Вили Вуцов: Догодина ще атакуваме "А" група със сигурност
Нещата с дублиращите отбори трябваше да се осмислят и да се направи консултация с треньорите и президентите в "Б" група, твърди Вуцов
- Господин Вуцов, очевидно тимът на Калиакра стяга сериозна селекция за новия сезон. Наскоро с клуба подписаха няколко опитни футболисти, които имат сериозен стаж в "А" група, а се очакваха и още няколко нови попълнения. Ще споделите ли повече подробности около подготовката на отбора?
- Наистина стягаме доста добър отбор. Привлякохме бившия капитан на Черно море Веселин Вачев, Иван Райчев от Видима-Раковски, който обаче си е местен кадър, Киро Андреев от Монтана, който играе ляв халф. Подписа с нас и опитният офанзивен полузащитник Боби Георгиев от Спартак Варна, както и бившият защитник на Локомотив София Юли Петков. Вчера подписахме договор и с 21-годишния юноша на Левски Жуниет Яшар, който е много перспективен играч и за последно игра в Чавдар Бяла Слатина. За съжаление Дидо Генков, който го искахме отиде в Казахстан, но имаме договорка със Слави Жеков да дойде при нас, ако не замине за чужбина. Въобще разполагаме с 19 полеви играчи и трима вратари, които са равностойни и никой от тях няма да се примири да седи на пейката.
- Успяхте ли да намерите заместник на ветерана Георги Георгиев, който предпочете офертата на Миньор Перник?
- На Гошо му изтече договорът с нас, като ние искахме да го направим помощник треньор или да му намерим друга работа в клуба, за която да бъде полезен. Все пак той е на възраст, но му се играе, а ние искахме да инвестираме в него в друга насока. Ние си оставаме приятели с Георгиев и се разделихме като такива. Ако ни попадне някой добър нападател, ще го привлечем. Ние обаче разполагаме с трима нападатели, които не са типични голмайстори, а играят за отбора, колективни са, не са консуматори. Имат потенциал и ще ни свършат работа. Имахме и договорка с голмайстора на Сливен - Миндев, който обаче се отметна по незнайни причини. Всичко беше договорено, на мъжка дума, но може би направихме грешка, че не подписахме веднага с него договор. Няма да плачем за никой!
- Доволен ли сте от селекцията?
- Доволен съм и мога да кажа, че е изпълнена на 75-80 процента. Вижда се коренна промяна в отбора, самочувствието е по-високо.
- След като тези фактори са налице, няма ли да гоните промоция в "А" група?
- Миналия сезон целта беше оставане в групата. Тази година според мен реално ще бъде да се класираме в четворката, но ако имаме възможност да атакуваме едно от първите две места за директна промоция или за бараж, ще го направим, няма да се отпускаме. Догодина обаче задължително ще атакуваме "А" група, тъй като разполагаме с доста добър отбор!
- Кои според вас са основните кандидати за влизане в елита на България този сезон?
- Основният фаворит за мен е отборът на Спартак Пловдив, който направи сериозна селекция, а и доста добър удар с привличането на Костадин Видолов от Ботев Пловдив. Не знам какво е състоянието с отбора на Родопа, но те имаха футболисти, с които спокойно можеха да се класират в осмицата на "А" група, но изпаднаха. Ако си запазят състава, ще са сериозен кандидат и няма да ги изпускаме от полезрението си. Друг тим, който е добър според мен, е Хасково. Те ще са сериозен конкурент за четворката - имат потенциал, а и през миналото първенство бяха един от най-добрите отбори в Източна "Б" група. Какво ще стане обаче ще видим, защото се говори, че ще има някакво преразпределение, програмата още не е ясна...
- Какво е мнението ви за дублиращите отбори на ЦСКА, Левски и Литекс, които ще участват в първенството на Западната "Б" група? Много от президентите на клубове от този регион се възпротивиха на това и заплашиха с бойкот първенството?
- Трябваше да се вземе под внимание мнението на футболните хора, трябваше да се направи една голяма среща с треньори, президенти и т.н. Правят се някои урболешки неща, без да се домислят. Аз по принцип съм за дублиращите отбори, но не трябваше ли те да тръгнат от "В" група? Все пак, ако се сформира нов отбор, той започва от окръжните групи, нали? Ами, ако бяха поискали 10 отбора да имат дубъли? Какво щеше да стане тогава? Аз искам да попитам защо и отборите в "Б" групите да нямат такива отбори, съставени от младежи? Ние, в Каварна, също имаме добри млади момчета и можем да си позволим такъв отбор. Всъщност кои ще играят в тези дублиращи отбори? Защо чужденците, които са скъпоплатени в Левски, Литекс и ЦСКА няма да играят в събота в "А" група, а на другия ден ще излязат срещу отборите в "Б" група? Можеше да има и възрастова граница - да взимат участие в тези срещи само играчи до 21 години, а над 23 да участват само до трима човека. Може примерно да играят и такива футболисти, които са били дълго време контузени и не са играли в официални мачове или пък такива, които са изтърпявали по-дълги наказания. Трябваше нещата да се осмислят преди това.
- Какво ви е мнението за отборите на Нафтекс и Черноморец? Много неща се изписаха и изговориха по техен адрес и по специално по адрес на Митко Събев, че не искал да ги вкарва и двата отбора в "А" група заради конфликта с Ивайло Дражев и т.н.
- Моето лично мнение е, че в чисто спортен аспект Черноморец бе с класи над Нафтекс и не е нормално, който разбира от футбол да твърди, че не е правилно тяхното влизане в "А" група. Престъпно е, че с такива средства и селекция Нафтекс не успя да влезе в елита на България, въпреки че достигна бараж. Тези хора, които не успяха да направят това, да си ядат ушите! Това според мен е гафът на десетилетието или на столетието!
- В края на миналия сезон имахте конфликт с президента на Светкавица Петко Матеев, а благодетелят на Калиакра Цонко Цонев дори обеща премии на отборите, които победят тима от Търговище. Това няма ли да нажежи обстановката през този сезон?
- Тогава се чувствах провокиран и нямаше как да не отговоря на нападките. Изказах се емоционално, но у нас, ако не се защитиш и замълчиш за някои неща, си или балък, или наивник. Обвиненията им бяха безпочвени и то за неща, които те са правели. Сигурен съм, че бай Петко е наговорил повечето неща, но те са сложени после в устата на Пламен Донев. Както и да е, прекалихме малко и от двете страни. От Търговище не са ни на нивото нито тази година, нито миналата!
- Как ще протече подготовката на Калиакра до началото на първенството?
- До края на тази седмица ще сме в Трявна, където условията са много добри. След това се връщаме в Каварна, но ще тренираме в Албена, за да запазим терена за предстоящите срещи от първенството. Втората част на подготовката ще бъде отново в Трявна. Имахме идеи да бъде на друго място или в Каварна, но там няма отбори, с които да играем. Затова решихме, че ще е най-добре в Трявна, където на 24, 26, 28, 31 юли или 1 август ще срещнем сериозни противници - Видима, Марек, Янтра и Етър. Ако се подготвяхме в нашия регион имахме възможност да играем контрола с Черно море, но те играят в Интертото, а няма да е удачно да търсим съперници в съседна Румъния.
ИВО ТОНКОВ