - Несебър от античността, средновековието и Възраждането.
- Етнографски музей - къща “Москояни”
- Църква “Св. Стефан” - XI век, фрески - XVI в., иконостас - XVII в.
- Църква “Св.Спас”, фрески - XVII в. Интериорите на някои от по-добре запазените средновековни църкви, които са без стенописи, са превърнати в уютни художествени галерии, стопанисвани от местни галеристи. Заради уникалните си природни дадености и много добре запазените паметници от различни епохи на VII-та сесия на Комитета за световно наследство в гр. Флоренция през 1983 г. Старият град Несебър е включен в списъка на Световното културно наследство.


Последна промяна speedbreaker на 12 Окт 2007 16:08, променена общо 10 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2006 20:55 
Offline
Хип Хоп до гроб
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2006 18:50
Мнения: 395
КРЕПОСТНИ СТЕНИ

Морето е била естествена, но не единствена преграда за неприятелските набези срещу Несебър. През многовековното съществуване на града многократно се изграждат крепостни системи, които правят полуострова недостъпен.

След разкопките и последвалата консервация и реставрация, останалите и до днес части от укрепителните системи се превръщат в най-импозантния паметник на миналото, който посреща и изпраща гостите на старинния Несебър.

Първите засвидетелствани заселници на полуострова – траките, пристъпват към укрепване на селището си към VІІІ в. пр.Хр. На северозападния бряг е разкрита крепостна стена, заедно с портата. Градена от ломени камъни и кал, тя и до днес е запазена на височина около 2 метра. Овалните извивки на стените – характерни за тракийското строителство, се наблюдават и тук, в Несебър.

При колонизацията, в края на VІ в. пр.Хр. гръцките заселници не изграждат веднага нова укрепителна система. Към това те пристъпват едва в края на V и началото на ІVв.пр.Хр., като някои части от крепостните стени се изграждат и през ІІІ в. пр.Хр. Градежът е от големи каменни блокове с обработени лица и подравнени в редове, без спойка. Вътрешността на крепостните стени е пълна с ломени камъни и пръст. Запазената стена е около 3 метра. Проучено е трасето на гръцката крепостна стена в западната част на града – на някои места тя се застъпва с по-късната – византийската крепостна стена.

При завладяването на Месамбрия от римляните крепостните съоръжения остават почти непострадали и се използват през следващите векове.

След разпадането на Римската империя управниците на Византия предприемат активна строителна дейност и в средата на V в. в Месамбрия се издигат нови крепостни стени, градени в “опус микстум” – редуване на пояси от камъни и тухли. Най-добре е съхранена крепостната стена около градската порта – срещу провлака. Тук тя е с лице от големи каменни блокове, обработени в правоъгълна форма. Портата е фланкирана от две правоъгълни кули, а в страни от тях симетрично са изградени полукръгли и кръгли кули. Две врати – спускаща се и двукрила, затварят плътно входа на града. По време на ранновизантийската епоха е издигната крепостна стена и на югозападния бряг – при морската гара., запазена и до днес. Тя завършва с поредица от панорамни тухлени арки, предаващи на брега неповторим колорит. Фрагменти от стената са открити и югоизточно от полуострова – на 80 м в морето.

Ранновизантийската укрепителна система се използва през цялото средновековие. На няколко пъти, при нападения е сериозно повреждана, но бързо след това е възстановявана. Първата реконструкция датира от края на VІ в. и началото на VІІ в., след нападението на аварите. При превземането на Месамбрия /812 г./ войските на хан Крум разрушават крепостната стена, която в края на ІХ в. е възстановена със строеж от тухли. В средата на ХІ в. укрепителните съоръжения отново се ремонтират. При царуването на Иван Александър стените за последен път се реконструират.

След падането на Несебър под турска власт /1453 г./ укрепителната система губи предишното си значение и оставена без грижи, постепенно се разрушава.

Изображение

Изображение

Изображение


Последна промяна speedbreaker на 04 Ное 2006 16:59, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2006 21:02 
Offline
Хип Хоп до гроб
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2006 18:50
Мнения: 395
Изображение


Изображение


Изображение


Изображение


Изображение


Последна промяна speedbreaker на 04 Ное 2006 18:42, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2006 14:51 
Offline
Хип Хоп до гроб
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2006 18:50
Мнения: 395
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Източник: www.free.bol.bg


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2006 22:54 
Offline
Хип Хоп до гроб
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2006 18:50
Мнения: 395
Забравих да сложа емблемата на Несебър:

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2006 23:07 
Offline
...И те така...

Регистриран на: 30 Окт 2006 19:50
Мнения: 2476
Местоположение: Русе
Отбор: Дунав 2010 (Русе)
Ето снимки от гостуването на Дунав (не тази година) в Несебър,вижда се и стадиона добре и реших да ги постна тук:

Изображение

Изображение

Ще има и още...

www.fcdunav.com

[/img]

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2006 23:12 
Offline
...И те така...

Регистриран на: 30 Окт 2006 19:50
Мнения: 2476
Местоположение: Русе
Отбор: Дунав 2010 (Русе)
Ето и другите две снимки:

Изображение

Изображение

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2007 21:42 
Offline

Регистриран на: 07 Май 2007 21:19
Мнения: 1190
Местоположение: SILISTRA
Срахотно град4е бях там няколко дена и съм много довел много красив град браво.А най голямо впе4етление ми направи като се влиза във стария град имаше един който свире6е 24 4аса на гайда и се 4удя как издържа този 4овек.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2007 17:20 
след мача между Несебър-Дунав моля ви дайте инфо блгодаря предварително!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Град Несебър
МнениеПубликувано на: 07 Май 2008 17:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Авг 2007 12:50
Мнения: 1328
Местоположение: Габрово
Отбор: Янтра 1919 (Габрово)
Това е най-хубавия град на черноморието начи почти всяка година ходя там на море супер як град успех дано влезете в А група, от тия отбори които останаха да се борят съм за вас :)

_________________
Изображение
http://vbox7.com/play:80ebbad2
Изображение
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2009 21:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Ное 2008 20:08
Мнения: 188
Отбор: Несебър (Несебър)
Радвам се, че така мислите за града ни.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2009 00:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Авг 2009 21:57
Мнения: 20
Местоположение: НЕСЕБЪР
Отбор: Несебър (Несебър)
Аз също :a006:

_________________
Изображение
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2009 11:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Авг 2009 19:57
Мнения: 18
Отбор: Несебър (Несебър)
Skype: nerv4o_747
Градът наистина е хубав,но според мен това в форум за футболни отбори . :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re:
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2009 12:00 
Offline
South Boys
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2008 01:43
Мнения: 1297
Местоположение: Стадион "Колодрума"
Отбор: Свиленград 1921 (Свиленград)
Skype: svilengrad1921
Nerv4o написа:
Градът наистина е хубав,но според мен това в форум за футболни отбори . :?


И какво от това.. Виж каква е темата ;)

_________________
Изображение

http://www.facebook.com/svilengrad1921


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема     [ 14 мнения ]   Подобни теми Автор Преглеждания Последно мнение
Преглежда непрочетените мнения Град Своге
Форум: Спортист 2009 (Своге)
lms_X 68709 06 Ное 2007 12:47
от rommel
Преглежда непрочетените мнения Град Средец
Форум: Странджа Агрокорн (Средец)
kyynadd 69433 11 Яну 2010 10:20
от kondolov
Преглежда непрочетените мнения Несебър през сезон 2006/07
Форум: Несебър (Несебър)
speedbreaker 20240 25 Дек 2006 02:23
от speedbreaker
Преглежда непрочетените мнения Град РУСЕ
Форум: Дунав (Русе)
DUNAV-RUSSE 43984 22 Сеп 2010 17:20
от ruse1949
Преглежда непрочетените мнения Градски стадион Несебър
Форум: Несебър (Несебър)
speedbreaker 25896 27 Сеп 2009 19:21
от fl1ps1d3

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Иди на:  
Powered by phpBB © 2008 phpBB Group

Контакти | Fans on Facebook | Игра с прогнози