Ето 1 интервю с Тоти
Франческо Тоти: Искам да бием Манчестър с 7:0
Не съм се разхождал в центъра на Рим от 8 г., оплаква се капитанът на Рома
Физиономията му става меланхолична, когато става дума за последиците от популярността. "Не съм се разхождал из центъра на Рим от 8 години. Но и тогава беше през нощта. Последния път, когато го направих денем, бях на 18..." По онова време Франческо Тоти бе само момче с големи качества и шанс да стане звезда. Днес той говори, прегърнал Златната обувка. Той е кралят на голмайсторите в Европа. Значи си струва да бъде изслушан, когато говори за неприятелите и приятелите си.
Тоти вече се наслаждава повече на головете, отколкото на головите пасове
От звезда в средата на терена до голмайстор: помисляли ли сте си го някога?
- Не, никога. Преди мислех само за пасовете, за асистенцията към гола. После преди две години имахме големи проблеми в атака и ме превърнаха от офанзивен халф в нападател. И трябва да призная, че сега се забавлявам много повече, като вкарвам голове.
Една чистокръвна "десетка" никога не е печелила този трофей. А в Италия подобна "аномалия" можем да открием чак в епохата на Платини и Марадона. Не намирате ли прилика?
- Твърде малко. Футболът се промени много. Сега е далеч по-трудно. Един офанзивен халф трябва да бъде много по-силен и по-комплексен отпреди.
Кой ще спечели Златната обувка през 2008?
- Страхувам се от Трезеге и най-вече от Тони, който в Байерн може да вкара много, много голове. Но ще се опитам да повторя успеха, за да си направя чифт обувки.
Този трофей заедно с двете спечелени купи (Купата на Италия и Суперкупата на Италия) могат ли най-накрая да ви изведат до Златната топка? Кого виждате като фаворит освен вас?
- Мисля, че Кака, Кристиано Роналдо и Ван Нистелрой са с най-добри шансове. Но що се отнася за мен, честно ще кажа, че още не съм разбрал критериите за този избор. В момента аз съм спечелил трофеи, имам и добри изяви. Ако започна добре в Шампионската лига, нещата може да се променят...
В първенството вече започнахте отлично. Чувствате ли се способни да спечелите скудетото?
- Безполезно е да го крием. Ние сме сред четирите отбора, които могат да спечелят титлата. Ние сме голям отбор, но е по-добре в този град да не се създават твърде много очаквания, защото, като отмине еуфорията, депресията идва много бързо.
Роберто Манчини каза, че Рома играе добре, но през миналия сезон завърши 22 точки зад Интер.
- Това е точната цифра, но той имаше на разположение 40 футболисти, а ние бяхме почти винаги едни и същи 11, плюс момчетата от юношеския тим.
По въпроса за титулярите, вярно ли е, че Рома има най-силния титулярен състав в Италия?
- Мисля, че това може да е така. В генерален план Интер е отборът с най-големи възможности, докато Милан никога не се предава. Видяхте ли какво стана на финала за Суперкупата на Европа срещу Севиля? Вярно, че беше една тъжна вечер заради смъртта на Пуерта, но росонерите бяха много силни. Вижте само Индзаги...
Кой е отборът, който най-много обичате да побеждавате след Лацио?
- Ювентус. Те създадоха отбор, който веднага може да погледне към върха.
Какво мислите за Шампионската лига?
- Това е моята мечта. Но фаворитите са обичайните - Интер, Милан, Реал (Мадрид), Челси, Ливърпул, Манчестър Юн и Барселона, която според мен може да играе с цялата фантастична четворка (Роналдиньо, Ето о, Анри и Меси). Достатъчно е само тези зад тях да тичат много.
Какво ще кажете за отмъщението на Рома срещу Манчестър Юн? Английските вестници вече се страхуват от истински ад.
- Този път искам аз да спечеля, и то със 7:0... Таблоидите ги оставяме настрана. Те пишат тези неща, за да продават повече вестникарска хартия.
Кой ще спечели Италия - Франция?
- Ние, но с 1:0. Ще вкара някой от Рома, може би Перота или Де Роси. И после ще се класираме без проблеми на европейското.
Как беше преценен случаят с вашето отказване от националния? Щяхте ли да останете, ако Липи беше треньор?
- От моя страна мисля, че всичко мина добре. Не бих останал дори и с Липи, макар че ми беше мъчно, когато напусна.
Ако Италия има проблеми, бихте ли се върнали за следващото световно първенство в ЮАР?
- Би било много хубаво. Ще кажа ДЕ (б.р. - сбор от "да" и "не")!
Наистина ли мислите, че понеже сте римлянин, не сте се наложили в националния отбор?
- Да. В най-трудните моменти много медии ме съсипваха. Описваха ме като парализиран, готов за инвалидния стол. Това боли много. Но ако бях от Севера...
На Евро 2004 г. наплюхте Поулсен и това донесе критики за нашия футбол. След това дойде и скандалът с уредените мачове. Какво трябва да се направи?
- Лесно е да вдигнем пръст срещу грешките. Истината е, че с този скандал не се промени всичко, което трябваше да се промени. Мнозина все още са си на своите постове.
Монтедземоло (б.р. - шеф на ФИАТ и Ферари) обяви, че шефовете на италианския спорт трябва да се сменят.
- Ще бъде хубаво, но трябва да се променят и правилата.
В Рим има хора, които твърдят, че Рома най-накрая може да прави добри трансфери, защото Моджи вече го няма. Вярно ли е това?
- Изглежда така. Но аз се надявам да става дума само за съвпадение.
Да поиграем на една игра, наречена "Кула": кого бихте спасили измежду Манчини, Анчелоти и Раниери?
- Анчелоти.
Между Моджи и Караро?
- Ще ги хвърля и двамата.
Между Недвед и Ди Канио?
- Трудно е. Ще ги хвърля и двамата.
Между Земан и Спалети?
- Ще ги спася и двамата.
Между Матераци и Канаваро?
- Ще спася Матераци.
РАИ или Медиасет да излъчват футбол?
- Изхвърлям ги, предпочитам Скай.
Готов ли сте да напишете автобиография?
- Като се откажа. Може би ще имам много камъни, които да хвърлям в разни посоки.
Масимо Чекини, La Gazzetta dello Sport