Кака: Барса е в края на успешната си серия
Бразилецът не бърза да става капитан на Милан, ще си чака реда. Кака почти сам класира Милан за осминафиналите на Шампионската лига. Той вкара решителни голове и за трите победи в групата. След напускането на Андрий Шевченко халфът се превърна в един от лидерите на "росонерите". Според мнозина Кака е бъдещият капитан на Милан. От един месец в Милан е и Роналдо - негов съотборник от националния отбор на Бразилия. Според слуховете скоро и Роналдиньо ще премине при "росонерите". Президентът Берлускони иска да създаде бразилска колония в отбора, като събере тримата най - добри играчи на "Селесао".
-Бомбата на зимата бе трансферът на Роналдо в Милан. Откакто той е в отбора, работи много усърдно. Изненадан ли сте от нговото себеотдаване?
-Не. Роналдо винаги е бил страхотен, даже в и националния. Кoгато приказваха, че е дебел и свършил с футбола, той правеше невероятни неща. В живота важни са стимулите и мотивацията. А тези на Рони са големи. Тук всички му мислим доброто. В съблекалнята никой не е против него. Той се чувства щастлив и работи по - добре.
-Сега особено актуално е друго бразилско име от Испания - Роналдиньо. Мислите ли, че е готов да напусне Барселона?
-Отборите живеят на цикли. Не знам дали този на Барселона ще приключи тази година. НО скоро това ще се случи. Те са най-добрите в Европа в последните 3 години. Върхът вече беше достигнат и не всички играчи ще искат да изчакат началото на новия цикъл. Малдини в Милан го направи, но не се знае дали Роналдиньо ще постъпи така. Ако той излезе на пазара се надявам, че Милан ще го купи.
-На испанския пазар циркулира и вашето име. Горд или ядосан сте от тези слухове?
-Дори и аз не знам. Затова е по-добре да си мълча.
-Като стана въпрос за думите и мълчанието, Рикардо Оливейра е много религиозен, като вас, а опитва и да проповядва.
-Той не проповядва, а просто държи речи. Той ми е конкуренция, защото и двамата сме евангелисти и той често ми разказва за сбирките.
-Вие говорите ли?
-Защо не? Да покажеш вярата си е част от това да бъдеш религиозен.
-Като заговорихме за речи,има хора, които твърдят, че футболистите са направили твърде малко след инцидентите в Катаня.
-Понякога искаме да направим повече, но не знаем как да превърнем в реалност това, което мислим. В Бразилия насилието стигна до ниво, което, за да бъде променено, трябваха още много други промени. В Италия е различно. Тук става въпрос за социален проблем. Накои хора отиват на стадиона, за да освободят гнева си. Трябва да се направи така, че да не се случва повече.
-Суровите мерки ще свършат ли работа?
-Да действаш сурово срещу виновните е първата стъпка.
-Кое е най-хубавото място, където сте играли?
- "Сан Сиро".
-Това не се брои, кажете друго.
-Новият стадион на Арсенал и "Селтик Парк". След мача със Селтик си говорихме дълго в съблекалнята за атмосферата, която тази публика създава. Тя е много важна за техния отбор. Но дава настроение и на съперника. Емоционално е.
-Но резултатът, който постигнахте, не е много успокояващ.
-Вярно е. С 0:0 не можеш да си спокоен. Трябва да играем концентрирано на реванша.
-Може ли да се каже, че това е Шампионската лига на изненадите?
-Може да стане на изненадите. Много пъти се е случвало да печели отбор, който не прави много силен сезон.
-Ако това се случи с Милан, ще бъде ли изненада?
-За нас и за тифозите ни - не. За чужбина не знам. Милан започна зле първенството, но винаги е отбор, който има история, традиции. Вярно, че традициите не излизат да играят на терена и не печелят мачове.
-Някои казват, че Серия А е лесна. И Интер няма съперници.
-Сезонът, който прави Интер наистина е шокиращ. Те постоянно сменят играчите и нямат спад в играта. Като казвам това обаче трябва да отбележим, че Юве го няма. А много отбори са парализирани, заради наказанието и загубиха доста заради това. НО заслугите на Интер си остават.
-Адриано отново създава скандали. Вие двамата сте лицата на бразилския футбол - една възраст, един град. Единият обаче е пример за професионализъм, другият често създава проблеми.
-Не мога да кажа, че моят начин на живот е правилен, а на другите грешен. Знам какво загубих като реших да работя това. Знам своите граници, а аз върша работа, която зависи от тялото ми. Адриано иска да се забавлява. Но той трябва да знае кое е разрешено и кое не. Като не го пускат да играе, ми е мъчно, защото той е отличен футболист. Но трябва да кажем и друго: Адриано не е единственият, който празнува и се забавлява. Но за другите не се казва нищо. Във футбола е трудно да премахнеш етикета, който вече са ти лепнали.
-Дунга ще повика ли Роналдо?
-Надявам се. Аз се учех да играя, като го гледах по телевизията. После рамо до рамо с него в националния отбор на световното през 2002г. Искам да изпитам същото чувство в националния скоро.
-Преди седмица изпълнихте първия си пряк свободен удар за Милан. Сега може би искате да биете всички?
-Ще питам Пирло да ми остави и на мен някои. Статичните положения са много важни във футбола, за да се опиташ да извлечеш полза от тях. Тренирам усилено в тази насока.
-Какъв е ефектът да видиш отново Шевченко, който играе на ниво?
-Доволен съм, чуваме се всяка седмица. Наистина съм радостен, че той има прогрес.
-Ако го срещнете в Шампионската лига сигурно ще бъде като удар в сърцето?
-За мен не. Аз съм свикнал да играя срещу съотборници. Научих се в националния отбор и в Шампионската лига. Но Милан - Челси в Европа, ако и двата отбора продължат, няма да бъде идеално нито за Андрий, нито за нашите фенове. Ако това се случи, ще бъде правилно да го аплодираме. Надявам се, че феновете ще направят точно това. Шева остави следа в Милан. Затова трябв да се уважава. Защото тук, за разлика от другите страни, хората помнят.
-Добре, най-накрая открихме нещо хубави в италианския футбол.
-Вие, италианците, сте свръхкритични. В този футбол има много хубави неща.
-Ако искате, можете да останете тук за дълго. Силвио Берлускони заяви, че може да станете капитан на Милан.
-Аз съм готов. Но ми се струва, че има още много време, докато това се случи. Намен ми харесва да спазвам йерархията.
_________________ No one like us - we don't care !
|